Bursa'daki "Katır Eti" Operasyonu - Son Dakika
Yerel

Bursa'daki "Katır Eti" Operasyonu

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, Büyükorhan ilçesinde bir evde, piyasaya sürülmek için kesildiği iddia edilen bir katırın etleri ile kesim için bekletildiği öne sürülen 3 eşek ve 4 katırın ele geçirilmesine ilişkin, "Türkiye'de 'gıda müfettişliği' sisteminin kurulmasında acele edilmesi gerekir" ifadesini kullandı.

04.04.2015 10:19

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, Büyükorhan ilçesinde bir evde, piyasaya sürülmek için kesildiği iddia edilen bir katırın etleri ile kesim için bekletildiği öne sürülen 3 eşek ve 4 katırın ele geçirilmesine ilişkin, " Türkiye'de 'gıda müfettişliği' sisteminin kurulmasında acele edilmesi gerekir" ifadesini kullandı.

Sağlam, yazılı açıklamasında, Türkiye'de gıda güvenliği konusunda ihmallerin sürdüğünü iddia etti.

Çiftlikten sofraya güvenli gıda için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekli adımları hızla atmasını isteyen Sağlam, şunları kaydetti:

"Büyükorhan'da jandarmanın sıkı takibiyle eşek kesen şebeke suçüstü yakalandı. Halkın güvenli gıdaya ulaşması anayasal bir haktır. Güvenli gıdanın teminatı olan veteriner hekimlerin yetkilerinin yıllardır sürekli törpülenmesiyle oluşan boşluklardan yararlanan fırsatçılar halk sağlığını tehdit ediyor. Bursa'da yaşanan son olaylar halk sağlığının ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu açıkça gösteriyor. Sağlıksız koşullarda sığır ve kuzu da kesilse halk sağlığı tehdit altında olacak. Hele at ve eşek sağlıksız ortamda kesildiyse, insanlara 'ruam' adı verilen 'zoonoz' bir hastalık geçer. Bu mikrop insanın özellikle baş kısmına yerleşir. Zamanla ölüme kadar giden ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Bu uyarıyı bir kez daha yapmakta fayda gördük.

Veteriner hekimlerin taşra teşkilatlarının yeniden kurulması gerekir. Veteriner hekimlerin yetkilerinin artırılması gerekir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker, 2012 yılında gıda müfettişliği uygulamasının başlatacağı duyurulmuştu. Veteriner hekimler ve gıda mühendisleri sürekli denetim yapacaklardı. Daha önce de bu konuyu hatırlattık ama hiçbir adım atılmadı. Maalesef Türkiye'de güvenli gıda tüketilmiyor. Sorunun çözümü içinde gereken adımlar bir türlü atılmadı. Türkiye'de 'gıda müfettişliği' sisteminin kurulmasında acele edilmesi gerekir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bursa'daki 'Katır Eti' Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement