CHP Grup Başkanvekili Gök'ten Kızılırmak Suyuyla İlgili Soru Önergesi - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Gök'ten Kızılırmak Suyuyla İlgili Soru Önergesi

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kızılırmak'tan Ankara'ya su getirilmesi için inşa edilen Kesikköprü-İvedik hattındaki boru yenileme çalışmalarının 95 milyon lira ihale bedeliyle başlatıldığını belirterek, "yenilemeyi zorunlu kulan asıl gerekçeyi" sordu.

23.03.2016 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kızılırmak'tan Ankara'ya su getirilmesi için inşa edilen Kesikköprü-İvedik hattındaki boru yenileme çalışmalarının 95 milyon lira ihale bedeliyle başlatıldığını belirterek, "yenilemeyi zorunlu kulan asıl gerekçeyi" sordu.

Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, 2007'de Ankara Büyükşehir Belediyesince Kesikköprü Barajı ile İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi arasına döşenen her biri 128 kilometrelik 3 ayrı boru hattıyla Kızılırmak'tan Ankara'ya su getirildiğini hatırlattı.

Belediyenin, davetiye ve pazarlık yöntemiyle yapılan ihale sonucunda, 727 milyon liraya mal olduğu açıklanan boru hattıyla başkente bir süre su verildiğini belirten Gök, 2009'dan itibaren barajların müsait olması gerekçesiyle Kızılırmak suyunun kullanılmadığını, 2014 yazından itibaren ise bu suyun diğer barajlardan gelenlerle karıştırılarak kullanıldığının anlaşıldığını söyledi.

Kesikköprü Barajı İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi Arası 4 Ana İsale İletim Hattı Arası Mevcut 67 Kilometrelik CTP Boruların DF Boru Olarak Yenilenmesi ve Çamlıdere 3 İsale Hattı Yapım İşleri ihalesi sonucunda Kesikköprü – İvedik hattında boru yenileme çalışmasının 95 milyon lira ihale bedeliyle başlatıldığını dile getiren Gök, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

"Bu işle ilgili ihalenin, 4734 Sayılı Kanun'un doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülmeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması maddesine göre yapılmasının gerekçesi nedir? İhale aşamasında, ülkede ve inşaat güzergahında doğal afet, salgın hastalıklar can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olaylar yaşanmadığı halde ihalede, kanunun bu maddesi neden uygulanmıştır? Bu kapsamlı ihale uluslararası firmalara neden açık tutulmamıştır? Uluslararası firmalara davetiye gönderilerek, işin kalitesi ve maliyeti konusunda olumlu etki sağlanması neden gözetilmemiştir? İhale neden ilan edilmemiştir? İhaleye davet edilen yerli firmalar bu çapta bir işin yükümlülüğünü yerine getirecek yeterlik belgesine sahip midirler? İhaleye davet edilen firmaların iş bitirme belgeleri incelenmiş midir? Bu firmaların yeterlik belgeleri işe uygun mudur? Mevcut mudur? İsale hattında boruların kısa sürede değiştirilmesini gerekli kılan fiziksel, kimyasal yıpranmışlık saptanmış mıdır? Saptanmışsa bu kadar kısa sürede yaşanan bu yıpranma neden ve niçin gerçekleşmiştir?

Yenilenme ihalesine konu Kesikköprü Barajı İvedik İçme Suyu arıtma Tesisi Arası 4 Ana İsale İletim Hattı Arası Mevcut 67 Kilometrelik CTP Boruların DF Boru Olarak Yenilenmesi işinde, yenilenmeyi zorunlu kılan asıl gerekçe nedir? Anılan hattın ilk yapımında zemin etüdü ve zemin iyileştirmesi yapılmış mıdır, yoksa borular, gerekli özen gösterilmeden alelacele döşendiği için mi bu kadar kısa sürede bozulmuştur? Bu durumda yüklenici kusuru nedeniyle işi yapan yükleniciye, yüklenici buna yanaşmadığı takdirde yüklenici nam ve hesabına işi yaptırmak yolu neden izlenmemiştir? Kesikköprü Barajı İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi Arası 4 Ana İsale İletim Hattı Arası Mevcut 67 Kilometrelik CTP Boruların DF Boru Olarak Yenilenmesi işinin ihalesine ihale bedeli daha yüksek olan Çamlıdere 3 İsale Hattı Yapım İşleri gibi yeni bir iş neden, hangi gerekçeyle dahil edilmiştir? İhaleyi kazanan firma ile teklif veren diğer firmalar son 10 yıl içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlardan ne kadar iş almışlardır? Bu firmaların sahip ve yöneticilerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarda ihale tarihinden önce ve sonra yöneticilik yapan isimler hangileridir, hangi kuruluşlarda ne kadar süre yöneticilik yapmışlardır?"

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Gök'ten Kızılırmak Suyuyla İlgili Soru Önergesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement