Bü'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konuşuldu - Son Dakika
Yerel

Bü'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konuşuldu

Bü\'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konuşuldu

Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Bartın Barosu Kadın Hukuk Komisyonun katkılarıyla düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Haklar ve Sınırlar” konulu panelde, kadın hakları vurgusu yapıldı.

30.04.2015 15:24

Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Bartın Barosu Kadın Hukuk Komisyonun katkılarıyla düzenlenen "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Haklar ve Sınırlar" konulu panelde, kadın hakları vurgusu yapıldı.

Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelde öğretim üyeleri ve avukatlar toplumsal cinsiyet eşitliğini tartıştı. Panelin oturum başkanlığını yapan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay, sağlıklı toplum yapılarının var olabilmesi için sağlıklı bireylerin olması gerektiğini belirterek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hukuksal düzenlemelerde de yer aldığını söyledi.

Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Tarhan, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu ele aldı. Tarhan, toplumsal cinsiyetin sosyal hayatta kadın ve erkeğe verilen roller olduğunu kaydederek, "Cinsiyet farklılığı kromozomlardan, hormonlardan, üreme fonksiyonlarından ve vücut yapısındaki farklılıklardan oluşuyor. Bunlar bizi kadın ve erkek yapmasına rağmen, bizi farklı kılmasına rağmen, bizim eşit olmadığımız anlamına gelmiyor" dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin mekana yansımalarını konusunda konuşan Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahat Açıkgöz, kentlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı şekilde oluşturulması gerektiğini ifade ederek, "Kent içerisinde erişilebilir mekanların çoğu erkeklere yönelik. Burada temel sorun cinsiyet eşitliğine duyarlı aktivite olanaklarının noksanlığıdır. Bunu kent planlamalarındaki vizyon eksikliği doğuruyor. Bunlar dikkate alınarak geniş bir vizyonla kentler cinsiyet eşitliği gözetilerek planlanmalıdır" diye konuştu.

Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu avukatlar da toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili kişilerin hakları ve sınırları üzerinde sunumlar yaptı. Avukat Serpil Yalçın "Şiddet ve Türleri", Avukat Gülşah Arslan "Aile Düzenine Karşı Suçlar", Avukat Tuğçe Gözde Yurtbay "Erken ve Zorla Evlendirmeye Karşı Ne Yapılabilir?", Avukat Şengül Aydoğdu "Cinsel Haklar ve Cinsel Suçlar", Avukat Sanem Çöme "Özel Hayatın Gizliliği ve Bilişim Suçları" konularında bilgiler verdi.

Panele, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve eşi Hacer Kaplan, Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun eşi Nilgün Azizoğlu, Vali Yardımcısı Murat Karasu'nun eşi Yıldız Karasu, Rektör Kaplan'ın Amasra Kaymakamı Kadir Taner Eser'in eşi Neslihan Eser, Bartın Baro Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, akademik personeller, avukatlar ve öğrenciler katıldı. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bü'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement