Diyarbakır - Kadınlardan "Laiklik İçin Direneceğiz" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır - Kadınlardan "Laiklik İçin Direneceğiz" Çağrısı

Diyarbakır - Kadınlardan "Laiklik İçin Direneceğiz" Çağrısı

Kadınlardan "laiklik için direneceğiz" çağrısıDiyarbakır'da, Kadın Cinayetini Durduracağız Platformu Sözcüsü Avukat Sevil Tunç, Diyarbakır'da şiddete maruz kalan kadınlarla ortak düzenlediği basın toplantısında, laiklik kadın haklarının güvencesi olduğunu ifade ederek, laiklik için direneceklerini söyledi.

04.10.2016 17:53

Kadınlardan "laiklik için direneceğiz" çağrısı

Diyarbakır'da, Kadın Cinayetini Durduracağız Platformu Sözcüsü Avukat Sevil Tunç, Diyarbakır'da şiddete maruz kalan kadınlarla ortak düzenlediği basın toplantısında, laiklik kadın haklarının güvencesi olduğunu ifade ederek, laiklik için direneceklerini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube binasında şiddete maruz kalan bazı kadınlar bir araya gelerek, son dönemlerde kadınlara yönelik yaşanan saldırılara tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Kadınlar adına açıklama yapan Kadın Cinayetini Durduracağız Platformu Sözcüsü Av. Sevil Tunç, kadınlar için hayati olan laiklik için ve en çok kadınları vuran savaş ortamına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, hakları ve özgürlüklerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Boşanmak isteyen kadınların öldürüldüğünü ifade eden Tunç, şöyle konuştu:

"Her yaştan kadın boşanmak istediği için öldürülüyor, kendi hayatına dair karar almak isterken işkenceye maruz kalıyor, bir erkeğin cinsel saldırılarına direndiği için yaşamından oluyor, cinsel kimliği yüzünden linç ediliyor, şort giydiği için tehditlerle darp ediliyor. Nil Güloğlu, Emine Demirtaş, Kader Kaya, Hande Kader, Ayşegül Terzi ve daha niceleri. Şort giydiğimiz için dahi saldırıya açık hale geldiğimiz baskıcı bir dönemdeyiz. Ancak bu baskılar karşısında zorluklara rağmen mücadeleci hakları için direnmeye devam ediyor. Tüm kadınları sesi oluyor, kadınların karşısına çıkan 10 temel mücadele alanlarımız için, özgürlüğümüze kast edilen bu günlerde 30 ilde eylemdeyiz. Boşanma hakkımızı etmek için, idam değil 'Özgecan yasası' için, cinsel şiddete çözüm diye sunulan hadım yönetmeliğinin kaldırılması için, çocuk istismarını duyurmak ve Anayasa Mahkemesi kararını iptali için, işyerinde tacizin son bulması için, üreme hakları siyasette ve her alanda kendi kararı için, okurken ayrımcılığa şiddete uğrayan ve eğitimden mahrum bırakılan öğrenci kadınlar için, kadınlar için hayati olan laiklik için ve en çok kadınları vuran savaş ortamına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz."

"BİR KADININ NASIL BİR KIYAFETLE DOLAŞACAĞINA KİMSE KARAR VEREMEZ"

Tunç, bir kadının nasıl bir kıyafetle dolaşması gerektiğine kimsenin karar veremeyeceğini dile getirerek, her kadının kendi yaşam şekline göre istediği kıyafeti giyebilmesi gerektiğini söyledi. Avukat Sevil Tunç, "Mücadelemizde yakın zamanda Ayşegül Terzi'ye saldıran kişi tutuklandı. Bir kadının nasıl bir kıyafetle dolaşmasına kimse karar veremez ve mırıldanamaz. Bizlerin kendi hayatımıza dair aldığımız en ufak karara karşı IŞİD zihniyetleriyle saldıranların ilk hedefi kadınlar oluyor. Çünkü tırnaklarımızla kazıyarak elde ettiğimiz modern haklarımızı savunabilmemizin temeli örgütlü kadın dayanışmasından geçiyor. Laiklik kadın haklarının güvencesi olup, her kadının kendi yaşam şekline göre istediği kıyafeti giyebilmesidir. Bizler tıpkı IŞİD'ten kurtulunca çarşaflarını yırtan kadınların renkli elbiseleri gibidir ve daha fazlasıdır. Laiklik yoksa, ne boşanma hakkımızdan ne eğitim hakkımızdan ne kıyafet özgürlüğümüzden ne cinsel yönelimlerimize dair özgürce alabildiğimiz kararlardan bahsedebiliriz. Dün bir kadın olarak sus diyenler, bugün çocuk doğuramazsan eksiksin, erkeğine itaat et diye bizlere seslenirken, içindeki şiddeti bu sözlerden destek alarak kadınlara zarar veren erkeklerin sırtlarını sıvazlıyor. Bizlerin Türkiye'nin dört bir yanından kadınlar olarak, tüm meydanlardan tüm bu kadın düşmanlarına sesleniyoruz, değil mırıldanmak bizlerin kendi hayatımıza dair verdiğimiz kararlar ve modern haklarımız için ağzınızı dahi açamazsınız. Bizler başta yaşam hakkı olmak üzere tüm haklarımızı savunmaya bu meydanlarda devam edeceğiz. Çocuklar için, trans kadın kardeşlerimiz için ve dünyanın tüm kadınlarıyla tüm kadınlar için haklarımızdan ve özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz, laiklik için direneceğiz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır - Kadınlardan 'Laiklik İçin Direneceğiz' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement