Don ve Doludan Korunmaya Yeni Yöntem - Son Dakika
Yerel

Don ve Doludan Korunmaya Yeni Yöntem

Don ve Doludan Korunmaya Yeni Yöntem

Kış ve bahar aylarında çiftçilerin en büyük sorunu olan don ve doludan korunma yöntemleriyle ilgili geliştirilen sistemler çiftçilere anlatıldı.

20.02.2015 10:59

Kış ve bahar aylarında çiftçilerin en büyük sorunu olan don ve doludan korunma yöntemleriyle ilgili geliştirilen sistemler çiftçilere anlatıldı. Don ve doluyu önleme sistemlerinin İran, Rusya, Bulgaristan gibi ülkelerde test edilip, sıcaklığın-4 C' ye kadar indiği havalarda çok iyi sonuçlar verdiği belirtildi.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği tarafından organize edilen 3 Efe Mühendislik firmasının tanıtım yaptığı toplantı Adana Çiftçiler Birliği'nde düzenlendi. Toplantıda, mühendislik firması ortaklarından Ali Fehmi Soygeniş ve Fahri Öz, don ve dolu önleme sistemi ile ilgili bilgiler aktardı.

Don önleme sisteminin bağ ve bahçelerde erken ilkbahar donlarından korunmaya yönelik tasarlandığını dile getiren Ali Fehmi Soygeniş, "Don önleme sisteminde, özel olarak tasarlanmış bir römorka iki yönlü güçlü jet motorla çalışan hava ısıtıcıları monte edilmiştir. Jet motorların yakıtı likit propan gazıdır. Bu gaz mutfak tüplerindeki gazla aynıdır. Bu sistem küçük bir traktörle saatte 7-8 km hızla tarlada, bahçede dolaştırılabilir" dedi.

0 C'DE ÖZEL ALARM SİSTEMİ

Maliyeti 21 bin dolar olan bu ürünün 6 tüpünün saatte 10-12 kg civarında gaz tükettiğini, hava sıcaklığını 0 C'ye düştüğünde ışıklı ve sesli alarm sistemi devreye girdiğini kaydeden Soygeniş, "Bu sistemle 120 dekar alan don zararından korunabiliyor. Borularından çıkan sıcaklık 80-100 C arasında ama 1 metre uzaklaştığınızda bu 40-50 dereceye kadar düşebiliyor. Bir avantajı ise sıcaklığı kesik kesik ağaç gövdesine verdiği için ağaç gövdesinin bağışıklığını ve tozlanma randımanını arttırıyor" şeklinde konuştu.

DOLUYA KARŞI MAKİNELİ TÜFEK GİBİ

Doludan korunmak için güçlü şok dalgalarıyla dolu oluşumunu yağışa çeviren sistemi tanıtan Fahri Öz ise, "Dolu'dan korunma sistemi dakikada 10 ateşleme gücüne sahip olup 7/24 çalışma özelliği vardır. Meteoroloji radarı sistemi ile gelen dolu bulutlarına siz hiçbir müdahale etmeden kendisi otomatik ateşleme yapar. Eğer meteoroloji radarı sistemi olmazsa manuel kontrol edip siz bulutların geldiğini fark edince telefonunuzdan tek bir SMS ile veya sistemin yanına gidip tuşla ateşlemeyi başlatabilirsiniz" dedi.

HER SİLİNDİR 60 KM ALANDA ETKİLİ

Öz, 6 silindirli tanka ait olan bu sistemin her bir silindirinin 60 km alanda dolu yağışını önleyebildiği bilgisini verdi. Maksimum atış miktarı 6000 olan bu sistemin bir kış boyunca yetecek atış gücüne sahip olduğunu anlatan Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atış gücü bitince tankları gaz ile tekrar doldurabilirsiniz. Toplam koruma alanı 100 hektardır. Eğer 85 bin dolar fiyatı olan meteoroloji radarı sistemini almazsanız kendi gözleminiz ile ateşleme yapmak zorunda olursunuz ama bu da bazen geç kalıp az da olsa doludan zarar görmeye neden oluyor. Sistemin meteoroloji radarsız toplam fiyatı ise 71 bin dolardır." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Don ve Doludan Korunmaya Yeni Yöntem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement