Brezilya'da Devlet Başkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Brezilya'da Devlet Başkanı Seçimi

5 Ekim'de yapılacak seçimde 11 aday yarışıyor En güçlü 6 aday arasında Dilma Rousseff ve çevreci Marina Silva bulunuyor.

02.10.2014 13:22

Brezilya'da 5 Ekim Pazar günü, 143 milyon seçmenin sandık başına gideceği devlet başkanı seçiminde 11 aday yarışıyor.

Kamuoyu yoklamaları, en güçlü altı aday arasında Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve çevreci Marina Silva'nın bulunduğunu gösterirken, üç aday, geniş tabanlı parti koalisyonlarını temsil ediyor.

İlk turda adaylardan hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde, en fazla oyu alan iki aday arasında ikinci tur seçim 26 Ekim'de yapılacak.

Seçim yarışında öne çıkan isimler ve profilleri şöyle sıralanıyor:

-Dilma Rousseff-

Solcu İşçi Partisi'nin adayı Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, seçilmesi halinde ikinci dönem için görev yapacak.

Akıl hocası Brezilya'da 2003-2010 yıllarında devlet başkanlığı yapan Luiz Inacio Lula da Silva olan Rousseff'in hükümeti, 35 milyon kişiyi yoksulluktan kurtaran ve beğeniyle karşılanan sosyal programları sürdürdü.

Ülkenin ilk kadın devlet başkanı olan Rousseff, başta kuzey ve kuzeydoğu bölgeleri olmak üzere ülkenin yoksul kesimlerinde hala popüler.

Brezilya'da 1964-1985 yıllarında askeri diktatörlük döneminde cezaevine giren ve işkenceye uğrayan Rousseff'in, Sao Paulo ve Rio de Janeiro gibi ülkenin ekonomik ve siyasi açıdan etkili olan bölgelerinden oy almakta zorlanacağı belirtiliyor.

Ülkenin en büyük şirketi, petrol devi Petrobras'ı kötü yönetmekle suçlanan Rousseff'in mali politikası, piyasalar tarafından ekonomi için baskıcı ve müdahaleci olarak değerlendiriliyor.

Rousseff'in yeniden seçilmesine, Marina Silva yarışa katılana kadar kesin gözüyle bakılırken, 66 yaşındaki Devlet Başkanı, adaylar arasında sadece, kamuoyu yoklamalarına göre yüzde birden az desteğe sahip, Hristiyan Sosyal Demokrat Parti'den 75 yaşındaki Jose Maria Eymael'den küçük.

Marina Silva-

Çok sayıda siyasi partiye katıldıktan sonra çevreci inançlarının partilerin politikalarıyla uymaması nedeniyle ayrılan 56 yaşındaki Marina Silva'nın, iki ay öncesine kadar devlet başkanı seçimde aday olması söz konusu bile değildi.

Koyu bir Evangelik Hristiyan olan Marina Silva, Amazonian eyaletinin Acre kentinde yoksul bir ailede büyüdü, çevreci kimliğiyle siyaset sahnesine yükseldi ve İşçi Partisi'nin, Lula döneminde çevre bakanlığı görevini üstlendi.

Silva, öte yandan 2009'da partiden ayrıldı, bir sonraki yıl Yeşil Partisi'nden devlet başkanı adayı oldu ve oyların yüzde 19'unu alarak üçüncü sıraya yerleşti.

Marina Silva, kendi Sürdürülebir Ağ partisini, devlet başkanı seçimine kayıt ettirememesi üzerine, Brezilya Sosyalist Parti'nin 13 Ağustos'ta uçak kazasında hayatını kaybeden adayı Eduardo Campos'un yerini almayı kabul etti.

Piyasalarla flört eden, aynı zamanda yoksulluğun ve eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı politikaları destekleyen Silva'nın, yolsuzlukla mücadele ve siyasete yeni bir yaklaşım getirme sözünün, özellikle geçen yıl siyasi reform talebiyle sokaklara dökülen yüzbinlerce gösterici arasında yer alan 30 yaş altındaki seçmene hitap ettiği belirtiliyor.

Öte yandan hem iş dünyasına yakın hem de sosyalist çizgide politikalarla anılmasının, riskli bir strateji olduğu düşünülüyor ve Silva'nın bu konuda Rousseff'in eleştirilerine maruz kaldığı biliniyor.

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff ile Silva arasında ikinci tur seçim yapılıp yapılmayacağını kestirmek ise zor görünüyor. Seçimin ikinci tura kalması halinde adaylardan Aecio Neves'e oy verenlerin, Silva'yı destekleyeceğine inanılıyor.

Seçilmesi halinde Silva, Brezilya'nın ilk yerli kadın devlet başkanı olacak.

-Aecio Neves-

Zekası ve ılımlı tutumuyla tanınan 54 yaşındaki Aecio Neves, merkez sağdaki Sosyal Demokrasi Partisi'nin adayı.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Minas Gerais eyaletinin en genç valisi unvanına sahip Neves, bu dönemde başarılı işlere imza attı.

Devlet başkanı yarışını üçüncü sırada götüren ve siyasi değişim arzulayan çok sayıda kişi için elitist olmakla eleştirilen Neves'in, siyasi kariyerine 1985 yılında devlet başkanı seçilen, ancak göreve gelmeden yaşamını yitiren büyükbabası Tancredo Neves'in yanında başladığı biliniyor.

Eduardo, Luciana, Everaldo-

Seçim yarışında ilk üçten sonra gelen adaylar, Eduardo Jorge (64), Luciana Genro (43) ve Everaldo Dias Pereira (58) olarak sıralanıyor.

Yeşil Partisi'nin doktor adayı Eduardo Jorge, çevre meselelerine yaklaşımı ve az da olsa hippi tavırlarıyla genç seçmenler arasında popüler. Lula iktidara geldiğinde 2003 yılında İşçi Partisi'nden ayrılan Jorge, hint kenevirinin ve kürtajın yasallaştırılmasını savunuyor.

Seçim yarışının en genç adayı olan 43 yaşındaki Luciana Genro, solcu Sosyalizm ve Özgürlük Partisi'ni temsil ediyor. LGBT haklarını seçim kampanyasının merkezine oturtan, daha fazla özgürlük çağrısında bulunan Genro da 2003 yılında İşçi Partisi'nden ayrılan bir diğer aday.

Sosyal Hristiyan Parti'nin, "Papaz Everaldo" olarak tanınan 58 yaşındaki adayı Everaldo Dias Pereira, Petrobras dahil olmak üzere kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi çağrısında bulunmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Brezilya'da Devlet Başkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement