Çerkez Sürgününün 151. Yılı - Son Dakika
Yerel

Çerkez Sürgününün 151. Yılı

Kafkas Dernekleri Federasyonu üyeleri, Çerkez sürgününün 151. yılı dolayısıyla Kocaeli'de anma etkinliği düzenledi.

16.05.2015 23:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kafkas Dernekleri Federasyonu üyeleri, Çerkez sürgününün 151. yılı dolayısıyla Kocaeli'de anma etkinliği düzenledi.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Çerkezler ve federasyon üyeleri, Çarlık Rusya tarafından 21 Mayıs 1864'de çok sayıda Çerkezin Kuzey Kafkasya'dan sürgün edilmesi sırasında hayatını kaybedenler için Kandıra'nın Babalı köyünün Karadeniz sahilinde düzenlediği Çerkez Soykırımı ve Sürgünü Anma Etkinliğinde, ellerinde bayraklarla yürüyüş yaptı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, burada yaptığı konuşmada Çerkezlerin acısını, yasını paylaştığını söyledi.

Işık, "1864 yılının 21 Mayıs'ında başlayan ve 500 bin civarında canımızı Karadeniz'in aldığını, yaklaşık 1 milyon insanın da topraklarımıza gelerek, burayı artık ebedi vatan edindiği bir acı olayın seneyi devriyesindeyiz" dedi.

Bu olayların unutulmaması gerektiğini ifade eden Işık, "19. yüzyıl tarihimizin en karanlık yüzyılı, en fazla toprak kaybettiğimiz, en fazla insan ve gücümüzün önemli bir kısmını kaybettiğimiz karanlık bir yüzyıl. Çerkez kardeşlerimizin bu yüzyılda yaşadığı acı, trajedi gerçekten tarihte her birimizin mutlaka ibretle okuması gereken bir sayfa. Çerkez kardeşlerimiz çok can verdiler. Çok acı çektiler ama onurlarından hiç taviz vermediler. Şeyh Şamil'in torunları, kahramanlar nerede olursa olsun başı dik, alnı açık ve bağımsız yaşamanın mücadelesini verdiler. Rab'bim bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Bu 300 yıllık mücadelede hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

İbn-i Haldun'un "tarihin tarihe benzemesi, suyun suya benzemesi gibidir" sözünü anımsatan Işık, bundan sonra böyle trajedilerin yaşanmaması için herkesin her daim uyanık olması olması, birlik ve beraberliği kaybetmeden, bozmadan bu ülkeyi bundan sonra ilelebet, ebedi vatan olarak en güçlü şekilde var etmenin mücadelesi içinde olma zorunluluğunu vurguladı.

"Bugün buraya, ecdadının hatırasını anmaya gelen, onlara Fatiha okumaya gelen çocuklarımıza, gelecek kuşaklarımıza bu bilinci aşılamak için zahmete katılan, Türkiye'nin dört bir yanından gelen bütün dernek başkanlarımıza, misafirlerimize ve federasyona teşekkür ediyoruz" diyen Bakan Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milli bilinç, ortak acılara ve ortak sevinçlere sahip çıkmakla artar. Milli bilincin artmasına özellikle tarihimizi unutmadan geleceğe güvenle bakma noktasındaki çalışmaları nedeniyle hem federasyonumuza ve hem de derneklerimize teşekkür ediyorum. 500 bin civarındaki insanımızı Karadeniz aldı ama bugün onurumuzla yaşamaya devam ediyoruz. Bundan sonra da inşallah birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya devam edecek. Acınızı, acımızı paylaşıyorum. Rab'bim bir daha böyle bir acı göstermesin, kaybettiklerimizin hepsinin mekanını cennet etsin."

Bakan Işık, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve çok sayıda Çerkez vatandaşın katıldığı kortej yürüyüşü sonrası, denize çelenk ve karanfil bırakıldı.

Daha sonra Çerkezler, sahilde yakılan ateş etrafında toplanarak, ağıt yaktılar, 151 yıl önce gemilerle Kandıra Babalı köyü sahiline gelen atalarının bir süre kaldıkları mağarayı ziyaret ettiler.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çerkez Sürgününün 151. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement