Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansı" - Son Dakika
Politika

Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansı"

ABU Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin tütün kullanımının azaltılabilmesine yönelik çok önemli düzenlemeler yaptığını belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılı küresel tütün kontrolü raporunda belirtildiği gibi Empower Kriterleri'nin tümünü birden yerine getiren dünyada ilk ve tek ülke olduk" dedi.

18.03.2015 17:50

ABU Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin tütün kullanımının azaltılabilmesine yönelik çok önemli düzenlemeler yaptığını belirterek, " Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılı küresel tütün kontrolü raporunda belirtildiği gibi Empower Kriterleri'nin tümünü birden yerine getiren dünyada ilk ve tek ülke olduk" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkenti Abu Dabi'de düzenlenen "Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansı"nda "Tütün Kontrolü ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar" konulu panele katıldı.

Panelde konuşan Müezzinoğlu, tütün kullanımının azaltılmasına, 2004 yılında Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne taraf olarak süreci başlattıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ardından 2006 yılında, ilgili tüm ulusal ve uluslararası kurumların ve sivil toplum örgütlerinin aktif katılımları ile Ulusal Tütün Kontrol Programımızı hazırladık. 2008 yılında tütünle mücadele kanunumuzu revize ederek lokanta ve kahvehaneler başta olmak üzere kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara içmeyi yasakladık. 2010 yılında, 'Sigara Bırakma Hattı'nı kurarak, sigarayı bırakmak isteyenlere 7 gün 24 saat esasına göre çalışan operatörler aracılığıyla destek sağladık. 81 ilimize dağılmış 415 Sigara Bırakma Polikliniğimizle vatandaşlarımızın sigara bırakmalarına yardımcı olduk.

Bakanlığımız bütçe kaynaklarıyla sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlardan satın alarak, sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmasını sağladık.

2011 yılında Maliye Bakanlığımız ile işbirliği içerisinde sigara fiyatlarındaki vergi oranlarını yüzde 80'nin üzerine çıkardık ve bir kanun değişikliği ile bu rakamların her yıl enflasyon oranında otomatik olarak artırılmasını sağladık. 2012 yılında kanunumuzda bir değişiklik daha yaparak sigaralar üzerinde ki resimli sağlık uyarılarının paket üzerindeki kapladığı alanı yüzde 65'e çıkardık. Aynı kanunla marka paylaşımı ve marka yerleştirme dahil olmak üzere tütün ve tütün üreticilerinin her türlü reklam, promosyon ve sponsorluk faaliyetlerinin ve televizyonlarda tütün ürünlerinin gösterilmesini yasakladık."

-"Vergi gelirlerinde artış oldu "

Müezzinoğlu, Türkiye'nin bu alandaki başarısının dünya ülkeleri tarafından da takdirle karşılandığını belirterek, "Bu uygulamalarla Dünya Sağlık Örgütünün 2013 yılı Küresel Tütün Kontrolü Raporunda belirtildiği gibi 'MPOWER Kriterleri'nin tümünü birden yerine getiren dünyada ki ilk ve tek ülke olduk" diye konuştu.

Bu süreç içerisinde elde edilen başarıların uluslararası kuruluşlar tarafından ödüllere layık görüldüğünü dile getiren Müezzinoğlu, "Bu ödüllerin birisini Ekselansları Dr. Margaret Chan, dünyanın tütünle mücadelede en önemli liderlerinden olan ve ülkemdeki tüm bu tütün mücadelesi çabalarının ardında kararlılıkla duran Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a takdim etti. Ben ve arkadaşlarım da 4 kez ödül aldık" dedi.

Müezzinoğlu, hayata geçirilen uygulamalar ve alınan önlemler sonucunda 2008 - 2012 yılları arasında Türkiye'de tütün kullanım oranının yüzde 32'den yüzde 27'ye düştüğünün altını çizdi.

Kamuya açık alanlarda sigara içme yasağını getirildiğinde, lokantaların ve ikram sektörünün müşteri kaybedeceği, kapanmak durumunda kalacakları söylenerek karara karşı baskı oluşturulmaya çalışıldığını anlatan Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bunun tam tersi oldu. Temiz hava solunan lokantalara, alışveriş merkezlerine daha çok insan gitmeye başladı ve Maliye Bakanlığımız kayıtlarına göre düzenlemeyi takip eden yılda bu işletmeler tarafından ödenen vergi gelirlerinde bir önceki yıla göre yüzde 20 artış oldu. O dönemdeki küresel ekonomik krize rağmen bu tür işyerlerinin sayısı yüzde 4 civarında arttı.

Yine DSÖ ve CDC gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliğiyle yaptığımız araştırmalar sonucunda kanuna uyum oranının yüzde 95'ten fazla olduğunu tespit ettik. Beni en fazla sevindiren, kanunen bir yasak olmamasına rağmen, evlerde sigara içme oranında çok önemli bir düşüş olmasıdır. İnsanlar artık evlerinde özellikle çocuklarının yanında sigara içmiyorlar. Bu programı Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, muhalefet partileri de dahil olmak üzere tüm siyasilerin desteği ve toplumun tüm kesiminin katılım ve katkıları ile hayata geçirdik. Bu süreçte DSÖ başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarla yoğun çalıştık. Elde ettiğimiz kazanım ve deneyimleri, benzer amaçlarla yola çıkmış ülkelerle paylaştık. Değişim ve uygulamaları yerinde görmek isteyen çok sayıda heyeti Türkiye'de ağırladık."

Güncellenen Tütün Kontrol Programı'nın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından, yeni yılın ilk genelgesi olarak kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan Müezzinoğlu, "Yeni Ulusal Tütün Kontrol Programımızda çocuk parkları, bahçeler, plajlar gibi açık alanlarda da sigarayı sınırlarken; kamuya açık binaların 5 metre yakınına kadar olan alanlarda da sigara içmeyi yasaklıyoruz. Yine çocuk ve gençlerimizi korumak ve sigara paketlerinin çekiciliğini ortadan kaldırmak için düz paket uygulamasına geçmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Müezzinoğlu, Türkiye'nin bunu başardığının altını çizerek, "Bütün bunlar dünyanın en çok sigara üretilen ve içilen ülkesinde, hepinizin çok iyi bildiği 'Türk gibi sigara içmek' terimiyle tanınan bir ülkede başarılabildiyse, dünyanın diğer ülkelerinde de başarılabilir. Gerekli olan, cesaret ve kararlılıkla konuyu sahiplenmektir. Ben Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Sağlık Bakanı olarak bu konuda her türlü desteğe ve yardıma hazır olduğumuzu belirtmek isterim" diye konuştu.

-"Yüzde 95 destek verdi"

Konuşmasının ardından, "Türkiye, tütün kontrolünde bütüncül bir hükümet yaklaşımını nasıl başardı?" sorusu üzerine de Müezzinoğlu, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de biz tütüne karşı bütüncül bir hükümet yaklaşımını başardık ama aslında daha fazlasını da yaptık. Tütünle mücadelemize başlarken tüm toplumu tütüne karşı bir konum almaya ikna ettik. Önce çok güçlü bir kampanya yaptık ve insanlara, tütün dumanına mahkum olmadan temiz havada yaşama hakları olduğunu ve dumansız havanın hakları olduğunu hatırlattık. Mücadelemize başlarken toplumun yüzde 95'i tütüne karşı aldığımız önlemlere destek vermeye başlamıştı. Elbette ülkede devleti yönetenlerin bu mücadelede kararlı bir destek sağlaması da kritik önem taşıyor. Cumhurbaşkanımız o zaman başbakandı ve sürecin tamamında çok ciddi ve güçlü bir destek sağladı."

Zaman zaman işbirliği yapılan paydaşlardan bile bazı dirençlerle karşılaştıklarını ifade eden Müezzinoğlu, "Ama bunları da iyi hazırlanmış bilimsel desteğe sahip programımızın varlığı ve devletin en üst kademelerinin desteğiyle çözmeyi başardık. Ben Dünya Sağlık Örgütünün güçlü ve bilimsel desteği ve rehberliğinde ortada Türkiye'ninki gibi somut başarı örnekleri de varken bütün ülkelerin tütünle mücadelede başarı sağlayacaklarına inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Müezzinoğlu, ayrıca Dubai'de Healty City'i de ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement