Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Roman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldiği toplantıda, "Psikolojik ön yargıyı kırmak önemliydi.

19.04.2015 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Roman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldiği toplantıda, "Psikolojik ön yargıyı kırmak önemliydi. Kırdık. Varsa hala psikolojik ön yargı size söz veriyorum hepsini çatır çatır kıracağız. Kimse bu ülkede herhangi bir vatandaşa tepeden, dışarıdan bakamayacak. Kimse sahip olduğu kültür veya sosyal kesim itibarıyla tahkir edilemeyecek" dedi.

Roman STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle, Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen kahvaltı toplantıda bir araya gelen Davutoğlu, sabah, 28 Şubat'ta vefat eden edebiyat üstadı Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Davutoğlu, Baban ile bir sohbet ettikten sonra, Yaşar Kemal'in kitaplarını incelerken masanın üstünde Kemal'in "İnsan evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar" sözünü gördüğünü belirtti.

Yaşar Kemal'i bir kez daha rahmetle andıklarını dile getiren Davutoğlu, Roman STK temsilcilerine "Sarisinen şukar manuşah', nasılsınız güzel insanlar" diye seslendi.

Davutoğlu katılımcılara, "Bu topraklara renk, coşku, en önemlisi de bu topraklara, bu aziz ülkeye muhabbet taşıyan güzel insanlar, bütün ülkem adına sizleri saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Eğer sizler olmamış olsaydınız bu ülkenin en güzel renklerinden biri eksik olurdu. Biz bu renkleri korumak için bu ülkede, bu ülkenin kültürüne hayat veren, can veren bütün bu renkleri korumak için bu siyaset yoluna çıktık" şeklinde hitap etti.

Davutoğlu, birkaç ay önce Roman vatandaşlarla tertip edilen görüşmenin yurtdışı bazı acil programlar sebebiyle ertelendiğini anımsatarak, bugünkü buluşmadan çok memnun olduğunu kaydetti.

"Romanlar yürüyen yürektir"

Davutoğlu, kahvaltı programında yapılan sohbeti unutmayacağını belirterek, "Kibariye Hanımın güzel özlü sözleri, Rahmi Beyin yüreğinden gelerek ve göz yaşıyla ifade ettiği hususlar, diğer arkadaşlarımızın gündeme getirdiği bütün güzel konular hep benim zihnimde bu görevi ifa ederken yerini muhafaza edecek" dedi.

Davutoğlu, Roman vatandaşların sözlerinin yüreklerinden çıkmayacağını vurguladı.

Yaşar Kemal'in sözleriyle Romanlara seslenmek istediğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Romanlar yürüyen yürektir. Yürekleriyle gönülleriyle konuşurlar. Onun için birçok toplantıya şahit oldum. Birçok toplantıda bu salonda ve başka salonda bir araya geldim ama kendilerini bu kadar iyi ifade edebilen, bu kadar gönülden konuştukları için de muhataplarını etkileyebilen bir topluluğa çok az rastladım. Biz sizinle gurur duyuyoruz. Acılar yaşadığınızı bu topraklarda ve bizim de terk etmek zorunda kaldığımız Balkanlar'da, Avrupa'da birçok yerde Roman kardeşlerimizin büyük acılar yaşadığını biliyoruz. Bu acılar yok sayılmıştı. Bu acıları konuşmak bile neredeyse ayıp sayılmıştı. Biraz önce dile getirilen hususlar 12 sene, 13 sene, 15 sene önce konuşulamazdı. Türkiye'de zannedilir ki sadece şu veya bu kesime ayrımcılık yapılmıştır. Hayır. Maalesef tek parti zihniyetinden bu yana bu ülkede hepimiz değişik gerekçelerle ayrımcılığa muhatap olduk. Bir yüz karasıydı ve biz kaldırdık o yüz karasını. 14 Haziran 1930 tarihli 2510 sayılı İskan Kanunu'nu. O İskan Kanunu'nda 4. madde vardı ki işte biraz önce zikretti Rahmi Bey, şu anda baktığımızda bütünüyle utanç duyulacak bir maddeydi. Roman vatandaşımız adı verilerek sanki potansiyel suçlu gibi yansıtılıyordu."

"Kimse sahip olduğu kültür veya sosyal kesim itibarıyla tahkir edilemeyecek"

Davutoğlu, 2009 yılında Roman vatandaşlar için başlatılan çalıştaylarda, daha sonra ele aldıkları tüm faaliyetlerde aslında önce sorunların açıkça konuşulmasını sağladıklarına dikkati çekerek, "Sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde ki size nasıl muhabbetle bağlı olduğunu bilirsiniz, siz de ona bağlısınız muhabbetle ben de onu biliyorum, onun yürüttüğü faaliyetler ve değerli Bakanımız Faruk Beyin de ele aldığı konularla tek tek sorunlarınıza inmeye başladık" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Psikolojik ön yargıyı kırmak önemliydi. Kırdık. Varsa hala psikolojik ön yargı size söz veriyorum hepsini çatır çatır kıracağız. Kimse bu ülkede herhangi bir vatandaşa tepeden, dışarıdan bakamayacak. Kimse sahip olduğu kültür veya sosyal kesim itibarıyla tahkir edilemeyecek. Birkaç gün önce aday tanıtım programımızda Yeni Türkiye Sözleşmesi'ni okudum. Bizzat kaleme aldığım bir sözleşme. Onun bir maddesi var ki özellikle sizleri de düşünerek kaleme aldığımız bir madde. Orada şunu dedik. İnsan onurunu zedeleyen hiçbir politika, uygulama meşru görülemez ve gösterilemez. İnsan onuruyla taçlandırılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliği taşıyan hiç kimse, hiçbir makam ve güç sahibi tarafından tahkir edilemez. İnancı, rengi, cinsiyeti, dili, ırkı, siyasi düşüncesi, felsefi anlayışı ve hayat tarzı sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılamaz, herhangi bir şekilde nefret söylemine muhatap kılınamaz. Bu bizim için yeni düsturdur.

Önce psikolojik ön yargıları yıktık sonra da bu ilkeler ışığında bütün yasalardaki ayrımcılıklara bir son verdik ve bu yüz kızartıcı 1934 tarihli tek parti yönetimine dayanan İskan Kanunu'nu değiştirdik. Biz Roman kardeşlerimize sahip çıktıktan sonra birçok parti sahip çıkmaya başladı. Roman kardeşlerimizden bahsetmeye, toplantılar yapmaya veya aday göstermeye başladı. Sayın Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum sizin huzurunuzda. Önce CHP'nin tek parti döneminde çıkan 14 Haziran 1934 tarihli İskan Kanunu dolayısıyla Romanlardan CHP adına özür dilesin."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement