Cenevre'deki Yemen Müzakereleri - Son Dakika
Güncel

Cenevre'deki Yemen Müzakereleri

BİRLEŞMİŞ Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, İran'ın, Cenevre'de 28 Mayıs'ta düzenlenecek Yemen müzakerelerine davet edilmediğini belirterek, "İran Körfez İşbirliği Konseyi üyesi değil, Arap Birliği üyesi değil, BM Güvenlik Konseyi üyesi değil, Yemen'in komşusu da değil. Niye davet edilsin ki?" dedi.

20.05.2015 20:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİRLEŞMİŞ Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, İran'ın, Cenevre'de 28 Mayıs'ta düzenlenecek Yemen müzakerelerine davet edilmediğini belirterek, "İran Körfez İşbirliği Konseyi üyesi değil, Arap Birliği üyesi değil, BM Güvenlik Konseyi üyesi değil, Yemen'in komşusu da değil. Niye davet edilsin ki?" dedi.

Yemen'deki gelişmelerin değerlendirildiği BM Güvenlik Konseyinin kapalı oturumunun ardından Yemen, Katar ve Suudi Arabistan'ın BM daimi temsilcileri gazetecilere açıklama yaptı.

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, "Cenevre'deki müzakerelere İran'ın katılıp katılmayacağı" sorusu üzerine, "İran Körfez İşbirliği Konseyi üyesi değil, Arap Birliği üyesi değil, BM Güvenlik Konseyi üyesi değil, Yemen'in komşusu da değil. Niye davet edilsin ki? Brezilya'yı niye sormuyorsunuz da İran'ı soruyorsunuz?" diye konuştu.

İran'ın, müzakerelere katılamayacağını kaydeden Muallimi, "İran yapıcı tutum sergilemiyor. Niye müzakerelere çağırıp ödüllendirelim ki? İran fitnenin arkasında yer alıyor. Sadece pozitif rol oynamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

-Husiler ve El-Kaide ile mücadele

Katar'ın BM Daimi Temsilcisi Alya Ahmed bin Seyf de müzakerelere, Yemenli tarafların ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyelerinin çağrıldığını söyledi.

Yemen'in BM Daimi Temsilcisi Halid el-Yemeni ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, mektupla Cenevre Müzakereleri öncesi Husilere baskı yapmasını istediklerini söyledi.

Yemen'in meşru yönetimi olarak Husiler ve El-Kaide ile mücadele edeceklerini belirten Yemeni, İran'ın Cenevre'deki müzakerelere davet edilmediğini bildirdi.

-"Ayrı görüşmeler olacak"

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Litvanya'nın Daimi Temsilcisi Raimonda Murmokaite de Cenevre'de Yemen görüşmelerinin başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Konsey üyelerinin, Yemen'deki tüm taraflara Cenevre'deki görüşmelere ön koşulsuz ve iyi niyetle katılma çağrısı yaptığını" bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise Cenevre'deki müzakerelerin, konferans değil danışma toplantısı formatında gerçekleşeceğini söyledi.

Tüm grupların bir masa etrafında toplanmayacağını vurgulayan Haq, tarafların, BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed ile ayrı ayrı görüşeceklerini dile getirdi.

Katılımcılarla ilgili soruya, "Tüm Yemenli taraflar" yanıtını veren Haq, İran konusunda değerlendirme yapmadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cenevre'deki Yemen Müzakereleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement