Güneydoğu'da Sermaye Göçü Yaşanıyor - Son Dakika
Güncel

Güneydoğu'da Sermaye Göçü Yaşanıyor

Güneydoğu\'da Sermaye Göçü Yaşanıyor

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, son dönemlerde artan terör olaylarından dolayı bölgede sermaye göçünün yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

19.11.2015 13:54  Güncelleme: 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu'da sermaye göçü yaşanıyor

DİYARBAKIR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, son dönemlerde artan terör olaylarından dolayı bölgede sermaye göçünün yaşanmasına neden olduğunu ifade ederek, 'Birçok girişimci evini, işyerini satıp, batıya gidiyor. Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu sadece, bu insanların batıya göç etmesi sorunu değil, aynı zamanda istihdam sorununu da beraberinde getirecektir. Sosyal bir patlamayla karşı karşıyayız" dedi.

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, bölgede yaşanan çatışmalı ortamdan ötürü sermaye göçünün yaşandığını ifade ederek, bölgedeki esnafa destek için konut edinme projesi başlattıklarını söyledi. Bölgedeki esnafın yıllardır yaşanan olaylardan dolayı çekmiş olduğu ekonomik problemler, bütün hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Ebedinoğlu, bu kapsamda, DESOB olarak, esnafın ev sahibi olması için Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile bir görüşme yaptıklarını söyledi. TESK Genel Başkanlığı TOKİ ile görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Ebedinoğlu, 'Öncelikle evi olmayan esnafın konut sahibi olabilmeleri için ön çalışma başlatıldı. Esnafımız 3 farklı seçeneklerle konut sahibi olabilecekler. Şuan bu konuyla ilgili ön talep formu hazırlıyoruz. Gelen talepleri, Diyarbakır Valiliği aracılığıyla TOKİ'ye göndereceğiz. Hedefimiz 2016 yılının ilk ayında projenin hayata geçmesidir. Bu projemiz sadece Diyarbakır ile sınırlı değildir. Bölgenin bir çok ilinde hayata geçecek. Hükümetin kurulmasının ardından Başbakan ile bu konuyla ilgili görüşeceğiz" dedi.

"DİYARBAKIR'DA 100 BİN GENCİN İŞSİZ KALABİLECEĞİ RİSKİ VAR"

Bölgede yaşanan olaylar, bölgenin ekonomisini etkilediği gibi insanların para kazanması veya bir konut sahibi olabilmeleri çok zorlaştırdığına dikkat çeken Ebedinoğlu, Diyarbakır'da 100 bin kişinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ebedinoğlu, "İmkanı olan ve ciddi sermaye sahipleri, bölgede yaşanan olaylardan dolayı batıya göç etti ve hala bir çok esnafımız iş yerlerini kapatıp, batıya göç ediyor. Bölgede sermaye göçü olduğu gibi, kalifiyeli elaman ve beyin göçüde yaşanıyor. Bizi büyük bir tehlike bekliyor. Bu tehlikenin boyuta da yaşanan olaylardan dolayıdır. Bir çok işyeri kapandığı gibi, çoğu işyeri de işçi çakırdı. Bölgenin istihdamı esnafın omzunda olduğunu var sayarsak, sadece Diyarbakır'da 100 bine yakın genç esnafımızın yanında çalışmaktadır. Şuan bu 100 bin gencin işsiz kalabileceği riskiyle karşı karşıyayız. Devletin bu konuyla ilgili mutlaka tedbirler alması gerekiyor" dedi.

'7 HAZİRAN'DAN SONRA GİRİŞİMCİLER, KAOS ORTAMINI NEDENİYLE PROJELERİNİ İPTAL ETTİ"

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan çatışma ortamın bir çok girişimcinin yatırımlarını iptal etmesine neden olduğunu da ifade ederek, "2013 Nevruzu'ndan sonra, bölgede huzur ve güven ortamı oluşmuştu. Bu, huzur ve güven ortamıyla birlikte, çok ciddi projeler hayata geçmeye başladı. Organize Sanayi Bölgesi'nin 2. bölümünün temeli atıldı. Talepler o kadar yoğundu ki, daha alt yapısı bitmeden, yatırımcılar arsa talebinde bulundu. Esnaf sektöründe de bir çok yatırımlar yapıldı. Bölgeye huzur ve güven ortamı gelmişti. Ta ki, 6-7 Ekim olaylarına kadar. 6-7 Ekim olayları yaşandıktan sonra, çözüm sürecinin çok sağlam temeller altında olmadığını gördük. 7 Haziran seçimlerinden sonra da girişimciler, bu kaos ortamını gördükten sonra, bir çok girişimci projesini iptal etti. Şu an kent merkezinde sivil alanlarda yaşanan olaylardan dolayı da elinde para olan bir çok tüccar batıya gitmekte. Bölgedeki emlak değerinde yüzde 20'lik gibi bir düşüş yaşandı. Bunun sebeplerinden bir tanesi de, birçok girişimci evini, işyerini satıp, batıya gidiyor. Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu sadece, bu insanların batıya göç etmesi sorunu değil, aynı zamanda istihdam sorununu da beraberinde getirecektir. Sosyal bir patlamayla karşı karşıyayız. Hükümet kurulduğu gibi, bir an önce, çözüm sürecine geri dönmesi gerektiği gibi, ekonomik tedbirlerin alması gerekiyor. Çünkü bölge şuan da yaşanan çatışmalarla büyük bir risk altında olduğunu hepimiz görüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Güneydoğu'da Sermaye Göçü Yaşanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement