"Cura"ya Ömrünü Adadı - Son Dakika
Yerel

"Cura"ya Ömrünü Adadı

"Cura"ya Ömrünü Adadı

Burdur'un Gölhisar İlçesi'nde oturan emekli öğretmen Necati Aslan, gençlik yıllarında tanıştığı Anadolu'nun geleneksel telli sazlarından curaya ömrünü adadı.

16.11.2011 14:20

Burdur'un Gölhisar İlçesi'nde oturan emekli öğretmen Necati Aslan, gençlik yıllarında tanıştığı Anadolu'nun geleneksel telli sazlarından curaya ömrünü adadı.

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde eserlerini sergileyen Aslan, imal ettiği ve büyük bir ustalıkla çaldığı curaların daha çok tanınıp sevilmesi için Anadolu'yu dolaşıyor.

Gölhisar'ın Ambarcı Köyü'nde doğan 57 yaşındaki Necati Aslan, Gönen İlköğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra 26 yıl boyunca köy öğretmenliği yaptı ve emekli olduktan sonra kendisini halk sazlarının tanıtılmasına adadı. Öğretmenliği sırasında köyleri dolaşırken bağlama ailesinin en küçük çalgısı olan cura ile tanışan Aslan, bir türlü elinden bırakamadı ve bu geleneksel sazın daha çok tanınması ve sevilmesi için 30 yıldan fazla uğraş verdi.

Evli ve iki çocuk babası olan Necati Aslan, genç bir öğretmen iken eline aldığı cura sayesinde diğer Anadolu sazlarını da tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, Zaman içerisinde onları imal etmeye de başladım. Bir süre sonra Yörüklerin ne kadar çalgısı varsa, hepsinin ustası haline geldim dedi.

Aradan geçen sürede, curanın yanı sıra, sipsi, kaval, kabak kemane ve bağlama üretimine de başladığını anlatan Aslan, bu sazların tümünü ustalıkla seslendirme yeteneği kazandığını söyledi. Aslan'ın atölyesinde, Anadolu sazlarının yanında, minyatür karasabanlar, kağnılar ve beşikler de üretiliyor. Bu ürünleri, değişik kentlerde sergileyen Aslan, ardıç ağacından haftalarca uğraşarak imal ettiği curalarını 300 liradan satıyor.

Curanın kendisi için çok önemli bir müzik aleti olduğunu belirten emekli eğitimci Aslan, Cura, Anadolu ozanlarının heybesinde taşıyabildiği bir sazdır. Gittiği her yere onu da götürür. Bu yüzden, kuşaktan kuşağa taşınabilmiştir. Benim amacım da, bu muhteşem sazımızı gelecek kuşaklara aktarabilmek. Bunda etkili olabilirsem ne mutlu bana diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel 'Cura'ya Ömrünü Adadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement