Çanakkale Anzak Törenleri Sönük Geçecek - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Anzak Törenleri Sönük Geçecek

Çanakkale Anzak Törenleri Sönük Geçecek

Anzak törenleri sönük geçecekÇANAKKALE'deki Anzak Koyu'nda 25 Nisan sabahı düzenlenecek Şafak Ayini törenlerinin, resmi olarak yapılmaya başlandığı yıldan bu yana en düşük katılımla gerçekleşeceği bildirildi.

22.04.2016 10:37

Anzak törenleri sönük geçecek

ÇANAKKALE'deki Anzak Koyu'nda 25 Nisan sabahı düzenlenecek Şafak Ayini törenlerinin, resmi olarak yapılmaya başlandığı yıldan bu yana en düşük katılımla gerçekleşeceği bildirildi. Bu nedenle tören alanına geçtiğimiz yıllarda 5 bin kişilik portatif trübün kurulurkan, bu yıl 1500 kişilik tribün yeterli bulundu. Anzakların otellerdeki konaklama oranı ise yüzde 20 seviyelerinde kaldı.

Dünyadaki global terör endişesi, 2015'de final gibi görülen 100'üncü yıl törenlerinin gerçekleşmiş olması nedeniyle Çanakkale en sakin Ancak törenlerine hazırlanıyor. Her yıl 25 Nisan sabahı saat 05.30'da Anzak Çıkarmasının yıldönümü olarak düzenlenen anma törenleri, bu yıl daha sessiz geçecek. Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda düzenlenen törenler, Anzak torunlarının katılımıyla turizme katkı sağlıyordu. Ancak hem geçen yıl final niteliğindeki 100'ncü yıl törenlerinin yapılmış olması, hem de global terör tehdidi nedeniyle Avustralya ve Yeni Zelanda'dan törenler için gelmesi beklenen turist sayısında büyük bir düşüşe yol açtığı belirtildi.

ANZAK KOYU'NA 1500 KİŞİLİK TRİBÜN

Törenlerin yapıldığı Anzak Koyu'nda birkaç gün önce başlayan hazırlıklar neredeyse tamamlandı. Ancak Anzak torunlarının katılımının düşük olacağı beklentisi tören alanındaki hazırlıklara da yansıdı. Törenin yapıldığı sahil kesimine karşılıklı olarak 1500 kişi kapasiteli portatif tribün kuruldu. Ancak, her yıl Arıburnu yarlarının alt kısmına kurulan diğer 3500 kişi kapasiteli büyük portatif tribünler ise ilk başta kurulmaya başlanmasına rağmen, katılımın az olacağı gerekçesiyle söküldü. Alan Koordinatörü Erhan Sezer, bu yılki Anzak törenlerine katılım az olacağı için alanda toplamda 1500 kişi kapasiteli tribün kurduklarını söyledi. Ancak, tören saatine kadar dinlenmek ve uyumak için yatma imkanı bulunduğundan 3500 kişi kapasiteye sahip çim alanların da tercih edildiğini ve tribünler dışında çimlerin üzerinde yerini alarak törenleri izleyenlerin de olacağını sözlerine ekledi.

LONE PİNE'DE TRİBÜN BİLE YOK

Avustralya Hükümeti'nin, her yıl Şafak Ayini'nin ardından Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı'nda yaptığı törenin ise bu yıl sadece çelenk koyma düzeyinde gerçekleşeceği öğrenildi. Bu nedenle her yıl Lone Pine Anatı'na kurulan tribünler de kurulmadı. Ayrıca, Anzak törenlerine az bir zaman kalmasına rağmen Gelibolu Yarımadası'ndaki Avustralya ve Yeni Zelanda mezarlıklarını ziyaret eden Anzak torunu sayısının yok denecek kadar az olması dikkat çekti.

ŞU ANA KADARKİ EN DÜŞÜK KATILIM OLACAK

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, global terör tehdidi ve Orta Doğudaki istikrarsızlık nedeniyle bu yıl Anzak törenlerine katılımın beklenenden de düşük olacağını söyledi. Aydeğer, "Belki de bu yıl törenler, resmi olarak yapılmaya başlandığı ilk yıldan bu yana ilk kez bu kadar düşük katılım ile gerçekleşecek. Bunun yansımalarını kentte hissedebiliyoruz. Örneğin, otellerde Avustralya ve Yeni Zelandalı turist konaklama sayısının toplam konaklama yüzdesindeki oranı yüzde 20 seviyelerinde. Geçen yıllara kıyaslanırsa Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turistlerde kayıp yüzde 80 civarında" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Anzak Törenleri Sönük Geçecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement