Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yorulmaz: "Günümüzde Avrupa'da yayılış gösteren birçok hayvanın gen kaynağı Anadolu'da, Türkiye'de"

11.12.2014 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz, Avrupa'da yayılış gösteren birçok hayvanın gen kaynağının Anadolu'da olduğunu söyledi.

Yorulmaz, Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığınca düzenlenen "Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı"nda Türkiye'nin biyokaçakçıların hedefinde bulunduğunu anlattı.

Biyolojik çeşitliliğin aynı zamanda yaşam çeşitliliği anlamında da geldiğini belirten Yorulmaz, "Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği zengin. Bu, olumlu bir durum ama aynı zamanda biyolojik kaçakçılığın cazibe merkezi haline geldiği için dikkat edilmesi gereken bir durum" ifadesini kullandı.

Biyolojik zenginliklere sahip çıkılması gerektiğine dikkati çeken Yorulmaz, "Biyolojik varlıklarımıza sahip çıkmadığımızda başka ülkeleri zengin etmiş olacağız ya da teknolojik olarak daha iyiye gitmelerini sağlamış olacağız. Biyolojik kaçakçılıkta kaçırılan şeyin ne işe yaradığını sorgulamamak gerekir. O, bizim değerimizdir, buranın ürünüdür. Belki de ileride bu konudan yararlanacağız. Bu işe böyle bakmak lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğin ne olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini aktaran Yorulmaz, ulusal ölçekte korunması gerekli türlerin belirlenmesinin ihtiyaç olduğunu anlattı.

Yorulmaz, "Bilimsel araştırmaların önü açılmalı" diyerek, şunları kaydetti:

"1700'lü yıllarda yarasalarla ilgili dünyaya Türkiye'den tanıtılan birçok tür var. Biz ne kadar bilimsel çalışmaların önünü açarsak yabancılar için özgün olma durumu ortadan kalkar. Bugün Türkiye'nin biyokaçakçılığa konu olmasının sebebi birçok konuda açığımızın olması. Birçok alanda çalışılacak konunun hala olmasıdır. Bunun önüne geçmek için bilimsel araştırmaların önünü açmak gerek.

Çankırı, hem Batı Karadeniz hem de Orta Anadolu'nun biyolojik çeşitliliğine sahip. Günümüzde Avrupa'da yayılış gösteren birçok hayvanın gen kaynağı Anadolu'da, Türkiye'de. Milyarlarca yıl önce dünya buz devrini yaşamış. Daha kuzey bölgelerden buzullar aşağı inerken soğuktan kaçan türlerin sığındığı yer orta Anadolu olmuş." - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement