Çorlu Askeri Hastanesi Binası Tescilli Olarak Kaldı - Son Dakika
Güncel

Çorlu Askeri Hastanesi Binası Tescilli Olarak Kaldı

Çorlu Askeri Hastanesi Binası Tescilli Olarak Kaldı

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde bulunan Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan Çorlu Askeri Hastanesi binasında inceleme yapan Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu binanın tescilli kalmasını yönünde karar verdi.

25.10.2016 17:29

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde bulunan Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan Çorlu Askeri Hastanesi binasında inceleme yapan Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu binanın tescilli kalmasını yönünde karar verdi.

Çorlu'da 21 Eylül 1940 yılında Salih Omurtak Paşa tarafından yapılan Asker Hastanesi, 13 Nisan 2016 tarihinde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca birinci grup yapı olarak tescillenerek koruma altına alındı. Ancak, 3 1 Mayıs 2016 tarihinde binanın kullanımında söz hakkına sahip olan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı'nın itiraz başvurusu ile tescilin kaldırılması hususu gündeme geldi. Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında yapıldığı ileri sürülen protokol kapsamında Askeri Hastane'nin yıkılmasının planlandığı ve mevcut arazinin bir kısmının da daha küçük yeni bir hastane binası yapılacağı, arazinin geri kalanın da konut olarak ayrıldığı iddia edilmişti.

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Fikret Bayhan ve 5 kişilik kurul üyeleri hastanenin bulunduğu yere gelerek incelemeler yaptı. Bugün karar vereceklerini belirten Bayhan, Gerekli incelemeleri yaptık bugün kararı vereceğiz. Bu konuyla ilgili geldik bakıyoruz, gerekli kararı vereceğiz dedi. Karar için Çorlu Belediyesi'ne geçen kurul üyeleri daha sonra yaklaşık iki saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının sonunda ise Çorlu Askeri Hastanesi binasının tescilli olarak kalması yönünde karar alındı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA DEVREDİLMİŞTİ

Çorlu Askeri Hastanesi 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından geçtiğimiz Ağustos 2016 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Şuanda, Çorlu Devlet Hastanesi Münür Alkan Binası olarak hizmet eden tarihi hastane erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Salih Omurtak Paşa tarafından büyük bir titizlikle yapılan binada krom nikel mutfak gereçleri, kalorifer tesisatı, çamaşır yıkama ve kurutma dolapları ile dönemin oldukça modern bir yapısı olarak dikkat çekiyor. Dönemdaşı kamu binalarında bulunan en önemli özelliklerinden olan Avusturya Kübiği tarzında olan bina 150 metrelik bir cephesiyle Trakya'da bulunan en görkemli devlet binalarından biri olarak gösteriliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çorlu Askeri Hastanesi Binası Tescilli Olarak Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement