Disk Kobani'deki İncelemelerini Tamamladı - Son Dakika
Güncel

Disk Kobani'deki İncelemelerini Tamamladı

Kobani’de incelemelerde bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) heyeti adına açıklamalarda bulunan DİSK Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen, şehrin yüzde 80’inin harabeye dönüştüğünü belirterek, halen bazı bölgelerde insan cesetleri ile IŞİD tarafından yerleştirilmiş bubi tuzakları ile etrafa saçılmış sayısız patlayıcı maddenin bulunduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

18.02.2015 14:54

Kobani'de incelemelerde bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) heyeti adına açıklamalarda bulunan DİSK Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen, şehrin yüzde 80'inin harabeye dönüştüğünü belirterek, halen bazı bölgelerde insan cesetleri ile IŞİD tarafından yerleştirilmiş bubi tuzakları ile etrafa saçılmış sayısız patlayıcı maddenin bulunduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

DİSK'in oluşturduğu 15 kişilik heyet, Kobani'deki incelemelerini tamamladı. Konuya ilişkin basın toplantısı düzenlendi. DİSK Diyarbakır Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan Ekingen, son gelişmeler ışığında gündemde olan Şengal ve Rojava'da gerçekleşen karanlık zihniyetin yarattığı tahribatların mağdurlarının ihtiyacı olan desteği, güçleri oranında yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti. Kobani'de yaşanan tahribatın onarılması ve insanların bir an önce normal hayatlarına dönmeleri için DİSK'e bağlı 12 bin işçi adına Kobani'nin inşa sürecinde gönüllü olduklarını daha önce duyurduklarını anımsatan Ekingen, "Devamında Kobani'ye giderek, bir dizi incelemelerde bulunduk. Kobani kent merkezi kanton yöneticileri ile birlikte gezilip, yerinde gözlemlerde bulunuldu. Kobani'de savaş sürecinde ve devamında kenti terk etmeyen, zorluklar içinde yaşayan yurttaşlarla sorunları ve ihtiyaçları doğrultusunda görüşmeler gerçekleştirildi. Gerek sivil halk gerekse de kanton yetkililerinden mevcut durum ile ilgili bilgiler alındı" dedi.

"BİR AN ÖNCE ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALI"

Gözlemlerini ve edindikleri bilgileri anlatan Ekingen, şehrin yüzde 80'inin harabeye döndüğünü kaydetti. Halen harabelerin altında ve tehlikeli bazı bölgelerde insan cesetlerinin olduğuna dikkat çeken Ekingen, şunları kaydetti:

"Altyapı ve üstyapının tamamen kullanılmaz halde olduğu, enerji, su ve kanalizasyon sisteminin çöktüğü gözlemlenmiştir. Gezi boyunca yıkıntıların altında ve sokaklarda cesetlerin olduğu tespit edilmiştir. Havaların da ısınacağı göz önünde bulundurulduğunda, salgın hastalıkların da baş göstereceği göz önüne alınarak, cesetlerin toplanması ve defin edilmesi için acilen çözüm gerekmektedir. Kent genelinde IŞİD tarafından yerleştirilmiş bubi tuzakları, mayın ve etrafa saçılmış sayısız patlayıcı maddenin bulunduğu bizler tarafından gözlemlenmiştir. Bu alanların patlayıcılardan arındırılması için uzmanlar gözetiminde bir an önce çalışmaların başlatılması gerekmektedir. Kobani'ye dönüşlerin başladığı da göz önüne alınarak, dönüşlerin kontrollü olması, insani ihtiyaçların karşılanması ve koşulların sağlanması için çalışmalar yapılmalıdır. Aksi taktirde, yeni trajedilerin yaşanması kaçınılmaz olacaktır."

Tespit edilen acil ihtiyaçların da olduğunu ve bunların bir an önce karşılanması gerektiğini vurgulayan Ekingen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınır kapıları tüm ihtiyaçlar için koşulsuz açılmalı. Kentin birçok noktasına seyyar tuvaletler kurulmalı. İnşaat süresi boyunca su ve elektrik ihtiyaçları karşılanmalı. Ceset torbaları. İlaç, içme suyu ve kuru gıda ulaştırılmalı. Temizlik malzemeleri temin edilmeli. Şehir her türlü salgın hastalığa karşı ilaçlanmalı." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Disk Kobani'deki İncelemelerini Tamamladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement