Doğal Ağaç Müzesinin Adresi "Örümcek Ormanları" - Son Dakika
Güncel

Doğal Ağaç Müzesinin Adresi "Örümcek Ormanları"

Doğal Ağaç Müzesinin Adresi "Örümcek Ormanları"

Labirenti andıran patikaları, göğe tırmanan ağaçları, hırçın yamaçları, dereleri, şelaleleriyle Avrupa'nın en uzun Doğu Karadeniz köknarı ve doğu ladinlerini barındıran Örümcek Ormanları, ziyaretçilerini bekliyor Kürtün Kaymakamı Özderin: "Tabiat koruma alanı olarak ilan edilen bu bölgede, benzersiz.

20.07.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde Avrupa ve Kafkasların en uzun ağaçları kabul edilen doğu ladini ve Doğu Karadeniz köknarlarını bulunduran ve 263 hektarlık alanı tabiat koruma alanı ilan edilen Örümcek Ormanları, ziyaretçilerini bekliyor.

Gümüşhane'ye 66, Kürtün ilçesine 11 kilometre mesafede bulunan, 263 hektarlık bölümü 1998'de tabiat koruma alanı ilan edilmiş Örümcek Ormanları, barındırdığı yaşlı, uzun ve büyük çaplı ağaçlarıyla doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Ünü yurt dışına yayılmış ormanlar ile çevresindeki birbirinden güzel, doğal yapıları bozulmamış Güvende, Çıkrıkdüzü ve Kazıkbeli yaylalarını her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Tabiat koruma alanının Çifteköprü mevkisinde bulunan, uzunlukları 49,5 ile 61,5 metre arasında değişen 4 doğu ladini ile 54 ile 58,5 metre arasında boya sahip 4 Doğu Karadeniz köknarı, kendi türleri içinde Avrupa ve Kafkasların en uzun ağaçları arasında kabul ediliyor.

Kürtün Kaymakamı Enver Özderin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Örümcek Ormanları'nın benzersiz ve olağanüstü doğal güzelliklere sahip olduğunu belirterek, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 38 bin hektarlık alanın 263 hektarı 16 yıl önce Tabiat Koruma Alanı ilan edildi" dedi.

Örümcek Ormanlarının canlı ağaç müzesi olarak da nitelendirilebileceğini ifade eden Özderin, "Tabiat koruma alanı olarak ilan edilen bu bölgede, benzersiz ve olağanüstü özelliklere sahip, bu özellikleri bilimsel verilerle kanıtlanmış tabiat anıtı köknar ile ladinler bulunuyor. Gümüşhane şehir merkezine 66, Kürtün ilçe merkezine ise 11 kilometre mesafede bulunan Örümcek Ormanları'na, toprak yol kullanılarak ulaşılıyor" dedi.

-Anıt köknarlar 450 yaşlarında

Özderin, Örümcek Ormanları'nın Avrupa, Kafkaslar ve Türkiye'nin en yüksek ve çaplı köknar ile ladin ağaçlarını barındırdığını kayderek, şöyle devam etti:

"1215 rakımda yer alan Örümcek Ormanları'nda Avrupa'nın ez uzun köknarları, Balkanların, Kafkasların ve ülkemizin en boylu, çaplı ladinleri yer almaktadır. Anıt ladinlerin en büyüğü 61,5 metre boyunda 1,54 metre çapındadır. Diğer ladinler ise 53,4, 52,5 ve 49,5 metre boyundadır. Anıt köknarların en büyüğünün boyu 58,5 metre, çapı 1,80 metredir. Diğer köknarlar ise 57,6, 55 ve 54 metre boylarında ve 450 yaşlarındadır."

Özderin, Örümcek Ormanları'na, ziyaretçiler için Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğünce 1 prefabrik seyyar kabin, 1 mescit ile kadın ve erkek lavabosu yapıldığını belirterek, Gümüşhane'nin yeşil büyüsünün ziyaretçilerini beklediğini söyledi. - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğal Ağaç Müzesinin Adresi 'Örümcek Ormanları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement