Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Bakanlık ve hükümet olarak denizcilik sektörümüzü güçlendirmeye kararlıyız. Öyle bir yol haritamız olacak ki bu sektörün orta ve uzun vadede hem rekabet gücü artacak hem de dünyada yaşanan bir takım sarsıntılar karşısında dimdik ayakta duracak.

09.10.2014 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bakanlık ve hükümet olarak denizcilik sektörünü güçlendirmeye kararlı olduklarını belirterek, "Öyle bir yol haritamız olacak ki bu sektörün orta ve uzun vadede hem rekabet gücü artacak hem de dünyada yaşanan bir takım sarsıntılar karşısında dimdik ayakta duracak. Biz bunu sağlamak zorundayız" dedi.

Bakan Elvan, Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 12 yıldan bu yana gerçekleştirdikleri faaliyetin tüm Türk milletinin önünde olduğunu belirterek, "Denizcilik sektörü, ölmüş durumdayken 2003 yılından 2008 yılına kadar ayağı kaldıran AK Parti hükümetleri olmuştur. Biz hiçbir zaman ne sorudan ne de sorandan çekiniriz. Biz nereye gidersek gidelim sorunları çözmek için orada bulunuruz" diye konuştu.

Bugüne kadar bu ülkenin ne kadar kronik meselesi varsa o meselelerin üzerine gidip çözdüklerini ifade eden Bakan Elvan, şunları kaydetti:

"Biz sizin hizmetkarınızız, sizin için buradayız. Sizin talep ve sorunlarınız için buradayız. Eğer biz sizin taleplerinize cevap verebiliyorsak, sizlere hizmet edebiliyorsak o zaman gerçek anlamda bu ülke için çalışan, hizmet eden iktidarız demektir. Denizcilik sektörüne baktığımızda özellikle 2008 yılı sonuna kadar sektörümüzde önemli gelişme kaydedilmiş ama 2009 yılından itibaren önemli bir düşüş trendine giriyor. Dünyada denizcilik sektöründe sıkıntı yaşanırken ülkemizde de aynı sorun yaşanıyor. Ülkemizde sorun var mı? Var ama bu sorunların üstesinden hep birlikte geleceğiz."

"Denizcilik sektörümüzü güçlendirmeye kararlıyız"

Elvan, teşviğin nasıl ve ne şekilde olduğunun önemli olduğunu vurgulayarak,  "Bakanlık ve hükümet olarak denizcilik sektörümüzü güçlendirmeye kararlıyız. Öyle bir yol haritamız olacak ki bu sektörün orta ve uzun vadede hem rekabet gücü artacak hem de dünyada yaşanan bir takım sarsıntılar karşısında dimdik ayakta duracak. Biz bunu sağlamak zorundayız" şeklinde konuştu.

Müsteşarlarına bir talimat verdiğini aktaran Elvan, "Denizcilik sektörümüzü, mutlaka bu sektörün içinde olan arkadaşlarımızla bir araya gelip, oluşturduğumuz çalıştayda masaya yatırıp gerçek anlamda bu sektörün önünü açacak tedbirler ne ise kararları birlikte alalım ve bunları eylem planına dönüştürelim" diye konuştu.

Elvan, yaşanan sıkıntıları bildiklerini, özellikle deniz ticareti alanında Türkiye'nin hem filo hem de taşımacılık itibarıyla 2008 yılındaki seviyeden daha aşağıda olduğunu belirterek, deniz ticaretini güçlendirici gerçek anlamda sorun olarak nitelenecek alanlarda adım atılmasının önemli olduğunu vurguladı.

"Türkiye'nin denizde yolcu taşımacılığını geliştirilmesi gerekiyor"

3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin denizde yolcu taşımacılığını geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Elvan, bu alanda da somut adımları sektör paydaşlarıyla birlikte atacaklarını söyledi.

Bakan Elvan, koster filosu ile ilgili geçmişte sorunun kısmen çözüldüğünü ama sorunun halen devam ettiğini aktararak, ekonomi yönetimiyle bu konuyla ilgili konuştuklarını kaydetti.

Limanlar ve kıyı yapıları konusuna da değinen Elvan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bürokraside ve kamuda öyle bir yaklaşım tarzı ortaya konulmuş ki bir liman izni alacaksınız; Maliye Bakanlığına gidiyorsunuz, bir yıl, iki yıl orada uğraşıyorsunuz, diyelim ki sorunu çözdünüz sonra bir, iki yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda uğraşıyorsunuz. Daha sonra bir, iki yıl da Ulaştırma Bakanlığı'nda uğraşıyorsunuz. Aradan 6 yıl geçiyor. İşadamımızın yatırım yapması mümkün mü? Bu eziyetten başka bir şey değildir. Öyle bir sistem, mekanizma kuracağız ki 3 bakanlık anında toplanacak, kararlarını alacak ve bunu nihai hale getireceğiz. İşadamını aylarca yıllarca oyalanmaktan kurtaracağız. Biz sizin önünüzü açmak zorundayız. Bu ülkenin kalkınmasına destek veren, istihdam sağlayan sizlersiniz."

Bakan Elvan, işadamlarının artık bürokrasiyle uğraşmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Bunların sözünü burada veriyorum, söylediğim her şeyi gerçekleştireceğiz. İşadamı bizim en büyük velinimetimizdir. Biz yurt dışından yatırımcı getirmeye çalışıyoruz. Biz kendi işadamımızın hakkını korumayacakmıyız. Artık işadamlarımızı kapı kapı dolaştırmaktan kurtaracağız" dedi.

"Bu faizle sanayicilik yapmak mümkün değil"

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise, Türkiye'nin denizcilik alanında dünyadaki yerini koruyacağını belirterek, "Dünyada Türk filosu giderek büyüyor ve dünyanın bu bölgesinde bizimle rekabet edebilecek ülke yok. Türkiye denizcilik alanında büyük ya da küçük şekilde var olmaya devam edecek, bu büyüklüğe ise devleti yönetenler karar verecek" dedi.

Faizlerin aşağı doğru çekilmesi gerektiğini belirten Kalkavan,"Bu faizle sanayicilik yapmak mümkün değil" dedi.

"Sipariş almakta değil, siparişi teminatlandırmada sıkıntı yaşıyoruz" diyen Kalkavan, denizcilik sektörü paydaşlarının Bakan Elvan yönetimindeki bakanlıktan sektöre yönelik büyük adımlar beklediğini de sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement