Çevre Bakanlığı'nda Mogan Gölü'nün Temizlenmesi Protokolü-1 - Son Dakika
Güncel

Çevre Bakanlığı'nda Mogan Gölü'nün Temizlenmesi Protokolü-1

Çevre Bakanlığı\'nda Mogan Gölü\'nün Temizlenmesi Protokolü-1

Dha ANKARA- Çevre Bakanlığı'nda Mogan Gölü'nün temizlenmesi protokolüAnkara ve Gölbaşı ilçesine hayat veren Mogan Gölü ve çevresine ait sorunların bütüncül bir anlayışla çözülmesi ve temizlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

15.07.2016 15:55

Dha ANKARA- Çevre Bakanlığı'nda Mogan Gölü'nün temizlenmesi protokolü

Ankara ve Gölbaşı ilçesine hayat veren Mogan Gölü ve çevresine ait sorunların bütüncül bir anlayışla çözülmesi ve temizlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleşen imza törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ve Mogan gölü ile ilgili kurum ve yetkililer katıldı.

"İNŞALLAH 480 GÜN İÇERİSİNDE BURAYI TEMİZLEMİŞ OLACAĞIZ"

İşbirliği Protokolü'nde konuşma Yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bugün Ankara için önemli bir gün. Beni de rahatsız eden, takip ettiğim bir olay vardı. O da Gölbaşı'ndaki Mogan gölünün kirliliği idi. Gölümüzün yüzeyi yaklaşık 6 kilometrekaredir. Kirlilik tespit ettiğimiz alan da 3.7 kilometrekare alandır. Onlarca yılda oluşmuş bir kirlilik. Yaklaşık 4,5 metre gölün yüksekliği olması gerekirken, gölün üzerinde 50 santim üzerinde bir kirlilik oluşmuş. Daha çok kıyılarda birikmiş bir kirlilik. Biz bu kirli tabakayı (Cıvık çamur) sıyırıp alacağız. Gölün içerisinde kimi yerlerde 6 kilometre kadar boru döşeyeceğiz. Dışarda da 3 kilometre kadar uzağa götüreceğiz. Yerleşim alanlarının dışında özel bir çuval içerisinde bunları muhafaza edeceğiz. O sıvıyı orda tutacağız. En az yüzde 50'sini dışarı vermesini sağlayacağız. Kurutulmuş malzemeyi de gübre olarak kullanmak için sereceğiz ve bekleteceğiz. Kirlilik oluşturacak mı? hayır. Dışarıya karşı sinek ve rahatsız edici bir salgısı var mı? hayır. Sazlık alanı olduğu gibi koruyacağız. Bu konuda hiç kimsenin bir endişesi olmasın. Sadece halihazırdaki kirliliği, kötü kokuyu ve gölün içerisindeki canlıları rahatsız eden yapıyı deşarj yapıyoruz, temizliyoruz. Belki de bu noktada Türkiye'de bir ilki yapacağız. Yaptığımız incelemeler sonucunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın kıyılar ile ilgili geniş ve kapasiteli bir teknik sisteminin olduğunu gördük. Kendi aramızda anlaşma yapıyoruz. Dışardan 90-100 milyon gibi ihale rakamlarına çıkılan ihaleleri iptal ettik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 40 küsurlu rakamlara düştük. Bakanlığımız burada 3 ay kadar bir çalışma yapacak. Sonra da 480 gün süre içerisinde bu işi bize teslim edecek. 3 Aylık hazırlık döneminde buraya gemi gelecek, gemi montajlanacak, borular döşenecek, hazırlık yapılacak. İnşallah 480 gün içerisinde burayı temizlemiş olacağız. Daha sonrasında Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından gerekse bizim bakanlığın yapacağı çalışma sonrasında 30 yılda oluşmuş bu kirlilik, bir daha da oluşmasın istiyoruz' dedi.

MOGAN GÖLÜ'NÜ 2 GEMİ TEMİZLEYECEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise kıyı taraması için bakanlık bünyesinde 44 gemi olduğunu, bu gemilerle yaklaşık 1 milyon metreküp alanda kıyı taraması yaptıklarını kaydetti. 'Mogan gölü Projesinde bu gemilerden ikisinin Mogan gölünde de kullanılacağını ifade eden Bakan Arslan, 3 aylık sürede gemi ve gerekli ekipmanları önce demonte edeceklerini, ardından Mogan gölünde monte ederek faaliyete başlayacaklarını belirtti. Arslan, "Yapılan proje ticari bir ilişki değil, kamu kurumlarının güçlerini birleştirerek insanlarımıza hizmet etmesidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından iki bakan Mogan gölünün temizlenmesi için yapılan prtkol için imza attılar. İmza programı sonrasında Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu projenin başlamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gölbaşı ve Ankara için çok önemli bir proje hayata geçiyor. Mogan gölümüz eski günlerine kavuşacak" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çevre Bakanlığı'nda Mogan Gölü'nün Temizlenmesi Protokolü-1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement