Derleme - Son Dakika
Güncel

Derleme

31 Ekim'den bu yana verdiğimiz "İsrail'in Mescid i Aksa'ya yönelik ihlalleri" başlıklı haberlerimizi derleyerek yeniden yayımlıyoruz.

04.11.2014 20:16

İsrail polisinin, "aşırı sağcı" bir hahama yönelik silahlı saldırının ardından Mescid-i Aksa'ya tamamen kapatması uluslararası toplumun tepkilerine neden oldu. dünyanın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösteriler ve devletler düzeyinde verilen tepkiler sonucu yaş sınırlaması getirilerek mescit yeniden açıldı.

İsrail'in 1967 yılından bu yana ilk kez Mescid-i Aksa'ya girişleri gün boyu kapatması, "Aksa'nın, İbrahim Camisi gibi  Müslümanlar ile Yahudiler arasında bölünmesi için kamuoyunun hazırlanması" şeklinde yorumlandı.

Hamas ve İslami Cihad'ın çağrısı üzerine birçok yerde "Mescid-i Aksa ve Kudüs'e destek" gösterisi düzenledi. Lübnan'da da Filistinli mülteciler, başkent Beyrut'ta "Mescid-i Aksa ve Kudüs'e destek" amacıyla protesto yaptı.

İsrail yönetimi daha sonra uluslararası tepkiler üzerine 50 yaş sınırlaması getirerek, mescidin kapılarını açtığını duyurdu.

-İsrail'e tepkiler-

Eski Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa İmamı İkrime Sabri, ihlallere ilişkin, "İbrahim Camisi'nde yaşanan trajedinin Aksa'da tekrarlanmasına müsaade etmeyeceğiz. Aksa'yı korumaya devam ettiğimiz sürece İsrail bu gibi adımlar atma cüretinde bulunamayacaktır" dedi.

Türkiye'den Mirasımız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Demirci, İsrail'in, Mescid-i Aksa'yı bölme planları için çalıştığını, yaptıklarıyla da Müslümanların nabzını ölçtüğünü belirterek "Bölünme ilk etapta mekansal olacak. Bu da Müslümanlar ve Yahudilerin ziyaret yerleri ayrılarak yapılacak. Zamansal bölünme de 9 saat Müslümanlara, 9 saat Yahudilere ayrılması şeklinde gerçekleşecek" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise İsrail Başbakanı Netanyahu'yu arayarak Mescid-i Aksa'nın mevcut durumunun korunması gerektiğini söyledi.

İran da Mescid-i Aksa'ya girişe gün boyu izin vermeyen İsrail'i kınayarak "bu tür girişimlerin tehlikeli sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulundu.

Bu arada İsrail Parlamento (Knesset) Başkan Yardımcısı Moshe Feiglin'in, 89 kişilik Yahudi yerleşimci grubuyla Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmesi gerginliğe neden oldu.

Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen İsrail Yahudi Evi Partisi üyesi milletvekili Shuli Mualem Rafaeli'ye engel omaya çalışan Filistinli kadın Seher en-Neçe gözaltına alındı.

Kudüs'teki El-Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu, İsrail Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Tzipi Hotovely'in, 50 Yahudi yerleşimci ve 22 istihbarat birimi mensubuyla Mescid-i Aksa'ya girdiği belirtti.

-Filistinliler için yeni yasa tasarısı-

Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto gösterileri sırasında yaşanan arbede ve gerginlikler sırasında Kudüs'te, otobüslere ve polis araçlarına taş attıkları iddiasıyla 17 Filistinliyi gözaltına adı.

İsrail kabinesi de bu çerçevede görüştüğü "taş atanlara verilen cezaların 20 yıla kadar artırılmasını" öngören yasa tasarısını kabul etti.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Heniyye, Mescid-i Aksa'nın tehlike altında olduğunu ifade ederek "Aksa'nın zaman ve mekansal bölünmesi sorunu, Filistin meselesini tasfiye edecek olan Aksa'yı yıkım çalışmalarını aştı" değerlendirmesinde bulundu.

-"Kudüs'te dini yangın"-

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İslamcılar Kudüs'te dini bir yangın çıkararak bunu tüm Ortadoğu'ya yaymak istiyorlar" dedi.

Netanyahu söz konusu gösterilerin ardından yaptığı açıklamada, "İslamcı radikallerin Kudüs'te kargaşa çıkarmaya yönelik girişimlerinin kesin olarak karşısında olacağız" dedi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail tarafından yapılan sükunet çağrılarına rağmen Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlar ve ihlallerin sürdüğünü belirtti. Ebu Rudeyne, Filistin tarafının gerginliğin artmasını istemediğini ancak kutsal yerlerin korunmasını talep ettiğini vurguladı.

Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlerde, Netanyahu'nun, Ürdün'ün başkenti Amman'a giderek, Kral Abdullah'la, "Kudüs'te artan şiddet olayları ve Mescid-i Aksa'nın durumu hakkında" görüştüğü iddia edildi. Söz konusu görüşmede, iki liderin "Mescid-i Aksa'da son dönemde yükselen tansiyonu düşürme konusunda işbirliğini arttırma kararı aldıkları" iddia edildi.

-Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden çağrı-

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mescid-i Aksa'nın korunması için Müslümanlara "genel seferberlik" çağrısında bulundu. Açıklamada, "Mescid-i Aksa'nın korunup, zaman ve mekan olarak ikiye bölünmesini önlemek için tüm Müslümanları seferber olmaya çağırıyoruz" denildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da "Filistin yönetimi, Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri kabul etmeyecek" dedi. Mescid-i Aksa'nın olduğu gibi korunması çağrısında bulunan Abbas, "Kudüs ile Mescid-i Aksa meselesi ve son haftalarda meydana gelen olaylar içimizi acıtıyor" diye konuştu.

Hamas'ın çağrısıyla Gazze'de düzenlenen yürüyüşte, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto edildi. Batı Şeria'da da Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallere tepki gösterileri düzenlendi. İsrail askerlerinin müdahale ettiği eylemlerde onlarca kişi gazdan etkilendi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement