Cumhurbaşkanı Erdoğan Trabzon'da - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Trabzon'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Trabzon\'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''O Vandallar, o yağmacılar, Türk bayrağına saldıran o hainler er ya da geç bulunacak, hepsinden de bunların hesabı sorulacaktır." dedi.

10.10.2014 16:45  Güncelleme: 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "O Vandallar, o yağmacılar, Türk bayrağına saldıran o hainler er ya da geç bulunacak, hepsinden de bunların hesabı sorulacaktır. Türkiye iç ve dış politikasını teröristlerin, sokak serserilerinin şiddet eylemleriyle belirleyecek bir ülke değildir. Hem sokaktaki o maşalar, hem de onların iplerini tutan efendileri bilsinler ki Türkiye, sokak eylemlerinden korkup istikamet değiştirecek bir ülke de değildir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Trabzon Atatürk Alanı'ndaki toplu açılış töreninde, halka hitap etti.

Konuşmasında izinsiz gösterilere değinen Erdoğan, "O Vandallar, o yağmacılar, Türk bayrağına saldıran o hainler er ya da geç bulunacak, hepsinden de bunların hesabı sorulacaktır' dedi.

Türkiye'nin iç ve dış politikasını teröristlerin, sokak serserilerinin şiddet eylemleriyle belirleyecek bir ülke olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Hem sokaktaki o maşalar, hem de onların iplerini tutan efendileri bilsinler ki Türkiye sokak eylemlerinden korkup istikamet değiştirecek bir ülke de değildir" görüşüne yer verdi.

Gereken ne ise devletin onu yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sokaktaki şiddet durduğunda da bu şımarıklığın, hukuk içinde hesabı mutlaka sorulacak. Ben buradan Trabzon'dan, tüm Karadenizli kardeşlerimden, 81 vilayetimizdeki tüm vatandaşlarımdan bu olaylar karşısında soğukkanlı, itidalli olmalarını rica ediyorum. Bakın tuzak çok açık. Kobani'yi bahane ederek sokağa çıkıyorlar. Aslında amaçları huzuru bozmak, ülkenin huzurunu kaçırmak, öfkeyi büyütmek, nefreti büyütmek, kardeşliğimizi sabote etmek. Parlamentoda malum siyasi partinin dışındaki partilerden bakıyorsunuz bir tanesi aynen onunla hareket ediyor, bir diğeri de maalesef bir temkinli duruş zannediyoruz, o da bakıyoruz hala yine iktidarla uğraşıyor. ya bırak, sen iktidarla uğraşmayı. Şimdi hep birlikte, birlik beraberlik zamanı olan böyle bir dönemde, bu yapılan teröre karşı el birliği zamanıdır, güç birliği zamanıdır. Bu tuzağa düşersek kaybeden hep birlikte millet olur. Ama biz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Öfkesine yenilen, bu hainler karşısında sabrını, itidalini muhafaza edemeyen, inanın bunların tuzaklarına düşmüş olur, bunların ekmeğine yağ sürmüş, bunların arzularını yerine getirmiş olur"

Erdoğan, "Bunlar istiyorlar ki Türk ile Kürt birbirinden nefret etsin, bunlar istiyorlar ki Türk ile Kürt birbirine öfke beslesin. Bunu tarihin hiçbir döneminde başaramadılar. Bugün de başaramayacaklar. Biz de aziz milletimizle, sağduyumuz ve itidalimiz ile bu kirli tuzağı bozacağız" dedi.

-"Türkiye Kobani'ye yardım etmiyor, diyerek hedef yapmak nankörlüktür"

"Kobani diyorlar, Allah aşkına Kobani'ye Türkiye'den başka yardım eli uzatan ülke var mı? Kobani'yi Türkiye'den başka dert edinen ülke var mı "'diye soran Erdoğan, Halep'i, Humus'u, İdlib'i, Dera'yı, Lazkiye'yi, Musul'u, KerkükErbil'i ne kadar kendimize dert edindiysek, Kobani'yi de o kadar kendimize dert edindik" ifadelerine yer verdi.

Kobani'den sadece birkaç gün içinde 200 bin insanın Türkiye'ye sığındığını anlatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Onlara kapımızı açtık, ekmeğimizi suyumuzu onlarla paylaştık. 'Türkiye Kobani'ye yardım etmiyor' diyerek, hem içeride hem dışarıda Türkiye'yi hedef yapmak en başta nankörlüktür.

Hem Mecliste tezkere oylanırken karşı çıkacaksın, hem de 'Türkiye Kobani'ye yardım etmiyor' diye, şımarıkça şiddet çağrısı yapıyorlar. Kimler yapıyor bunu' Bakıyorsun işte o. Maalesef partinin milletvekilleri... ve kalkıp şu anda iktidar partisine doğru yürüyerek, molotoflar atarak, bu molotofkokteyleriyle, bunu atmak suretiyle bombalama. Maskeler, nedir o maskeler? Demek ki sen teröristsin. Eğer terörist değilsen o maskeyi çıkar yüzünden. Tabii bunlara yönelik ayın 14'ünden sonra gerekli tüm tedbirler alınacaktır ve azami ölçüde yasalarda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Bu kervan, barış kervanıdır. Barış kervanını tehdit eden hangi unsurlar varsa, bunlara karşı hukuki zemin çok daha güçlü hale getirilecektir. Kusura bakmasınlar bu tür alçakça hareketlere prim vermeyiz."

-"Çözüm süreci, şımarıklığa göz yummak değildir"

Erdoğan, "çözüm sürecinin şımarıklığa göz yummak olmadığını" vurguladı ve "Çözüm süreci gayrimeşruluğa, illegaliteye müsamaha göstermek değildir. Çözüm süreci boyun eğmek değildir, tehditlerden korkup geri çekilmek değildir. Eğer birileri çözüm sürecini böyle şımarıklık olarak anlıyorlarsa çok büyük bir yanılgının içindeler" görüşüne yer verdi.

Kendilerinin samimi olarak akan kanın durmasını, gözyaşlarının dinmesini,  barışın ve huzurun tesis edilmesini istediklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Fakat bir taraftan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çıkacaksın barıştan bahsedeceksin,  sevgiden bahsedeceksin, saygıdan bahsedeceksin. Ondan sonra da sıkılmadan utanmadan milleti  sokağa davet edeceksin. Ondan sonra kalkıp bir de 'ben bunu şiddete karışmak suretiyle demedim'. E ne diye dedin? İşte o sokağa davet ettiklerin ellerinde taşlarla, sopalarla, molotoflarla ve silahlarla, polisimizin, askerimizin, tüm güçlerimizin üzerine saldıkları gibi  kamu binalarını yaktılar yıktılar, aynı şekilde kamu araçlarını yaktılar, yıktılar, aynı şekilde vatandaşımızın araçlarını yaktılar, yıktılar, okulları yaktılar yıktılar, hastaneleri yaktılar, yıktılar. Bu kadar şeyler açıkça ortada. "

-"Şiddeti ve terörü tercih edenler çözüm sürecine katkı sağlayamaz"

Kendilerinin sorunların sokakta değil, dağda değil, silahla değil, konuşarak ve siyaset zemininde çözümünü istediklerini ifade eden  Erdoğan, siyaseti değil, şiddeti ve terörü tercih edenlerin çözüm sürecine hiç bir katkı sağlamayacağını söyledi.

Erdoğan, "Silahlı efendilerinden korkup, iradelerini ayaklar altına alanlar, gençlerin, çocukların arkasına saklanıp korkakça siyaset yapıyormuş gibi yapanlar, çözüm sürecine katkı sağlayamazlar. Bakın bu meseleye, çözüm sürecine, kardeşlik sürecine, elimi, bedenimi, canımı koydum. Her ne pahasına olursa olsun 77 milyonun kardeşliğini tesis etmek için, barış ve huzur için son nefesime kadar da mücadele etmeye devam edeceğim. Çünkü biliyorum ki bu millet bizimledir" şeklinde konuştu.

Milletin çizdiği istikamette, hem Türkiye'yi hem kardeşliği büyütmek için mücadelelerinin asla kesintiye uğramayacağını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizimle yol yürümek isteyenlerle, bu çözümü ortak akılla inşa etmek isteyenlerle biz yol yürürüz. Ama korkarak, ürkerek, silahlı efendilere boyun eğerek, her gün farklı bır kılığa girenlerle çözüme ulaşılamayacağını da çok iyi biliriz. Sizlerden tekrar rica ediyorum, aziz milletimizden tekrar rica ediyorum. Öfkesine mağlup olan, bu alçakların tuzağına düşer, kardeşine karşı nefret hissine kapılan bu hainlerin tuzağına düşer. Büyük bir ülkenin büyük bir milleti olarak bu şiddete, bu Vandallığa, bu ahlaksızlığa karşı dimdik fakat itidalli durmayı hep birlikte sürdüreceğiz. Kardeşlerim, şu anda Güneydoğu'da veya farklı yerlerde ölenler, öldürenler kim diye baktığınız zaman orada Kürt vatandaşlarımı göreceksiniz. Araçları yakılanlar kim, Kürt vatandaşları. ve adeta nokta nokta herşeyi tespit etmişler, mağazaları yakıp yıkıyorlar. O mağazalar onların dünya görüşünü paylaşmadığı için sadece yakmakla kalmıyorlar, bir de yağmalıyorlar. Daha bunun özgürlükle, bunun barış ortamıyla ne alakası var?"

-"Gençlerimizin kışkırtmalara dikkatli olmalarını rica ediyorum"

Polisin, askerin istihbarat birimlerinin fedakarca çalıştıklarına işaret eden Erdoğan, "Hem bu olayları durduracak, hem de tekrar ediyorum bunun hesabını sorumlularından soracağız. Özellikle gençlerimizin kışkırtmalara, tahriklere son derece dikkatli ve hassas olmalarını rica ediyorum. Onların istedikleri gençlerimizin sokağa dökülmesi, onların diledikleri öfkenin, nefretin büyümesi. Onlara istediklerini asla vermeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Hep birlikte çok çalışacaklarını, kardeşlik hukukunu ve bu hukukun içinde ekonomiyi, demokrasiyi, özgürlükleri daha da büyüteceklerini bildiren Erdoğan, "Enerjisini boşa harcayan, gereksiz tartışmalara harcayan bir ülke değil, enerjisini birliğe, kardeşliğe, kalkınma ve ilerlemeye sarf eden bir ülke olacağız" dedi.

Erdoğan, Rabia işareti yaparak, "Her zaman söylediğimi yine söylüyorum. Tek millet diyorum, tek bayrak diyorum, tek vatan diyorum, tek devlet diyorum. Bizim bu Rabia işaretimizi kaybetmeyeceğiz. Bugün açılışımızı yaptığımız eser ve hizmetlerin Trabzon'a ve Trabzonlu tüm kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Başbakana, bakanlara bu hayırlı hizmetleri tamamladıkları için, Trabzon'a 10 Ağustos'ta kendisine verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür eden Erdoğan, "Hiç durmayacağız,  hiç duraksamayacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Trabzon için Türkiye için eser ve hizmet üretmeye devam edeceğiz. Trabzon bizimle olduğu müddetçe, Trabzon'un hayır duası bizimle olduğu müddetçe bize durmak, duraklamak yok. Allah yar ve yardımcımız olsun, yolumuz bahtımız açık olsun " diyerek sözlerini tamamladı.

-Notlar-

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu katıldı.

Alanda, "Yeni Türkiye'nin büyük lideri, vazgeçilmez önderi. Yüzde 71'inin rekortmeni. Gururumuz, bir tanemiz. Hoşgeldiniz reisicumhurumuz" afişi dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından eşi Emine Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri ve protokol üyeleriyle toplu açılışı temsilen kurdele kesti.

Vatandaşların "Türkiye seninle gurur duyuyor" ve "Dik dur eğilme, Trabzon seninle" sloganları üzerine Erdoğan, "Her zaman ne dedik, biz sadece rükuda eğiliriz. Asla bize, insanlar önünde eğilmek yakışmaz. Bugüne kadar eğilmedik, bundan sonra da eğilmeyeceğiz" dedi.

Açılışı yapılan eserlerin Trabzon'a ve Trabzonlulara hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, emeği geçenleri kutladı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Trabzon'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • insane: herkese ibret olacaksınız, 8, sene, önce pkk, lideri, öcalana, ilk sayın diyen, rtayip, erdoğandır, haaa, tırlarla gönden, silahlar, kimin, elinde? hükümet, arzu ettiği, kişileri suç işlediği halde yargılatmıyor, reza, zarrap, bakan, ve, çocukları, gibi, , işine, gelmeyeni, terörist, sayıp yargılatıyor, ergenekon, balyoz, paralel, gibi, öte, yandan, pkk, kck, yı, af, etti, yada, yasa, çıkarıp, serbest bıraktı, benim ailem, suçsuz, yere ceza, aldı, çocuklarımla, perişan olduk, ne, hükümete, ne, yargıya, güvenimiz, kalmadı, genel, af, istiyoruz. 0 0 Yanıtla

Advertisement