Bmd'nin Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel - Son Dakika
Güncel

Bmd'nin Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel

Birleşmiş Markalar Derneğinin (BMD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel oldu.

20.10.2016 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Markalar Derneğinin (BMD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel oldu.

Öncel, BMD Genel Kurulunun ardından düzenlenen basın toplantısında, son 1 yılda yaşanan olumsuzlukların kar ve değer zincirinde kaymalara yol açtığını söyledi.

Maliyetlerin bazı noktalarda yoğunlaşmasının satış konusunda daralmalara gitmelerine sebep olduğunu belirten Öncel, satışta daralma, indirim sezonlarının daha erkene çekilmesi ve karsız satış döneminin biraz daha uzamasının ister istemez sıkıntıları daha başka boyutlara getirdiğini dile getirdi.

Öncel, bunun sonucunda 3 ay önce kendi aralarında toplantı yaptıklarını, sonrasında ise 60 marka ile yüz yüze anket çalışması gerçekleştirdiklerini belirterek, sektör temsilcilerinden farklı sorun ve öneri aldıklarını ifade etti.

Sektör olarak 47 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştıklarını anımsatan Öncel, BMD üyelerinin yurt içinde yaklaşık 65 bin mağaza ve satış noktasında, 3,5 milyon metrekare alanda faaliyet gösterdiklerini, yurt dışında ise 110 ülkede 2 bin 416 mağazası ve 12 bin 102 satış noktasının bulunduğu bilgisini verdi.

Öncel, art arda yaşanan bazı olumsuzluklar olduğunu, bunların göz ardı edilemeyeceğini anlatarak sözlerine şöyle devam etti:

" 15 Temmuz, dolar artışı ve turizmdeki ciddi düşüşler özellikle bazı lokasyonlarda kira ciro oranlarını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Bu giderek önümüzde sorun haline geliyor. Bu yaptığımız anket sonucunda sorun, kağıt üzerinde tüm çıplaklığı ile önümüze çıktı."

- "Cadde mağazalarında, belirli lokasyonlarda ciddi sıkıntılar var"

BMD Başkanı Öncel, sadece AVM'lerde değil, cadde mağazalarında, belirli lokasyonlarda da çok ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi.

Terör saldırılarının oralardaki insanların kötü hatıraları çabuk unutmasına engel olduğunu belirten Öncel, bunları unutturacak satış faaliyetlerinde bulunmanın kendileri için önemli olduğunu, ama ortada fiili durum olduğunu aktararak, "Bir hafta, 10 gün satış olmaması hepimizin kaldırabileceği bir yük ama bu süre belirli lokasyonlarda uzamaya başladığı zaman ister istemez bizim bazı talepleri dile getirme zorunluluğumuz ortaya çıktı. Bu görüşmeleri bundan sonraki süreçte gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Öncel, AVM'ler noktasında büyük gruplarla görüşebildiklerini ama cadde mağazalarında tekil dükkan sahipleri ile tek tek görüşmenin pek mümkün olmadığına işaret ederek, dükkan sahiplerine yönelik şunları kaydetti:

"Şu anda sıkıntısız kira ödeyen kiracılara iş birliğini hissettirmelerinin zamanı. Çünkü doların artışı, işlerdeki düşüşler bunu o kişilere hissettiriyor. O kiracıları kaybettikleri takdirde daha iyi kiracı bulacakları, bulacakları kiracıyı ne kadar sürede bulacakları ve aynı kiraya kiralama yapıp yapamayacakları bence çok belirsiz. Yaşanan örnekler onu gösteriyor. O yüzden biz bütün dükkan sahiplerine kiralama konusunda kiracılarıyla iş birliğine gitmelerini rica ediyoruz."

AVM'lerde kiralama noktasında farklı şirketlerle muhatap olduklarını vurgulayan Öncel, yıllarca çalıştıkları gayrimenkul şirketleri ile daha rahat anlaşabildiklerini ama fon şirketleriyle bazen diyalog konusunda sıkıntı yaşayabildiklerinin altını çizdi.

- "5-6 ay önce kiracısı olduğum mağaza sahiplerine telefon açtım"

Öncel, asla gayrimenkul yatırımcılarının yaptıklarını küçümsemediklerini belirterek, "Uzun ve çok zorlu süreçlerle oluşturulan 'markalar' tarafı olarak bu iş birliğinde 'eşitler arasında birinci' olduğumuza inanıyoruz." dedi.

Yurt dışı açılım çalışmalarını sürdüreceklerini aktaran Öncel, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile markalı ihracat noktasında, Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ile ise Türk tasarımcılarının ürünlerini ön plana çıkaran ticari iş birliklerini hayata geçireceklerini kaydetti.

"Asla kira pazarlığı yapmayacağız." diyen Öncel, amaçlarının sözleşmenin değişen koşullar sebebiyle güncellenmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

Öncel, meselelerinin sadece mağazaları korumak değil, çarşıyı korumak olduğunun altını çizdi.

Konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öncel, 350 bin kişiye istihdam sağladıklarını, bunların aynı zamanda kendi müşterileri olduğunu anımsattı.

Öncel, yeni dönemde kararlılık ve veri ile hareket edeceklerine işaret etti.

Kapanan mağazaların büyük bir kısmının mağaza sahiplerinin kira indirimine yanaşmamasından dolayı kapandığını bildiren Öncel, "Ben 5-6 ay önce kiracısı olduğum mağaza sahiplerine telefon açtım. 'Eğer mümkünse yıl sonuna kadar stopaj kadar indirim yapar mısınız?' dedim. Hepsi kabul etti. Açık mağazaların bir çoğunda dükkan sahiplerinin çoğu indirime gitmiştir. Kira indirimleriyle beraber biz gerçek konularımıza; ürüne, inovasyona, koleksiyona ve vitrinleri süslemeye daha fazla vakit ayırıyoruz. Hepimiz bu gündemin içinden çıkmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Ayın birinde elemanının maaşını ödemek için ayın 25'inde özel kampanyalar yapan markalar var"

Öncel, "Ülkeye bir uzaylılar gelmedi, bir meteor çarpmadı. Onun haricinde gerçekten arka arkaya gelen öyle büyük problemler oldu ki, biz buna rağmen çok sağlam duruyoruz." dedi.

Doların 3 yılda yüzde 50 arttığını anımsatan Öncel, dolarla ilgili tahmin yapılabilse de Rusya ile uçak krizi yaşanıp turist sayısının düşmesinin öngörülemediğini dile getirdi.

Öncel, "51 yaşındayım böyle bir dönem hiçbir zaman yaşamadım." ifadelerini kullandı.

Asgari ücret artışının ücretler genel seviyesinde tüm kademelerde yukarı yönde bir artışa sebep olduğunu hatırlatan Öncel, bunu maliyetlere yansıtamadıkları takdirde şirketlerin hayatını sürdürememesinin ortaya çıktığını bildirdi.

Öncel, son çeyreğin nasıl geçeceğine yönelik beklentilerinin sorulması üzerine, "Bir saat sonrasını tahmin edemiyoruz. Umarım Suriye ve Irak'taki durum çok hızlı bir şekilde sonuca ulaşır. Çünkü bunun hepimizi olumsuz yönde etkileme olasılığı çok yüksek. Bu bizi algı anlamında da etkiliyor. Çünkü muhataplarımız yabancı. Biz İstanbul'dayız ama Suriçi'ne bir bomba düştüğü zaman Türkiye olarak görüyor, İstanbul'a gelmeye çekiniyorlar. Barış en kısa zamanda o bölgeye gelir diye düşünüyoruz." şeklinde yanıtladı.

Öncel, ayın birinde elemanının maaşını ödemek için ayın 25'inde özel kampanyalar yapan markalar olduğunu bildiğini dile getirdi.

Kredi kartına taksit sayısının artırılmasının ekonomide ertelenmiş harcamaların erkene alınmasında çok önemli bir fayda sağladığını anlatan Öncel, kurun sabitlenmesi konusunda da, çoğunun yatırımcısı Türk olan AVM'lerin kendileri hiçbir talepte bulunmaksızın artışı yansıtmayacaklarını direkt dile getirdiğini, bu konuda perakendecileri rahatlattığını söyledi.

Kurun her türlü artışına rağmen duyarsız kalan başka AVM'ler de olduğunu bildiren Öncel, bunlarla görüşmelerini yoğunlaştıracaklarının altını çizdi.

BMD Başkan Yardımcısı Serdar Sunay ise perakendecilerin uzun süredir önemli maliyet artışlarına rağmen bunu fiyatlarda hissettirmemeye çalıştığını kaydetti.

Bu arada yeni dönemde başkan yardımcılarının İsmail Kutlu (Gizia), Serdar Sunay (Boyner) ve Suzan Toplusoy'un (Roman) olacağı BMD'de yönetim kurulu üyeleri Ahmet Yanıkoğlu (Watsons), Alihan Hotiç (Hotiç), Bige Kotil (Demsa), Burak Çelet (Desa), Cüneyt Yavuz (Mavi), Ela Kızıltaş (İnci), Emre Akyiğit (Collezione), Fatih Akbacakoğlu (Ayakkabı Dünyası), Gamze Cizreli (Big Chefs), Hilal Suerdem (Kigılı), Hüseyin Şeynova (Efor), Jaklin Güner (Vakko), Mete Sönmez (Faik Sönmez), Murat Zaim (Derimod), Mustafa Kamar (Roberto Bravo), Nejdet Ayaydın (Ayaydın/ Miroglio), Osman Arar (Damat), Oya Sener (Fiba Perakende Grubu), Ömer Taviloğlu (Mudo), Seyid Nebati (B&G Store), Volkan Atik (AVVA), Zeynep Doğan (Ramsey) ve Jaklin Güner'den (Vakko) oluştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bmd'nin Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement