Dbp Batman İl Teşkilatı 3. Olağan Kongresi Yapıldı - Son Dakika
Politika

Dbp Batman İl Teşkilatı 3. Olağan Kongresi Yapıldı

Dbp Batman İl Teşkilatı 3. Olağan Kongresi Yapıldı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Batman İl Başkanlığı’nın 3’ncü Olağan Kongresi’ne katılan DBP Eşbaşkanı Emine Ayna çözüm süreci ve atılması gereken adımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

15.11.2014 15:52

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Batman İl Başkanlığı'nın 3'ncü Olağan Kongresi'ne katılan DBP Eşbaşkanı Emine Ayna çözüm süreci ve atılması gereken adımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

DBP Eşbaşkanı Emine Ayna, DBP Batman İl Başkanlığı'nın 3'ncü Olağan Kongresi'ne katıldı. Kongrede çözüm sürecine ilişkin açıklama yapan Ayna, Abdullah Öcalan'ın elinin güçlenmesi gerektiğini savundu. Çözüm masasından bir anlaşma çıkmasını istediklerini belirten Ayna, "Savaş istemiyoruz. O masanın devrilmesini asla istemiyoruz. Bu konuda taşıdığımız sorumluluk, o masada bizim adımıza görüşen başkan Öcalan'ın elini güçlendirmektir böyle bir sorumluluğumuz var. Biz o sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama o masadaki en büyük sorumluluk Türkiye Cumhuriyeti devletine düşüyor. Kürt halkı taleplerini karşılamak zorundadır. Savaş nasıl bitecek? Soruyorum 'Terörle Mücadele Yasası' var olduğu sürece demokratik mücadelenin önü açılmaz. Özerk Kürdistan dedim mi Terörle Mücadele Yasası'na giriyor. Peki bunu nasıl örgütleyeceğim, bunun demokratik mücadelesini nasıl vereceğim? Avrupa'da partiler bağımsızlık mücadelesi veriyorlar. Sandıklar kuruyorlar referandumlar yapıyorlar kimi sandıklardan da bağımsızlığa 'hayır' oyu çıkıyor. Kimi ülkede de referandumda 'Evet' oyu çıkıyor ama mücadele demokratik yürüyor" dedi.

"DEMOKRATİK MÜCADELENİN ÖNÜ AÇILSIN"

Türkiye'de de demokratik mücadelenin önünün açılması gerektiğini kaydeden Ayna, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılmasına ilişkin tek bir açıklama yok. Yarın seçim olacak, hadi barajı kaldırın. Bu barajın tek varlığı Kürtlerin siyaset yapmamasıdır. Hem Kürtler siyaset yapmasın diye önüne baraj koyacaksın hem de 'Niye Kürtler demokratik siyaset yapmıyor' diyeceksin, bırakmıyorsun, engelliyorsun, bırak yapalım. Her yüzde 10 seçim barajı gündeme geldiğinde 50 tane oyun oynanıyor. 2 yıldır görüşmeler var, hiç anayasanın değişmesini gerektirmeyecek şeyler var, Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılması anayasa değişikliği gerektirmiyor, hadi kaldıralım. Yüzde 10 barajının düşmesi hadi yapalım, bunların hepsi mecliste çözülecek şeyler, ama yapmıyor. Peki ben senin niyetini, samimiyetini nasıl anlayacağım? Biz samimiyiz koymuşuz ortaya, bunun masada, barış yoluyla, demokratik yöntemlerle çözülmesini istiyoruz. Taleplerimiz de bellidir, Kürt halkının siyasi ve ulusal haklarının yasal güvenceye alınmasıdır. Nedir bunlar, anadildir, kültürdür, tarihtir. Statüsü hangi anlamda statüsü, kimliği, kendini yönetebilmesinin koşulları bunun adı nedir? Bunun adı da özerkliktir. Hepsi bu, bu kadar çok kolay. Toplumun ihtiyaçlarına göre bir anayasa, önce Terörle Mücadele Yasası'nı kaldıralım, yüzde 10 seçim barajını kaldıralım, Kürtlerin demokratik siyaset yapabilmesinin kanallarını açalım."

Ayna, yaptığı konuşmasının ardından Bitlis kongresine katılmak üzere kentten ayrıldı. - BATMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Dbp Batman İl Teşkilatı 3. Olağan Kongresi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement