Diyarbakır Barosu: Medyaya Baskı Tehlikeli Boyuta Ulaştı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Barosu: Medyaya Baskı Tehlikeli Boyuta Ulaştı

Diyarbakır Barosu, muhalif medyaya yapılan baskınlara sert tepki gösterdi. Baro, hükümeti demokratik toplumun temel değerlerine saygı göstermeye davet etti.

15.09.2015 21:26

Diyarbakır Baro Başkanlığı, 'Basın özgürlüğüne büyük tehdit…' başlığıyla yazılı bir açıklama yaparak, muhalif medyaya yapılan baskınlara sert tepki gösterdi. Açıklamada, " Türkiye'de siyasi iktidarın politika ve uygulamalarına yönelik eleştirel yayın yapan basın-yayın ve medya organlarına fiziki şiddet dahil yapılan baskılar tehlikeli boyutlara ulaşmıştır." denildi.

Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede idarenin keyfi ve adaletsiz uygulamalarının önüne geçilmesinin güç olduğu, sistemin her yönden çürüyerek baskıcı ve totaliter bir yola girmesinin önlenemez olduğunu kaydedilen açıklamada, "Yaklaşık iki aydır Türkiye'de yayın yapan başta Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem Gazetesi vb. birçok yayın organı elektronik sayfalarına onlarca kez erişim yasağı getirildi. Halen Türkiye içinden ve dışından onlarca basın-yayın organının web sayfalarına Türkiye'den erişim imkanı bulunmuyor. Yine Samanyolu Tv ve Zaman Gazetesi ile bu çizgideki muhalif yayın grubuna yönelik 'Paralel Devlet Soruşturması' adı altında baskınlar, soruşturmalar ve hatta tutuklamalara kadar giden ağır baskılar uygulandığı ve halen bu soruşturma, tutuklama ve baskıların devam ettiği bilinmektedir. Öte yandan Doğan Yayın Grubuna dahil televizyon ve gazetelere uzun bir süredir direkt veya dolaylı baskılar yapılmakta, en son Hürriyet Gazetesine iktidardaki siyasi partinin üye ve kadroları tarafından fiziki şiddet ve saldırı yapılmış, bu gazetenin yönetici ve yazarlarının can güvenliği bile tehlikeye girmiştir" denildi.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN EN TEMEL DEĞERİDİR"

Son olarak Türkiye'nin en köklü yayınlarından biri olan Nokta Dergisinin, Cumhurbaşkanına ilişkin bir yayını nedeniyle merkezinin basıldığını, derginin ilgili sayısının toplatılmasına kararı verildiğini ve derginin Yazı İşleri Müdürünün gözaltına alındığı belirtilen açıklamada şöyle dendi:

"Basın ve medya özgürlüğü, demokrasinin en temel değerlerinden olup, ifade özgürlüğü ile bir bütün oluşturmakta ve halkın haber alma, kamuyu ve kamu makamlarını denetleme gibi temel ve yaşamsal bir işlevi bulunmaktadır. Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede idarenin keyfi ve adaletsiz uygulamalarının önüne geçilmesi güç, sistemin her yönden çürüyerek baskıcı ve totaliter bir yola girmesi önlenemez. Basına yönelik bu baskıcı uygulamalar giderek Türkiye'yi açık bir toplum olmaktan tümüyle uzaklaştırmaktadır. Diyarbakır Barosu; Türkiye içinden ve dışından yayınlara erişimin engellenmesini, bazı yayın organlarına yönelik soruşturma ve tutuklamalar ile Hürriyet Gazetesine yapılan fiziki saldırı ve en son Nokta Dergisine yapılan baskın, toplatılma işlemini ile yazı işleri müdürünün gözaltına alınması kabul edilemez bulmakta, hükümeti demokratik bir toplumun temel değerlerine saygı göstermeye davet etmektedir."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır Barosu: Medyaya Baskı Tehlikeli Boyuta Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • özcan: Allah belanızı vrrssın 0 0 Yanıtla

Advertisement