Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Yerel

Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu: "Türkiye'de birtakım ayrık otlarından ve nefret sözlerinden, birtakım ötekileştirilme ve cepheleşmeden bahsediyoruz.

13.07.2014 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP ve MHP'nin de aralarında bulunduğu bazı partilerin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, " Türkiye'de birtakım ayrık otlarından ve nefret sözlerinden, birtakım ötekileştirilme ve cepheleşmeden bahsediyoruz. Biz bunları ortadan kaldıracağız" dedi.

İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Edirne programına, Bursa'dan helikopterle geldi.

Trakya Üniversitesi pistine inen helikopterden eşi Füsun İhsanoğlu ile kendisini karşılayanları selamlayan Ekmeleddin İhsanoğlu'na, MHP Edirne Kadın Kolları Başkanı Hatice Şimşek ve CHP Edirne Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Reyhan Güzel çiçek takdim etti.

Seçim otobüsüyle Edirne Belediyesi'ne hareket eden İhsanoğlu, yol boyunca kendisini alkışlayanları selamladı. Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından karşılanan İhsanoğlu, bir süre makamında Gürkan ile sohbet etti, belediyedeki Atatürk odasını gezdi.

İhsanoğlu, fotoğraf çekmek için kendisine "Ekmeleddin bey" diye seslenen basın mensuplarına, "Bana Ekmel" deyin dedi.

Daha sonra Tarihi Arasta Çarşısı'nı gezen İhsanoğlu, esnafla sohbet etti. Selimiye Camisi içinden geçerek basın toplantısı yapacağı restorana gelen İhsanoğlu'na bir üretici vazoda buğday başakları armağan etti.

İhsanoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, "ekmek" mesajının Türkiye'de çok net anlaşıldığı için mutlu olduğunu belirterek, mesajla alay edenlere en güzel cevapların mesajı anlayanlarca verildiğini söyledi.

"Türkiye tarlasına sevgi, saygı, birlik ve dirlik ekmek için" yola çıktıklarını vurgulayan İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"16 Haziran'da başlayan yolculuğumuz, Türkiye denen büyük tarlanın içerisine saygı, sevgi, birlik ve dirlik tohumlarını ekmek içindir. Ayrık otlarından, saygısızılık, nefret tohumlarından şikayet ediyoruz, istemiyoruz. Sevgi, saygı ve beraberlik istiyoruz. Bunu yaparken edebiyat yapmıyoruz. Bunu yaparken milletimizin ananelerini, geleneklerini, değerlerini dile getiriyoruz. Bizde 'ekmek, Kur'an hakkı için' denir, milletin mukaddes saydığı üçüncü şey de bayraktır. Birlik beraberlik mesajı vermek istiyoruz. Türkiye'nin etrafını saran şer odaklarının etkisini önleyeceğiz."

"Millet değişim istiyor"

İhsanoğlu, temaslarında milletin değişim istediği yönünde mesajlar aldığını aktardı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin diğer seçimlerden farklı olduğuna işaret eden İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Burada üç aday var o adaydan birini seçeceksiniz, o seçtiğiniz kişiyi devletin başına oturtacaksınız. O seçtiğiniz kişi eğer 76 milyonu temsil etmiyorsa, gelen kişi kendi özel siyasi gündemiyle gelmişse o zaman ne olacak? Seçtiğiniz aday kavgayı bitirecek, ateşi söndürecek birisi olursa daha iyi değil mi? Herkes kendi partisinin oyuna sahip olsun, flamasına sahip olsun. Bakınız burada sadece şanlı sancağımız var çünkü biz devletimizin başını seçiyoruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletinin bütünlüğünün temsilcisini seçiyoruz. Bu seçimler bundan ibarettir, o makama layık en iyi seçimi yapacağınıza eminim. Cumhurbaşkanının görevi milletin huzurunu sağlamak, yurt dışında itibarı artırmak ve sofraya konan ekmeği büyütmektir."

- "Cumhurbaşkanı devletin başıdır"

İhsanoğlu, "Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Siz bu konulara müdahil olacak mısınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bütün kurumların üstünde yetkileri vardır. Ama bunu yaparken şu realiteyi görmek lazım. Türkiye'de sistemi icra eden hükümettir. Ama bunun manası değildir ki cumhurbaşkanı bunun karşısında bigane kalacak. 'Ben karışmam, buğdayın fiyatı şöyle olsun, böyle olsun veya ekmeğin fiyatı şu olsun bu olsun' diyemez. Cumhurbaşkanı devletin başkanı, milletin babası olarak anayasadan aldığı yetkilerle ve anayasada tarif eden yetkilerle ayrıca bu dönemde halkın oylarıyla çok daha güçlü olacaktır."

İhsanoğlu, cumhurbaşkanının yol gösterici olduğunu bu ve benzeri konularda yol gösterici olacağını vurguladı.

"Türkiye'nin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü konusundaki kırmızı çizgiyi uygulamada hiç taviz verilmemesi konusunda neler düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine İhsanoğlu, bunun hassasiyetle ve dikkatle üzerinde durulması gereken bir kavram olduğunu söyledi.

İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de birtakım ayrık otlarından ve nefret sözlerinden, birtakım ötekileştirilme ve cepheleşmeden bahsediyoruz. Biz bunları ortadan kaldıracağız. Bizim sözlerimiz nelerdir? Sevgi ekmektir, saygı ekmektir, birlik ekmektir, dirlik ekmek demektir. Bunları yapmamız lazım. Türkiye'de milletin, devletin bütünlüğü tartışılmaz bir konudur. Bu kırmızı çizgidir, bunu kimse aşamaz. Milletin, devletin ve vatanın birliği, bayrağın birliği, resmi dilin birliği tartışmanın üstüdür. Bunu tartışanlar boşuna rahatsız ediyorlar, biz bunun farkındayız. Burada başka emeller var. Ama bu millet bu hesapların hepsini 10 Ağustos'ta bozacaktır."

Bir başka soruya karşılık İhsanoğlu, her vatandaşın, gayrimüslimlerin, mallarının korunması gerektiğini vurgulayarak, "Bu bizim geleneğimizdir. Bu şehir, bu geleneği yaşamıştır tarih boyunca. Türk Ocakları gibi Türk kurumlarının müesseselerinin mallarının alınması anlaşılmaz bir şeydir. Bu bir de devlet benim anlayışının ürünüdür. Bu, devletin başında ben varsam devlet benim, her şey benim hakkımdır gibi yanlış bir anlayışın ürünüdür. Her zaman ağzımdan çıkan lafın sorumluluğunu hayat boyunca taşıyan bir insan oldum. Bugün böyle yarın da böyle, ak dediğime kara, kara dediğime ak hiç demedim hayatım boyunca.... Gerçekten bir hak gasbı varsa bunu elbette hukuk çerçevesinde bu hakkı sahiplerine iade etmek lazım" diye konuştu.

Daha sonra Selimiye Camisi'nde namaz kılan İhsanoğlu, ardından Kırklareli'ne hareket etti. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement