Dto Antalya 23. Olağan Genişletilmiş Meclis Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Dto Antalya 23. Olağan Genişletilmiş Meclis Toplantısı

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kalkavan: "Türkiye'nin son yıllardaki büyümesine baktığımızda sanayi payı giderek düşüyor.

16.01.2015 20:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul ve Marmara Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, " Türkiye'nin son yıllardaki büyümesine baktığımızda sanayi payı giderek düşüyor. Bu kadar uzun vade çok hoş bir şey değil, sürdürülebilir bir olay da değil. Bunu bir an önce düzeltmek zorundayız" dedi.

DTO Antalya Şubesi 23. Olağan Genişletilmiş Meclis Toplantısı, Antalya'da bir otelde yapıldı. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, toplantıda yaptığı konuşmada, amaçlarının bölgelere ulaşıp üyelerin sorunlarını yerinde dinlemek olduğunu söyledi.

Sorunlara çözüm odaklı yaklaştıklarına değinen Kalkavan, 2015 yılının diğer yıllardan farklı olarak tarihteki yerini alacağını ifade etti. Değişimlerin artık çok hızlı yaşandığını belirten Kalkavan, avro ve petrol fiyatlarındaki düşüşler ile Fransa'da yaşanan saldırıları hatırlattı.

Saatler içinde gündemin değiştiğine işaret eden Kalkavan, şöyle konuştu:

"Son bir yılda ülke olarak çok büyük bir testten geçtik. İnanılmaz, bıçak sırtına geldik. 17-25 Aralık olaylarıyla bilek güreşinde millet pes etmedi. Çok yoğun bir dönem geçirdik. 2013 Mayıs hatırlarsanız Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en parlak aylardan biri olarak tarihe geçti. Faizlerin 4,5'e indiği, milyarlarca dolarlık ihalelerin verildiği, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı olsun pozitif giderken, bir şey oldu, ters döndük ve o günden sonra, faizlerin düşük seviyeye indiği bir dönemde, 6-8 ayda faiz neredeyse iki misline çıktı. Buna çok farklı boyutta oynanıyor. Durup dururken olan hadiseler değil. Bizler maalesef, sıcak para diye halk arasında bilinir, çok ciddi şekilde bu açığımızı dışarıdan finanse ederken neredeyse tefeci faizi ödüyoruz. Dünyada faizlerin sıfırlarda, birlerde dolaştığı bir yerde biz minimum fonlara yüzde 15-20'ler para ödüyoruz. Bu, cebimizden çıkan, halkın cebinden çıkan çok değerli bir sermaye."

"Dünya paranoyak hale geldi"

Kalkavan, dünyanın giderek "paranoyak" hale geldiğini, otururken para kazanma devrinin bittiğini söyledi. ABD'nin ithalatında malın kontrolünü artık yüklemenin yapıldığı yerde gerçekleştirdiğine değinen Kalkavan, ülkelerin kendi vatandaşının refahını artırmak için global tarzda önlemler aldığını anlattı.

Sınırların ticari olarak yükleme yerlerine götürüldüğünü vurgulayan Kalkavan, "Bunlara bakıldığında sistem giderek gerçekten istikrarlı şekilde çalışan, düzgün iş yapan ve finansal olarak kuvvetli firmaların ayakta kalacağı bir döneme gidiyor" diye konuştu.

Kalkavan, Antalya'nın Türkiye'nin turizm alanında en fazla yatak kapasitesine sahip ili olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin'in tek yapamayacağı, rekabet edemeyeceği alanlardan birisi turizm. Antalya'yı kopyalama şansı yok. Antalya'yı kopyalasa da iklimini kopyalayamaz. Böyle baktığımızda servis sektörü Türkiye'de güvenli gidiyor, hızlı büyüdü. Türkiye'nin son yıllardaki büyümesine baktığımızda sanayi payı giderek düşüyor. Bu kadar uzun vade çok hoş bir şey değil, sürdürülebilir bir olay da değil. Bunu bir an önce düzeltmek zorundayız. Geldiğimiz noktada son aylarda yeni hükümetle devamlı duyuyorsunuz sanayi bazlı büyüme. Onlar bizden önce verileri görüyorlar. Türkiye'de ithalat payının içindeki yatırım malı oranı yüzde 14,83. 15'in altı. Tüketim malı yüzde 12, ara mal yüzde 73 yani yabancı sanayiye hizmet ediyoruz ama ülkemizin yüzde 85 dışarıya bağımlı olarak ekonomisini istenilen tarzda büyütmesi çok zor."

Mali sorumluluk sigortası

Kalkavan, mali sorumluluk sigortası ile ilgili bir soruyu, "Kültür ve Turizm Bakanlığı farklı söylese de devlet kafasına koyduğu için bundan kaçış yok" diye yanıtladı.

Aylık bin 800 dolar civarında ödemesi olan sigortanın yapılmasının tekne sahiplerini koruduğuna işaret eden Kalkavan, "Siz bir Amerikalı taşısanız da başını, ayağını bir yere vursun tekneyi elinizden alır" diye espri yaptı.

Sigortanın pahalı olmadığını da savunan Kalkavan, deniz turizminde 6 ay çalışan bir teknede günlük 10 doların sigorta için ayrılmasının yeterli olacağını ifade etti.

"Paralelciler olabilir"

Sualtı sporlarıyla ilgili bir oda üyesi, Türkiye ?Sualtı Sporları Federasyonunun bürokratik işlemlerinden kurtulup DTO'ya bağlanma yönündeki taleplerine rağmen halen bir gelişim sağlanamadığından yakındı.

Oda üyesinin görüşlerini sorduğu Kalkavan, ?"Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunun kim tarafından kurulduğunu bilmiyorum, paralelciler olabilir ama maalesef hiçbir şeye uymuyor" diye konuştu.

Federasyonların yetkileri var diye kendi alanı dışına da müdahale ettiğini savunan Kalkavan, "Usul olarak da kabul etmiyoruz. İnanılmaz bir şey var orada, direnç oldu. Bir türlü düzeltemedik. O sorunu biliyoruz. İnşallah günün birinde başaracağız" dedi.

Rusya'da rubleki değer kaybına da değinen Kalkavan, "Antalya'yı bu yıl ruble vuracak. Çok ciddi hem de öyle böyle değil" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dto Antalya 23. Olağan Genişletilmiş Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement