Diyarbakır'da "Kültür ve Karpuz Festivali" Düzenlenecek - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da "Kültür ve Karpuz Festivali" Düzenlenecek

Diyarbakır\'da "Kültür ve Karpuz Festivali" Düzenlenecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenecek festival, 19 Eylül'de Diyarbakır Hipodromu'nda gerçekleştirilecek, "Karpuz Koşusu" ile başlayacak

17.09.2013 17:40

Diyarbakır'da "Kültür ve Karpuz Festivali" düzenleneceği bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 19-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, 19 Eylül'de Diyarbakır Hipodromu'nda yapılacak Karpuz Koşusu ile başlayacak.

Diyarbakır'ın sembolü olan ve Sürme, Pembe ile Ferik isimleriyle bilinen Diyarbakır Karpuzu, iriliğiyle de yöresel kültüre katkı sunuyor.

Geçmişte develerle taşınan ve kılıçlarla kesilen karpuz için geçen yıl uygulanan Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere güvercin ve yarasa gübresi desteğinde bulunuldu. Sıvı solucan gübresi ile üretimin de denendiği geçen yıl, soğuk hava deposuna getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram olarak tespit edildi.

-Ağırlık yarışması festivale dönüştü

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla ilk olarak 1967 yılında festival düzenlendiği, daha sonra 1982 yılına kadar ara verilen festivalin 1982-1985 yılları arasında yeniden yapıldığı belirtildi.

1995 yılına kadar yeniden ara verilen ancak 1995 yılından günümüze kadar her yıl düzenlenen karpuz ağırlık yarışmalarının 2 yıl önce festival olarak kutlanmaya başlandığı hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

"Geçen yıl düzenlenen ancak ülkenin içinde bulunduğu olumsuz koşullar nedeniyle valilikçe iptal edilen karpuz festivalinin, bu yıl görkemli şekilde kutlanması için hazırlık yapılıyor. Bu yıl düzenlenen festivalin organizasyon komitesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (GAPUTAEM) ile Diyarbakır Tanıtım Vakfı yer alıyor. Festival, 19 Eylül'de düzenlenecek 'Karpuz Koşusu' ile başlayacak. 20 Eylül'de festival kortej yürüyüşü yapılacak. Karpuz yarışmalarının ardından tarihi Ongözlü Köprü'de çayda çıra etkinliği düzenlenecek. TRT'den canlı yayınlanacak etkinliklerde ses sanatçıları Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay, Nuray Hafiftaş ve Bedri Ayseli'nin katılacağı 'Türküler Bizi Anlatır' programı gerçekleştirilecek. Faik ve Safiye Soyman'ın sunacağı Suzan Suzi canlandırmasının ardından lazer gösterisi eşliğinde çıralar Dicle Nehri'ne bırakılacak. Festival, 21 Eylül'deki Eğil ilçesi gezisi ile sona erecek." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 'Kültür ve Karpuz Festivali' Düzenlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement