Çerkezköy Osb'de İlaç Üretim Tesisi Temeli Atıldı - Son Dakika
Yerel

Çerkezköy Osb'de İlaç Üretim Tesisi Temeli Atıldı

Çerkezköy Osb\'de İlaç Üretim Tesisi Temeli Atıldı

Türkiye’nin en önemli 3 organize sanayi bölgesinden biri olan Çerkezköy OSB, önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

01.06.2016 18:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önemli 3 organize sanayi bölgesinden biri olan Çerkezköy OSB, önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bölgede düzenlenen törenle, bir ilaç üretim tesisinin temeli atıldı.

Temel atma törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Belediye Başkanı Vahap Akay, TRPHARM Yönetim Kurulu Başkanı Alexy Repik, Türkiye Bakanı Tuygan Göker, Genel Müdürü Mehmet Göker, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy OSB Halkla İlişkiler Müdürü Dr. Gökhan İnce, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan TRPHARM Türkiye Bakanı Tuygan Göker, bütün çalışmalarımızın ve projelerimizin odağında insan olduğunu, bu kapsamda dünya standartları seviyesinde bir firma olmayı hedeflediklerini söyledi. Göker, "Bu tesis, Türkiye'ye katkı sağlayacak bir bilimsel merkez olacak. Lisans anlaşmaları altında teknoloji transferi ile yurt dışından getireceğimiz ürünlerin, ülkemizde üretimini gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye'de bir ilk olacak" dedi.

İki yıl önce kurulan firmalarının amacının Türkiye'ye biyo tekneloji sahasında yatırım yapmak, aynı zamanda Türkiye'de ağır ağır başlayarak Ar-Ge yatırımlarıyla belli katkıda bulunmayı ifade eden Göker, en büyük emellerinin yüksek teknolojik standartlar altında üretecekleri bu özel ürünleri bir an önce hastaların ve hekimlerin kullanımına sunmak olduğunu söyledi.

"ÜRETİLEN İLAÇLARIN ETKİLERİNİN DAHA DA ARTIRILMASI GEREKİYOR"

Yönetim Kurulu Başkanı Alexy Repik ise, sektörde başarılı olabilmek adına yenilikçi yaklaşımlara ve işbirliklerine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Alexy Repik, "Bugün, birlikte oluşturduğumuz girişimci ruhun ortaya çıkardığı bu önemli yatırımın temelini atmak için bir araya geldik. Biyo teknoloji, günümüzde modern teknolojinin önüne geçmiş durumdadır. Dünyada sağlık genelindeki bozulmalar neredeyse 2 kat artış göstermiştir. Bu durum da bazı tedavi araçlarının gerekliliğini ihtiyaç haline getirmiştir. Bu anlamda tıbbi ihtiyaçların karşılanabilmesi için yeni ilaçların geliştirilmesi, üretilen ilaçların etkilerinin daha da artırılması gerekiyor" dedi.

Biyo teknoloji sektöründe küresel piyasalarda bürokratik engellerle karşılaşıldığına dikkat çeken Alexy Repik, "Bu problemlerle baş edebilmek için eski mevzuatlardan kurtulup, yeni mevzuatlara geçilmesi gerekiyor. Bu, yöneticiler için büyük bir sorumluluktur. Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında yaptığı çalışmalar, bu bölgeyi yeni bir bilim yuvası haline getirme yolunda çok etkili olacaktır. Umarım temelini atacağımız bu yatırım başarılı olur" diye konuştu.

SAĞLIKTA 2002 ÖNCESİ VE SONRASI

Program, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yasin Aktay, törende yaptığı konuşmasında, yaklaşık 14 yıllık iktidarları döneminde sağlıkta yapılan büyük reformları anlattı. Türkiye'de sağlık sektöründe 2002 öncesi ve sonrasını kıyaslayan Yasin Aktay, "Çok önemli ve hayırlı bir faaliyet için bir araya geldik. Her şeyin başı insandır. İnsan, siyasetimizin de ekonomimizin de mihverini oluşturmaktadır. 2002'den önce kalitesiz sağlık hizmetleri ve fahiş fiyatlı ilaç fiyatları vardı. Türk halkı bunu hak etmiyordu. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' şiarıyla hareket ettik. Yaptığımız sağlık reformlarıyla Avrupa ve ABD'deki sağlık hizmetlerini aratmayan bir seviyeye geldik" dedi.

"YÜKSEK MALİYETLER HALKA YANSITILIYORDU"

Eczacıların 12 yıl önce aldıkları birçok ilacı, bugün çok daha ucuza alabildiğini ifade eden Yasin Aktay, "Bu bizim ilaç sanayisindeki reformlarımız sayesinde olmuştur. Öncesinde yanlış devlet politikaları yüzünden ilaçlar fahiş maliyetlerle alınıyordu. Devlet de bu maliyetleri, kalitesiz sağlık hizmeti ve yüksek fiyatlı ilaçlar olarak halka yansıtıyordu. Çok şükür o günler geride kaldı. AK Parti hükümeti olarak biyo teknoloji sektöründe yapılan yatırımları teşvik ediyoruz Bu da bizim teşvik ettiğimiz yatırımlardan birisidir" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve firma yöneticileri butona basarak tesisin ilk harcını attı. Temel atma töreni, katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunulması ile sona erdi.

2018 SONUNDA FAALİYETE GEÇECEK

2013 yılında kurulan TRPHARM, biyo teknolojik ilaç üretim tesisinin temelini attı. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi 944 ada 4 parselde temeli atılan 45 milyon Euro, yaklaşık 150 milyon TL'ye mal olacağı bildirilen tesis, 15 bin metrekarelik kapalı alan üzerine inşa edilecek. Tesisin 2018 yılı sonu itibariyle faaliyete geçmesi planlanıyor. Üstün teknolojisi sayesinde çoklu üretim için uygun şartlara sahip olacak tesisin, yıllık 200 kilogram etken madde üretimi ve saatte 3 bin 500 şişelik bitmiş ürün kapasitesinde olacağı kaydedildi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çerkezköy Osb'de İlaç Üretim Tesisi Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement