Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Seçimi

Cumhurbaşkanı Seçimi

Başbakan Erdoğan "balkon konuşması" yaptı: (2) "Hepimiz aynı ecdadın, aynı kültürün ve aynı medeniyetin, aynı tarihin evlatlarıyız. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, yaşam tarzlarımız farklı olabilir.

11.08.2014 00:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hepimiz aynı ecdadın, aynı kültürün ve aynı medeniyetin, aynı tarihin evlatlarıyız. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, yaşam tarzlarımız farklı olabilir. İnançlarımız, mezheplerimiz, değerlerimiz, etnik köken ve dillerimiz farklı olabilir ama biz, hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız" dedi.

Erdoğan, partisinin genel merkezindeki "balkon konuşması"nda seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanlığını yürüttüğü günlerden bugüne kadar başarı ve başarısızlık durumlarında kendi kendini hesaba çektiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Başarısız olduğumuz alanlarda kendimizi sorguya çektik, başarılı olduğumuzda da asla ve asla kibrin tuzağına düşmedik. 40 yıla yaklaşan siyasi mücadelemiz bizim bu anlayışımızın şahididir. Yanlış yaptığımızda hiç gocunmadan yanlışımızı ifade ettik ve üzerine gittik. Değişimden, tekamülden hiçbir zaman çekinmedik. Türkiye'nin gerçekleriyle, milletimizin gerçekleriyle, ortak akıl ve ortak değerlerle örtüşmeyen her meselede kendimizi sorguladık ve değişim mücadelesi verdik."

İktidarları döneminde kendilerine yasaklananların başkalarına yapılmaması için azami dikkat ve hassasiyet gösterdiklerini ve hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmediklerini anlatan Erdoğan, "Hiç kimsenin değerlerini tahkir etmedik, kimliklere, kültürlere, inançlara hor gözle bakmadık. Bize oy verenleri yücelten, bize oy verenlere hizmet götüren, oy vermeyenleri terk eden, tahkir eden bir siyasi anlayışımız hiçbir zaman olmadı. Bunu sadece sözle değil, eylemlerimizle de ortaya koyduk" diye konuştu.

Gerek İstanbul'da büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde, gerekse 12 yıllık iktidarı süresince bunu sözleriyle, fiiliyatlarıyla ve samimiyetleriyle ortaya koyduklarını vurgulayan Erdoğan, "Ama muhalefette olduğumuz zaman neler çektiğimizi biz biliriz" dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kardeşlerim, bugün şunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Bunu milletimin takdirine bırakıyorum. Bize 'diktatör' diyenler lütfen kendi muhasebelerini yapsınlar, bize 'otoriter' diyenler lütfen kendi muhasebelerini yapsınlar, bizi tek adam olmakla, baskıcı olmakla, mahalle baskısı yapmakla itham edenler lütfen kendilerini samimiyetle sorgulasınlar. Kendilerini eğitimli başkalarını cahil görenler, lütfen vicdan muhasabesini yapsınlar. Siyasi tarihimiz boyunca söylediklerimize baksınlar, özellikle de yetki aldığımız dönemde yaptıklarımıza baksınlar. 12 yıl boyunca Türkiye'ye kazandırdıklarımıza baksınlar, lütfen ellerini vicdanlarına koysunlar ve kararlarını öyle versinler. Biz hepimiz aynı vatan toprakları üzerinde yaşıyoruz. Hepimiz, 77 milyon aynı bayrağın gölgesi altında geleceğe yürüyoruz. Milletimiz bir, bayrağımız bir, vatanımız bir, devletimiz bir. Kardeşlerim, hepimiz aynı ecdadın, aynı kültürün ve aynı medeniyetin, aynı tarihin evlatlarıyız. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, yaşam tarzlarımız farklı olabilir. İnançlarımız, mezheplerimiz, değerlerimiz, etnik köken ve dillerimiz farklı olabilir ama biz, hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Hepimiz, ay yıldızlı bayrağın gölgesi altındayız. Her birimiz bu devletin sahipleriyiz. Müslüman, Hristiyan, Musevi, Süryani, Ezidi'den önce Türkiyeli vardır. Alevi'den, Sünni'den önce Türkiyeli vardır. Türk, Kürt, Arap, Laz, Gürcü, Boşnak, Çerkez, Roman, Pomak'tan önce, Rum, Ermeni'den önce Türkiyeli vardır."

Bugünden itibaren yeni bir toplumsal uzlaşma anlayışıyla, farklılıkları zenginlik olarak görerek ancak, farklılıkları değil ortak değerleri öne çıkararak yeni bir istikbali inşa etmek istediğini dile getiren Erdoğan, bugün herkesin kendisini vicdan muhasebesine tutarak, muhalefetin ve bir kısım medyanın korkutma, kutuplaştırma ve gerilim siyasetini bir kez daha sorgulaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu sorgulamanın samimiyetle yapılması halinde, Alevinin de Sünninin de Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Gürcü, Abhaz, başörtülü, başı açığın da ne kadar ortak yanı olduğunun daha iyi görüleceğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şu anda ben karşımda başı örtülüyü de görüyorum, başı açık kardeşlerimi de görüyorum işte bunun adı vahdette kesret, yani çoklukta birlik, bunu başarmaya mecburuz. Bunu halletmeye mecburuz. Bayrağımız bir, İstiklal Marşımız bir, dağlarımız, nehirlerimiz bir, türkülerimiz, şarkılarımız, acılarımız, sevinçlerimiz bir. Bizim sadece tarihimiz değil bugünümüz, yarınımız, kaderimiz bir. Bırakalım aracıları, bırakalım tercümanları, bırakalım fitne ve nifak odaklarını, birbirimizin gözüne bakalım gözüne. Birbirimize gönlümüzü açalım, birbirimizle gönül diliyle konuşalım. Farklı bir Türkiye'yi gelin hep birlikte kuralım, güçlü bir Türkiye'yi gelin hep birlikte kuralım."

Ortaya çıkan sonuçların uzlaşmanın çatıda değil, parti üst yönetimlerinde değil, tabanda olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden Erdoğan, "Tabandaki bu uzlaşmayı gelin beraber güçlendirelim, yaygınlaştıralım. Şu anda bizi izleyen 77 milyon tüm enerjimizi daha güçlü, daha kardeş bir Türkiye için seferber edelim" dedi.

İktidara geldikleri 2002 yılı sonunda 230 milyar dolar milli gelirle yola çıktıklarını, şimdi ise 3 kattan fazlasıyla 820 milyar dolara ulaştıklarını hatırlatan Erdoğan, IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu devraldıklarının, şu anda ise bu kuruma 5 milyar dolar borç vereceklerinin altını çizdi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement