Coğrafi İşaretler Tescili Protokolü - Son Dakika
Yerel

Coğrafi İşaretler Tescili Protokolü

Coğrafi İşaretler Tescili Protokolü

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ticaret Borsası, Hatay Defne Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (HATABİD), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantıda ‘Hatay ilinde coğrafi işaret özelliği taşıyan ürünlerin tescili için protokol imzalandı.

01.10.2015 16:39

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ticaret Borsası, Hatay Defne Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (HATABİD), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantıda 'Hatay ilinde coğrafi işaret özelliği taşıyan ürünlerin tescili için protokol imzalandı.

Tören öncesi konuşan Rektör Prof. Dr. Hasan Kaya, göreve geldikleri dönemden itibaren önem atfettikleri coğrafi işaretler tescili ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Rektör Kaya, Ocak 2015 itibari ile MÜSİGEM TTO ve DOĞAKA'nın işbirliğiyle Ülkemiz Coğrafi İşaret Haritasının çıkartılmasına katkıda bulunmak için Hatay İli Coğrafi İşaret Özelliği taşıyan ürünlerin belirlenerek Türk Patent Enstitüsüne gönderildiğini söyledi. Hatay'da coğrafi işaret haritalaması yapılırken MKÜ'nün bazı anabilim dallarında konusunda uzman birçok akademisyenle toplantılar düzenlediklerini ifade eden Rektör Kaya, Hatay ili kaymakamlıklarının tamamına ilçelerindeki coğrafi işaret özelliği taşıyan ürünlerin sorulduğunu ve son olarak Mustafa Kemal Üniversitesi ile DOĞAKA'nın çalışmaları neticesinde listenin son şeklini aldığını belirtti.

17 ADET COĞRAFİ İŞARET ALMAYA DEĞER ÜRÜN BULUNUYOR

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız'ın da söz aldığı imza töreninde Yıldız, coğrafi işaretlerin gerek ulusal gerekse bölgesel anlamda ekonomiye ve tanıtıma büyük bir katma değer sağladığını işaret etti.

Bölgeye ait olan ürünlerin tescil edilerek, ürünün o bölgeyle anılacağını vurgulayan Yıldız, "Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerimize baktığımız zaman bu bağlamda 30'dan fazla ürünün yüzde 15'lik bir kesimine tescil alınmasının yüksek olduğunu görüyoruz. Bu ürünlerin sorumlu kuruluşlarla beraber gerekli koordinasyonu sağlanıp akademik desteklerle birlikte Üniversitemiz laboratuvarlarında analizlerinin yapıldıktan sonra Türk Patent Enstitüsü'nde tescil işlemlerini sağlamak istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından kurum yöneticileri, 'Coğrafi İşaret Tescili ve İşbirliği Çerçeve Protokolü'nü imzaladı. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Coğrafi İşaretler Tescili Protokolü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement