Bozkır, Besimi ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

Bozkır, Besimi ile Görüştü

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için ayırdığı 3 milyar avroluk kaynağın "Türkiye'ye verilecek bir para olarak değerlendirilmemesi gerektiğini" belirterek, "Bu gelen para Türkiye tarafından baraj yapımı için, yol yapımı için köprü yapımı için harcanmayacak ama bizatihi Suriyeli kardeşlerimiz için harcanacak" dedi.

01.02.2016 14:37

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için ayırdığı 3 milyar avroluk kaynağın " Türkiye'ye verilecek bir para olarak değerlendirilmemesi gerektiğini" belirterek, "Bu gelen para Türkiye tarafından baraj yapımı için, yol yapımı için köprü yapımı için harcanmayacak ama bizatihi Suriyeli kardeşlerimiz için harcanacak" dedi.

Bozkır, resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Makedonya'nın AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Fatmir Besimi ile AB Bakanlığında görüştü.

Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozkır, konuk Başbakan Yardımcısı ile çok önemli bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.

Bozkır, "Makedonya bizim istikrarına, refahına, toprak bütünlüğüne çok önem verdiğimiz bir ülke. Makedonya'nın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla üye olması da bir araya gelmesi de bizim Türkiye olarak gerçekten desteklediğimiz ve gerçekleşeceğine inandığımız bir husus" ifadesini kullandı.

Besimi ile görüşmelerinde, hem Türkiye-AB hem de Makedonya-AB ilişkilerini ele alacaklarını dile getiren Bozkır, Makedonya ve Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde edinmekte olduğu tecrübeleri paylaşacaklarını ifade etti.

"AB kaynağının miktarında değişiklik yok"

Bozkır, bir soru üzerine, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için ayırdığı 3 milyar avro tutarındaki kaynağın miktarında herhangi bir değişikliğin olmadığını dile getirdi.

AB'den gelecek söz konusu kaynağın "Türkiye'ye verilecek bir para olarak değerlendirilmemesi gerektiğini" vurgulayan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kaynak AB tarafından misafir etmekte olduğumuz Suriyeli kardeşlerimizin daha iyi bir eğitime ve daha iyi şartlara kavuşması için yapacakları bir katkı. Dolaysıyla bu gelen para, Türkiye tarafından baraj yapımı için, yol yapımı için köprü yapımı için harcanmayacak ama bizatihi Suriyeli kardeşlerimiz için harcanacak."

Bozkır, bu kaynağın 1 milyar avrosunun AB komisyon kaynaklarından sağlandığını, geri kalan miktarın da AB mekanizmaları içinde çok yakında gerçekleşeceğini aktararak, şunları kaydetti:

"Hem Almanya'da sayın Başbakanımızın temasları sırasında hem de benim İtalya'ya yapmış olduğum ziyaret sırasında ifade edildiği üzere, Almanya ile İtalya arasında da sanıyorum mutabakat sağlanmış, mart başında veya şubat sonunda 3 milyar avronun Türkiye'nin bu harcamaları yapabilmesine imkan sağlayacak hale geleceğini bekliyoruz."

Bakan Bozkır, özellikle yasa dışı göçün yasal göç haline getirilebilmesi, sahil güvenlik mekanizmalarının güçlendirilmesi ve çeşitli ihtiyaçların giderilebilmesi için ayrı bir paket dahilinde AB ile müzakerelerin devam ettiğini de bildirdi.

Bunun yanında, Makedonya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemine de dikkati çeken Bozkır, "Tarihi bağlarımızın yanında ticari ilişkilerde de 450 milyon dolar seviyesine ulaşılmıştır" diye konuştu.

"Bu görüşme bizim için harika bir fırsat oldu"

Makedonya'nın AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Besimi de Türkiye'nin NATO üyesi ve AB'ye aday bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Biz de AB ve NATO'ya üye olmak için aday bir ülkeyiz. AB'ye katılım sürecindeki entegrasyon ve müzakere sürecindeki deneyimlerin paylaşılması adına bu görüşme, bizim için harika bir fırsat oldu. Makedonya 10 yıldır AB'ye aday ülke statüsünde. Bu münasebetle, Türkiye'nin bu konudaki deneyimlerinden yararlanmak ve fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz" dedi.

Sığınmacı meselesinin hem Türkiye hem de Makedonya'nın önünde çözülmesi gereken çok büyük bir sorun olduğunu kaydeden Besimi, bütün Avrupa'nın bu sorundan etkilendiğini anımsattı.

Besimi, Bozkır ile yapacakları görüşmede, AB tecrübesinin yanı sıra Türkiye ve Makedonya arasındaki ortak ikili ilişkiler, kültürel dayanışma ve yatırımları da ele alacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bozkır, Besimi ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement