Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “DAİŞ’in aldatarak bünyesine kattığı gençlerin hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın evlatlarımız olduğunu unutmadan kandırılan zümrelerle temas içinde olunmalı, hakikate ulaşmaları için çaba sarf edilmelidir” dedi.

20.08.2015 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "DAİŞ'in aldatarak bünyesine kattığı gençlerin hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın evlatlarımız olduğunu unutmadan kandırılan zümrelerle temas içinde olunmalı, hakikate ulaşmaları için çaba sarf edilmelidir" dedi.

Bilkent Otel'de düzenlenen 31. İl Müftüleri İstişare Toplantısı'nın sonunda sonuç bildirgesini açıklayan Başkan Görmez, siyaset dilinin zaman zaman dini kavram ve klişelerle örülmesini eleştirerek, İslam dünyasında meydana gelen kimi gelişmelerin takip edildiğinde Müslümanların ve dinlerini tarihten, coğrafyadan ve gündelik gerçeklerden uzaklaştırmaya yönelik girişimlerin artarak sürdürüldüğünü söyledi. "Bu toprakları yurt edinmeye başladığımız günden bu yana İslam'ın barış, adalet, merhamet, kardeşlik ilkelerini yaşatmak için örnek bir medeniyet tesis ettik" diyen Görmez şöyle devam etti:

"Anadolu İslam yolunda Ahmet Yesevi'den Yunus Emre'ye, Mevlana Celaleddin Rumi'den Hacı Bektaş Veli'ye kadar pek çok gönül insanının hikmet ve bilgeliği belirleyici olmuştur. Bugünde bizler ayını hikmet ve bilgelikten esinlenen İslam yorumunu çağın insanına taşımak ve ulaştırma çabası içinde olmalıyız. Bugün İslam, Müslümanlar ve bizimle aynı yer küreyi paylaşan insanlar, dünyanın pek çok yerinde haksız ve acımasız bir saldırının muhatabıdır. Başka İslamofobi olmak üzere insanlık için umut olan, birlikte yaşamanın bütün unsurlarını bünyesinde taşıyan dinimiz İslam'a yönelik kirli çabaları yürüten membus mekanizma hep var ola gelmiştir. Müslümanlar gerek doğudan gerek batıdan gelen mukabil kuşatmalara karşı ilim, irfan, hikmet ile tavır almışlardır."

"SÖZDE MÜSLÜMAN OLUŞUMLAR, MÜSLÜMAN VARLIĞINI AÇIKÇA TEHDİT EDER HALE GELMİŞLERDİR"

"Başta DAİŞ olmak üzere İslam dünyasının çeşitli bölgelerinde gelenek ve modernlik arasına sıkışmışlığın ezikliğini kendi yorum, şiddet ve algı yöntemleriyle kapatmaya çalışan sözde Müslüman oluşumlar, Müslüman varlığını açıkça tehdit eder hale gelmişlerdir" diyen Görmez şunları kaydetti:

"Bugün Müslüman dünya, İslam'ın nezih geleneğinin siyasi yorumlarına acımasızca alet eden, Müslümanların mezhebi ve kültürel çeşitliliğinin terk edilmesi gereken dini bir unsur, asırlar içinde oluşmuş medeniyet değerlerimizi yok etmekten imtina etmeyen patolojik ve kriminal örgütlerle karşı karşıyadır. Bu örgütler sadece Müslümanların canına kastetmekle kalmamış, aynı zamanda coğrafyamızın dini ve kültürel mirasını ve medeniyet varlığını yok etmektedir. Müslümanları farklı telakkileri içinde tutmayı başarmış kodlar DAİŞ ve benzeri yapılar eliyle hızla çözülmez istenmektedir. İslam dünyasının hemen her bölgesinde farklı adlarla ortayla çıkan tekfirci eğilimler sadece dış mihrakların komplosu olarak görülemezler. Bu komploların yürütülmesini mümkün kılan ve kendi bünyemizden kaynaklanan sebepler ve zaaf noktaları öncelikle ve özenle durulmalıdır" ifadelerini kullandı.

DAİŞ ve benzeri örgütlerin Kur'an ve sünnet çizgisinden saptığını vurgulayan Görmez, bazı dini tabirleri kullandıklarını ve kendilerinden olmayanı tekfir ettiğini ve sosyal medyayı kullanarak gençleri kandırdıklarını kaydetti. Görmez, "DAİŞ'in aldatarak bünyesine kattığı gençlerin hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın evlatlarımız olduğunu unutmadan kandırılan zümrelerle temas içinde olunmalı, hakikate ulaşmaları için çaba sarf edilmelidir. Bölgemizin ateş çemberine dönmesi sebebiyle ülkemiz bir hicret yoluna dönmüştür. Yeni göç hareketlerinin ülkemize olan iktisadi maliyeti ile ilgili çeşitli araştırmalar bulunmakla birlikte sosyal ve manevi maliyetine ilişkin, ne kadar süreceğine dair sahici bilgi olmadığı hesaba katılarak kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır. Türkiye'ye göç edenlerin ülke, etnik köken, mezhep bakımından geniş bir yelpaze oluşturduğu unutulmamalıdır" dedi.

Göçün ülkenin fiili bir gerçeği olduğunu ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

"Giderek artan ve genişleyen hacmiyle başta Suriye'den ülkemize gelen göçmenler olmak üzere onu takip eden diğer göç grupları kısa ve uzun vadede ülkemizin demografik yapısını alt üst edecek derecede yoğunlaşmıştır. Göçün psikolojik sonuçları yeni düzenlemeler yapmayı gerekmektedir. Dini hayatlarının güçlendirilmesi, ihtiyaçlarının giderilmesi, yaşadıkları sorunların giderilmesi için başkanlığımızın şimdiye kadar gerçekleştirdiği hizmetlere ara vermeksizin daha organize şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. Bu da öncelikli olarak Diyanet Başkanlığı bünyesinde bir koordinatörlük ihdas edilmesini zorunlu kılmaktadır. Göçmenlere yönelik programların planlı ve programlı yürütülebilmesi, düzenli ve verimli sunulabilmesi için acilen koordinatör Müftülük merkezi ihdas edilmelidir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement