29 Yaşından Küçük İş Kurana ve Bu İşleri Yapana Vergi Yok - Son Dakika
Ekonomi

29 Yaşından Küçük İş Kurana ve Bu İşleri Yapana Vergi Yok

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun tasarısıyla, 29 yaşına kadar iş kurana 3 yıl vergi yok. 8 bin liraya kadar basit kazançlar vergiden muaf. Memurun doğum hakkı da düzenlendi.

15.01.2016 02:00  Güncelleme: 08:37

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

29 YAŞINDAN KÜÇÜK OLUP İŞ KURANLARA 3 YIL VERGİ YOK

Tasarıya göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançların bir kısmı gelir vergisinden müstesna olacak.

BASİT USULDE 8 BİN LİRAYA KADAR KAZANÇ, VERGİDEN MUAF

Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. 8 bin TL'lik yıllık indirim tutarı, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.

ÖĞRENCİDEN PASAPORT HARCI ALINMAYACAK

Öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmayacak.

POLİSİN TAZMİNATI ARTTI

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminat oranları yüzde 25 oranında artırılıyor.

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personelden yükseköğrenimli olanların ek göstergeleri de yükseltilecek.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI

Memurların doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

MEMURA DOĞUM İZNİNDE KESİNTİ YOK

Kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmaksızın çalışma imkanı tanınıyor. Çoğul doğumlarda söz konusu sürelere birer ay ilave edilecek. Bebeğin engelli doğması halinde ise her halükarda 12 ay süreyle çalışan kadın memura yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek.

ÇOCUK DOĞURANA EVLAT EDİNENE 8 HAFTA İZİN

Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu, eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin verilecek.

Memurlara, doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek.

Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız izin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilecek. Bu imkandan evlat edinenler de yararlanacak.

Analık izni sonrasında kadın memurlar için getirilen yarı zamanlı çalışma haklarına ilişkin hüküm, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşen doğum ve evlat edinmeler hakkında uygulanacak.

Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve babaya, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışma imkanı getiriliyor.

Yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak memurlarla ilgili usul ve esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

MEMURLARIN DERECE İLERLEMESİNE DÜZENLEME

Doğum nedeniyle kullanılan aylıksız izin sürelerinin kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde değerlendirilmesine geçmişte kullanılan izinler kapsam dışı olacak.

YARIM ZAMANLI ÇALIŞMADAN TAM ZAMANLIYA GEÇİŞTE SİGORTA PRİMLERİ

Doğum veya evlat edinmeye bağlı, ilgili mevzuata göre yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanmaları nedeniyle mali hakları ile sosyal yardımları yarım ödenen memurların, bu şekilde ödeme yapılan döneme ilişkin fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak. Yarım zamanlı olarak çalışılmaya başlanan günü izleyen ay başından itibaren normal zamanlı çalışılması halinde ödenmesi gereken sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının yarısı üzerinden sigorta primi veya emekli keseneği ödenecek.

Ancak, bunların genel sağlık sigortası primi sigortalı ve işveren yükümlülüğünde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının tamamı üzerinden ödenecek.

İŞÇİLERE MEMURLAR GİBİ DÜZENLEME

Komisyonda, işçilere de memurlara paralel bazı düzenlemeler yapıldı.

Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. 3 yaşını doldurmayan çocuğu evlat edinenler de bu haktan yararlanacak. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.

İş Kanunu'nun analık halinde çalışma ve süt izni maddesine göre haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin ücretlerinin ve çalıştıkları süreye tekabül eden kısmının prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri İşsizlik Sigortası Fonun'dan karşılanacak.

DOĞUM VE EVLAT EDİNME SONRASI YARIM ÇALIŞMA ÜCRETİ ALMANIN ŞARTI

Kadın işçinin doğum sonrası veya evlat edinmede yarım çalışma ücretinden yararlanabilmesi için işçinin adına doğum tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekecek.

ÇOCUK OKULA BAŞLAYANA KADAR YARIM ÇALIŞMA HAKKI

Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden birinin, İş Kanunu'nda düzenlenmiş olan kısmı süreli çalışma hakkı talepleri karşılanacak. Eşi çalışmayan ebeveynler düzenlemeden yararlanamayacak. Bu durum iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep oluşturmayacak. Bu hükümden evlat edinenlerden de yararlanacak.

Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçilere 8 hafta izin verilecek.

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılarak, doğum sonrası yarım çalışma ödeneği ödemeleri ve prim giderleri, İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri arasına ekleniyor. Ayrıca, iş başı eğitim programlarına İşsizlik Sigortası Fonu'ndan destek sağlanacak.

29 Yaşından Küçük İş Kurana ve Bu İşleri Yapana Vergi Yok
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 29 Yaşından Küçük İş Kurana ve Bu İşleri Yapana Vergi Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • büş büş: işçiye yine düdüklenmeye devam diyenler adam gibi kafanızı kullanıpda okusaydınız elin ağzının kokusunu çekmeye gerek kalmazdı ;) 5 2 Yanıtla
  • Ağa: Bize yine bili yok. Memur mu olsak acaba. 2 1 Yanıtla
  • “ JL “: Bu ne arkdaş 34 ten BÜYÜKSEN DEVLET İŞE ALMIYOR 29 DAN BÜYÜKSEN IŞKURMAN YARDIM ETMİYOR. 35 YAŞIN DAN BÜYÜKSEN TÜP BEBEK YARDIMI YAPMIYOR ADALETLEN YAPILMAYAN YARDIMLIR BENİM HAKKIM BAŞKASINA VERİN YARDIM YAPARKEN 35 GECMISSIN SAN YOK DİYENERİ SANA HAVALE ETİM . 1 0 Yanıtla
  • İLAHİ ADALET: KIYAMET ÇOCUKLARININ ALAMETLERİ. Hangi İdoloji işinize yarıyorsa onda üstatsınız, Hangi zalim kemik veriyorsa ona uşaksınız, Bazen faşist Irkçı, Bazen Sendromik İslam, Bazende papazsınız, Mazlumdan yana görünüp zalimden betersiniz, İlahi ve Uğrevi hakikatlerden çok uzaksınız, Mazlumun kanıyla yıkanmayı seversiniz, İnsanı öldürmekle yetinmez yerlerde sürüklemyi seversiniz, Cesetleri sokaklarda bırakır kimseye elletmezsiniz, Mal, can, namus, mahremiyet, hak hukuk tanımazsınız, Size dur diyenlerin 1 0 Yanıtla

Advertisement