Çiftçilere "Zabrus" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Çiftçilere "Zabrus" Uyarısı

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen Zabrus (Ekin Kambur) böceğinin verebileceği zararlara dikkat çeken Sarayönü İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçileri uyardı.

13.03.2014 14:46

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen Zabrus (Ekin Kambur) böceğinin verebileceği zararlara dikkat çeken Sarayönü İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçileri uyardı.

Çiftçilere tarlalarını kontrol etmelerini tavsiye eden Sarayönü İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karlı, mücadelenin şart olduğunu belirterek Zabrus'un büyük zararlara yol açabileceğini vurguladı.

Tarlalarda Zabrus'un yoğun olarak görüldüğünü kaydeden Karlı, kuraklık olması durumunda Zabrus ile birlikte zararın katlanabileceğini dile getirdi.

Zabrus böceği ile ilgili bilgi veren ve mücadele yöntemlerinden bahseden Karlı yaptığı açıklamada, "Ekin Kambur Böceği, kışı toprak içinde hem ergin hem de larva halinde geçirir. Soğuk havalarda hareketsiz olan larvalar toprak sıcaklığının 10 derecinin üzerine çıkması ile hareketlenirler. Gelişmesini tamamlayan larvalar iklim koşullarına bağlı olmakla beraber genellikle nisan ayı sonlarında pupa olurlar ve mayıs ayından itibaren erginler çıkar. Erginler yazın sıcak günlerinde toprak içinde yazlamaya girer. Verdiği zarar ise yaşam dönemine göre 3'e ayrılır. Genç larvalar, sonbahar aylarında uygun koşulları bulduklarında ekin yapraklarını toprak içine çekerek yerler. Olgun larvalar ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar, m² de 3-4 larva olduğunda tarlalarda yer yer yenik bölümler, açık hububat sıraları ve boşluklar görülür. Bu durum verimin önemli ölçüde azalmasına neden olur. Erginler hasada yakın günlerde başak tanelerini, ekimde ise toprak altındaki taneleri kemirerek zararlı olurlar" dedi.

Kültürel ve kimyasal mücadele var

Zabrus böceğiyle kültürel ve kimyasal olmak üzere iki çeşit mücadele imkanı olduğunu belirten Karlı, "Aynı tarlaya üst üste bir kaç yıl buğday veya bu zararlının sevebileceği başka bir bitki türü ekildiğinde, yoğunlukla beraber zarar da artmaktadır. Bu yüzden ekim nöbetine gerekli önem verilmelidir. Nadasa bırakılan tarlalar uygun bir zamanda derince sürülmek suretiyle yabancı otlar yok edilirse zararı daha da azalır. Böylece tarladaki besin kaynakları ortadan kalkacağı gibi birçok larva ve pupa da toprağı sürme esnasında yok edilmiş olur. Ekin Kambur böceklerine karşı en etkili mücadele, tohum ilaçlamasıdır. Bu nedenle zararlının bulaşık olduğu alanlarda tohum mutlak usulüne uygun ilaçlandıktan sonra ekilmelidir. Ancak zorunlu kalındığı hallerde, zararı kısmen önleyebilmek amacıyla yüzey ilaçlaması da önerilebilir" diyerek sözlerini tamamladı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çiftçilere 'Zabrus' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement