Dövizle Kredi Çekene Kötü Haber - Son Dakika
Ekonomi

Dövizle Kredi Çekene Kötü Haber

Japon yeni, İsviçre frangı ile kredi kullanıp mağdur olan dövizzedelere Yargıtay'dan kötü haber geldi.

19.11.2014 12:04  Güncelleme: 12:41

Japon yeni, İsviçre frangı ile kredi kullanıp, bu paraların değerlenmesiyle mağdur olan dövizzedelere Yargıtay'dan kötü haber geldi. 'Riske rağmen döviz tercih edildi' kararıyla bankalar rahat nefes aldı.

YEREL MAHKEME DÖVİZZEDE LEHİNE KARAR VERDİ

Dövizle kredi çekip oluşan kur farkı yüzünden mağdur olanlar çok sayıda vatandaş dava açmıştı. O davalardan biri de Uşak'da görüldü. 2008 yılında 9 milyon 354 bin Japon yeni tutarında kredi çeken bir vatandaş kur farkı nedeniyle mağdur olunca durumu yargıya taşımıştı. Yerel mahkedeki dava dövizzede lehine sonuçlandı. Ardından dosya Yargıtay'a gitti.

YARGITAY'DAN KÖTÜ HABER

Yargıtay Genel Kurulu, dövizle konut kredisi alan bir tüketiciye bankanın kur farkını geri ödeme yapmasına hükmeden yerel mahkeme kararını bozdu. Bozma kararında davacının başlangıçta seçme özgürlüğü varken TL yerine döviz bazında kredi kullandığı savunularak şöyle denildi:

"Kendi serbest iradesiyle kredi türünü belirlediği anlaşılmakta olup, davalı banka elemanlarının davacıyı yönlendirdiği iddiası ispatlanamamıştır. Ülkemizde zaman zaman ekonomik krizlerin vuku bulduğu ve dövizle borçlanmanın risk taşıdığı da toplumun büyük çoğunluğu tarafından bilinen bir olgudur.

Davacı bu riski önceden öngörebilecek durumda olmasına rağmen dövizle kredi kullanmış bulunmaktadır. Kaldı ki, eldeki dava kredi geri ödemesinin başladığı tarihten 3 yıl sonra açılmış olup, bu durumda davacının sözleşmeyi benimsediğinin kabulü gerekir. Tüm hususlar değerlendirildiğinde dava konusu olayda uyarlama koşulları bulunmadığı anlaşılmakta."

Karar bağlayıcı ve diğer davalar için emsal teşkil ediyor.

Dövizle Kredi Çekene Kötü Haber
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Dövizle Kredi Çekene Kötü Haber - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • galip yeni: Memleketin akıllıları bunlar herhalde; Dövizle Kredi mi Çekmişler. 5 0 Yanıtla

Advertisement