Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Seçimi

Cumhurbaşkanı Seçimi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan'ın görevinden istifa etmemesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

14.07.2014 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görevinden istifa etmemesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Bireysel başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesine veren Tanal, çıkışta yaptığı açıklamada,  Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin de daha önce bir başvuruda bulunduğunu hatırlatarak, önceki başvurusunun Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin olduğunu belirtti.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının kesinleşmesinin ardından başbakanlık görevinden istifa etmiş sayılması gerektiği yönündeki talepleri reddettiğini dile getiren Tanal, bugün yaptıkları başvurunun başbakanın istifasına ilişkin olduğunu ifade etti.

Başbakanın görevinden istifa etmiş sayılmasına ilişkin kanunun emredici hükmü bulunduğunu savunan Tanal, buna ilişkin YSK'ya başvurduklarını ancak YSK'nın "başbakan kamu görevlisi değildir" dediğini hatırlattı.

İdare hukuku kitaplarında bakanların ve başbakanların da kamu görevlisi sayıldığına ilişkin bilgiler yer aldığına dikkati çeken Tanal, bu kitapları YSK'nın okuması gerektiğini söyledi.

Bakanların ve Başbakanın kamu görevlisi olduğuna ilişin Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun da kararları bulunduğunu belirten Tanal, Anayasa'da da buna ilişkin maddeler bulunduğunu vurgulayarak, "Başbakanı kamu görevlisi saymamak hukuk devletinde karşılaşılan bir husus değil adeta eskide kalan çadır devletleri, toplumlarında olan bir hadise" diye konuştu.

Tanal, Türkiye'deki hukuk fakültelerinde Başbakanın kamu görevlisi olarak kabul edildiğini ancak cumhurbaşkanlığına aday olunca YSK'nın kamu görevlisi kabul etmediğini anımsattı.

Bu durumun çelişkili olduğunu iddia eden Tanal, cumhurbaşkanı adaylığı kesinleşen Başbakan Erdoğan'ın görevinden ayrılmış sayılması gerektiğini savundu.

Tanal, şunları kaydetti:

"Şu aşamada YSK'nın kararı bir eşitlik ilkesine aykırı, iki fırsat eşitliğine aykırı, üç haksız rekabet yaratmakta, tam hukuksuzluk hali söz konusu, hukuk devletiyle bağdaşan bir husus değil, demokratik hukuk devleti ilkeleriyle çelişki halinde aynı zamanda Anayasanın 67. maddesinde 'seçimlerin serbest ve adil olması gerekir' diyor, buna da aykırılık teşkil etmektedir. Bugünkü başvurum buna özgüdür. Çare Anayasa Mahkemesinde. Bizim sığınabileceğimiz liman hukuk devleti ve hukuktur. Bu kadar kitabı doğruyu bulabilme adına okuyorum. Anayasa Mahkemesinin geçmişteki bazı kararları var. Orada da 'başbakan ve bakanlar kamu görevlisidir' diyor. Anayasa Mahkemesinin istikrar kazanmış olan kararları da bu şekildedir. Bizim temennimiz, isteğimiz, arzumuz burada hukukun tecellisidir. Netice itibariyle bunun öncelikle ele alınması lazım. Geciken adalet, adaletsizlik olur. Adalet duygusunun yok edilmemesi için, düzenin yok edilmesi, bozulmaması için  Anayasa Mahkemesinden bunu ivedilikle ele almasını istirham ediyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement