Derleme Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika
Güncel

Derleme Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek...

Husi Ensarullah hareketi, Cenevre'de 28 Mayıs'ta yapılacak Yemen müzakerelerine katılmaları için Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının durdurulmasını şart koştu.

23.05.2015 18:29

Husi Ensarullah hareketi, Cenevre'de 28 Mayıs'ta yapılacak Yemen müzakerelerine katılmaları için Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının durdurulmasını şart koştu.

Husi Ensarullah hareketi sözcüsü Muhammed Abdusselam, yaptığı açıklamada, İsviçre'nin Cenevre kentinde 28 Mayıs'ta düzenlenecek müzakerelere katılmaları için "Suudi Arabistan'ın düşmanca saldırılarının hemen durdurulması" gerektiğini belirtti.

Hareketin, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in liderliğindeki Genel Halk Kongresi Partisi başta olmak üzere, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki konferansa katılmayı kabul etmeyen siyasi güçlerle koordinasyon içerisinde olduklarını aktaran Abdusselam, Yemen sınırındaki Suudi Arabistan bölgelerine yönelik saldırıları arttıracakları tehdidinde bulundu.

-Operasyonların neden olduğu kaos

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Cecile Pouilly, Yemen'deki kriz nedeniyle 4 binden fazla tutuklunun hapishanelerden kaçtığını bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Pouilly, Yemen'deki beş günlük ateş sırasında şiddet olaylarının devam ettiğine dikkat çekti.

Milyonlarca kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu ifade eden Pouilly,  yardımlara devam edilebilmesi için yeni bir ateşkes çağrısında bulundu.

Sözcü Pouilly,"Hava saldırıları ve çatışmalarda şimdiye kadar 130'u kadın, 234'ü çocuk bin 37 sivil hayatını kaybetti ve en az 2 bin 453 sivil yaralandı. 4 binden fazla tutuklu ise hapishanelerden kaçtı" dedi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Leonard Doyle ise örgütün Yemen için 84 milyar dolar yardım çağrısında bulunduğunu söyledi.

Doyle, Yemen'deki şiddet olaylarında şimdiye kadar bin 850 kişinin öldüğünü, 7 bin 390 kişinin yaralandığını, son bir haftada 100 bin kişinin yerlerinden edildiğini ve yerlerinden edilenlerin sayısının 550 bine ulaştığını ifade etti.

-Husilerin saldırıları

Husilerin, Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Zahran iline düzenlediği saldırı sonucu 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'nın, Asir bölgesinin Sivil Savunma Müdürü Albay Muhammed el-Asımi'ye dayandırdığı haberinde, Husilerin, Zahran iline bağlı El-Hısn köyüne düzenlediği saldırı sonucu 1 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

Yemen sınırındaki bir diğer kent olan Et-Tuval kentine de roket atılması sonucu 1 çocuğun hayatını kaybettiği 3'ünün de yaralandığı bildirildi.

- İran yardım gemisi

İran bandıralı insani yardım malzemesi taşıyan gemi, Yemen'e ulaşmadan önce arama yapılması için Cibuti'ye demirledi.

Cibuti denizcilik kaynakları, Yemen'e insani yardım malzemesi taşıyan İran bandıralı geminin, hedef ülkeye ulaşmadan önce arama yapılması için Cibuti Limanı'na demirlediğini belirtti.

Geminin, BM ve Cibuti koordinasyonuyla arama yapılması için limanda sıra beklediği kaydedilirken, Tahran, New York, Cibuti arasında aramayı üstlenecek tarafın belirlenmesi için görüşmelerin yapıldığı ifade edildi.

-Çatışmalar sürüyor

ülkenin Ebyen ve Şebve kentlerinde Ensarullah hareketi (Husiler) ile Halk Direniş Güçleri arasında çıkan çatışmalarda 7 milisin öldüğü, 21'inin yaralandığı bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Ebyen'de devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e destek veren bir grup Husi, ağır silahlarla kente girmek istedi. Halk Direniş Güçlerinin karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmalarda 2 milis öldü, 7'si yaralandı. Husilerden kaç kişinin öldüğü ve yaralandığıyla ilgili bilgi verilmedi.

Şebve'nin merkezindeki Atik ilçesinde ise taraflar arasında sabah saatlerinde başlayan ve uzun süre devam eden çatışmalarda 5 milis hayatını kaybederken, 14'ü yaralandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme Dün Geceden Bu Yana Geçilen 'Yemen'deki Gelişmeler' ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement