Çanakkale Boğazı'ndaki Sualtı Biyoçeşitliliğine Şamandıralı Koruma - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Boğazı'ndaki Sualtı Biyoçeşitliliğine Şamandıralı Koruma

Çanakkale Boğazı\'ndaki Sualtı Biyoçeşitliliğine Şamandıralı Koruma

Çanakkale Boğazı'ndaki olta balıkçılarının teknelerinin çapalarının verdiği zararı ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan 'Sualtı Biyoçeşitliliği Koruma Projesi' kapsamında, 3 ayrı noktaya ucunda şamandıra bulunan beton tonozlar bırakıldı.

09.10.2015 11:16

Çanakkale Boğazı'ndaki olta balıkçılarının teknelerinin çapalarının verdiği zararı ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan 'Sualtı Biyoçeşitliliği Koruma Projesi' kapsamında, 3 ayrı noktaya ucunda şamandıra bulunan beton tonozlar bırakıldı. Olta balıkçıları, bundan böyle avlanırken denize çapa atmak yerine teknelerini şamandıralara bağlayacak. Böylece deniz canlılarının balıkçı çapalarından zarar görmesi engellenecek.

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl anısına, Çanakkale Valiliği'nin desteğiyle, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'nca hazırlanan 'Sualtı Biyoçeşitliliği Koruma Projesi'nin ilk ayağı tamamlandı. Ocak ayında başlayan çalışmalar kapsamında, boğazın değişik noktalarında denize bırakılacak beton tonozlar hazırlandı. Uçlarına şamandıra bağlanan tonozlar, Kepez Limanı'ndan tekneye yüklendi. Ardından daha önce belirlenen zengin sualtı popülasyonuna sahip noktalara bırakıldı. Üç beton bloktan ikisi; Tarihi Gelibolu Yarımadası sahilindeki Baykuş Feneri ile Kesik Fener Mevkiine, üçüncüsü de ÇOMÜ'nün Dardanos Yerleşkesi'nin bulunduğu sahilin açığına bırakıldı. Böylece, olta balıkçılarının artık çapalarını atarak demirlemek yerine, teknelerini şamandıralara bağlayarak avlanacakları zemin yaratıldı.

'AMAÇ, DENİZEL EKOSİSTEMİN KORUNMASINI SAĞLAMAK'

Proje yürütücüsü ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Barış Özalp, Çanakkale Boğazı'nda bilinçsizce denize atılan tekne çapalarının olumsuz etkisinin fazla olduğunu söyledi. Dr. Özalp şöyle konuştu:

"Temelde amacımız denizel omurgasızlardan sert mercan ekolojilerinin korunması. Bu kolonilerin yaşamsal devamlığının sağlanması. Bununla birlikte sünger ve gorgon meranlar gibi diğer omurgasızların da korunması amaçlanıyor. Çanakkale Boğazı'nda çok zengin sert mercan eko sistemlerimiz ile sünger ekosistemleri mevcut. Bununla birlikte yelpaze mercanlarının çok zengin toplulukları mevcut. Bunların bilinçsizce atılan çapalar nedeniyle kırılıp ölmelerini önlemek amacıyla bu yıl Ocak ayında proje çalışmasına başladık. Amacımız Çanakkale Boğazı'nın denizel ekosistemini korunmasını sağlamak."

EN ÖNEMLİ 3 NOKTA SEÇİLDİ

Çanakkale Boğazı'nda yalnızca 8 istasyonun en zengin biyoçeşitliliği bünyesinde barındırdığını belirten Dr. Özalp şöyle devam etti:

"Bu projede 8 noktadan en önemli üçünü seçmeye çalıştık. Çanakkale Boğazı'nda olta balıkçılığı avının çok yoğun yapıldığı Baykuş Feneri, yakınındaki Kesik Fener mevkisi ile Dardanos mevkisini belirledik. Üç bölgeye beton tonozlar bırakılıp şamandıralar ile konumlama yapıldı. Bizim hedefimiz elimizdeki mevcut denizsel zenginliği, biyoçeşitliliği kaybetmeden korumak. Bu nedenle ne kadar fazla çapa atımını azaltırsak ve bu koruma şamandıralarının olduğu bölgelerde balıkçı teknelerinin bağlanarak avlanmalarını sağlarsak o kadar faydalı oluruz."

SERT MERCANLAR İÇİN TEHLİKELİ

Türk boğazlar sisteminde yapılan ilk proje olduğunu belirten Özalp, denize atılan çapaların temelde verdiği zararların daha çok sert mercanlarda oluştuğunu söyledi. Çapanın dibe düştüğü anda kalsiyum karbonat iskelet sisteminden oluşan sert mercanlarda koloniyi kırdığını ve buna bağlı olarak da bünyelerinde barındırdığı ekosistem canlıları uzaklaştıkça mercanlarda ağarmalar meydana geldiğine dikkat çeken Dr. Özalp, "Bu ağarma ölümler ile sonuçlanıyor. Sert mercanlarda ezilme çok sıklıkla yaşadığımız sorunlardan bir tanesi. Bazen çapa atıldığında mercan ekosistemine rastlamıyor, ancak çapa çekilirken mercanlara rastlayıp kırılmalarına sebep olabiliyor."

30 METRE DERİNLİĞE KADAR EKOSİSTEM

Araştırma görevlisi Dr. Barış Özalp, Çanakkale Boğazı'nın Dardanos mevkisinden Lapseki İlçesi'ne kadar olan bölümünün en yoğun mercan ekosistemini oluşturduğunu da söyledi. Buradaki mercan ekosistemlerinin dağıldığı derinliğin 6 ile 9 metre arasında, Baykuş Feneri mevkisinde ise 30 metreye kadar derinlikte çok yoğun ekosistemin mevcut olduğunu belirten Dr. Özalp, bunların kırılarak ölmesinin hem insanlar için hem de diğer denizel canlılar için olumsuz bir durum oluşturduğunu kaydetti. - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Boğazı'ndaki Sualtı Biyoçeşitliliğine Şamandıralı Koruma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Prof.Dr.Balıkçı: Bir gün de gelip sormuyor sunuz fikrimizi almıyorsunuz.Attığınız samandiraya kaç tekne bağlanır.İki mevkide de lüfer sezonu gelince 1000 tekne oluyor 150 tane tekne yan yana çapa atıyor 5 6 sıra oluyor.Bunları hesaba kattiniz umarım. 0 0 Yanıtla

Advertisement