Dünyaca Ünlü Göktaşı Uzmanları Antalya'ya Geliyor - Son Dakika
Yerel

Dünyaca Ünlü Göktaşı Uzmanları Antalya'ya Geliyor

Güç Gönel - Göktaşlarının yapılarını ve yörüngelerini inceleyen astrometri alanında dünyaca ünlü uzmanlar Antalya'da düzenlenecek çalıştaya katılacak.

17.06.2011 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güç Gönel - Göktaşlarının yapılarını ve yörüngelerini inceleyen astrometri alanında dünyaca ünlü uzmanlar Antalya'da düzenlenecek çalıştaya katılacak. Türkiye'de ilk kez düzenlenecek çalıştayın yanı sıra düzenlenecek yaz okulunda da, 10 Türk, 10 yabancı master ve doktora öğrencisine, göktaşlarının fiziki özellikleri ve yörüngeleri anlatılacak.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü destekleriyle 5-9 Eylül tarihleri arasında Uluslararası Astrometri Yaz Okulu, 12-13 Eylül tarihlerinde de astrometri konulu uluslararası çalıştay düzenlenecek. Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki Antalya Teknokenti salonlarında gerçekleştirilecek çalıştaya 10 Türk, 10 da yabancı master ve doktora öğrencisi katılacak. Çalıştay ise, gök cisimleri konusunda dünyaca ünlü bilimadamlarını Antalya'da buluşturacak.

Antalya Teknokenti Genel Müdürü ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Astrometri Yaz Okulu'nun geçen yıl Paris'te yapıldığını, bu yıl ise Türkiye'de ilk kez Antalya'da gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Yaz okulu ve çalıştayın ana konusu olan astrometrinin, göktaşlarının yapılarını ve hareketlerini inceleyen bir bilim dalı olduğunu belirten Helvacı, yaz okulu sırasında 10 Türk, 10 da yabancı master ve doktora öğrencisine göktaşlarının yapıları ve yörüngeleri konusunda bilgi verileceğini bildirdi. Helvacı, ardından düzenlenecek çalıştayda ise dünyaca ünlü uzmanların göktaşları konusundaki son gelişmeleri ele alacağını kaydetti.

Katılımcılar arasında göktaşlarının hareketlerini izlemek üzere uzaya fırlatılacak GAIA adlı uydunun tasarımında çalışan William Thuillot'nun da bulunacağına dikkati çeken Helvacı, uzmanların göktaşlarının dünyaya çarpma ihtimalleri üzerinde de görüş alışverişinde bulunacaklarına dikkati çekti.

Helvacı, dünya için en yakın tehlikenin 2029 yılında yerküreye çok yakından geçecek Apophis adlı göktaşı olduğuna değinerek, "Dolayısıyla bu yakınlık yüzünden Birleşmiş Milletler'de özel bir alan açıldı. Burada uluslararası bir konsorsiyum kurulması kararlaştırıldı. Biz de o konsorsiyumun içindeyiz. GAIA uydusu bu tür cisimlerin yapılarını ve özellikle de yörüngelerini tayin etmek için kullanılacak. Biz de buradaki yaz okulu sırasında GAIA'nın verilerini nasıl kullanmamız gerektiğini öğreteceğiz" dedi.

-"APOPHIS DÜNYAYA ÇARPA OLASILIĞI SIFIR DEĞİL"-

Yrd. Doç. Dr. Helvacı, göktaşlarının insanlar tarafından "yıldız kayması" diye tanımlandığını, göktaşlarının atmosfere girdikleri anda sürtünme kat sayısının artmasıyla yanmaya başladığını anlattı. Göktaşlarının çok büyük bölümünün atmosfere girdiği sırada yandığına değinen Helvacı ancak bugüne kadar dünyaya çarpmış göktaşları bulunduğunun da altını çizdi.

"Dinazorların yok olmasına neden olan da bir göktaşı olabilir" diyen Helvacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Apophis gibi bir göktaşı dünyaya çarparsa milyon tane atom bombasının patlaması gibi etki yapabilir. Bu yüzden bilimadamları göktaşlarının dünyaya çarpmadan nasıl engellenebileceğine dair senaryolar üretiyorlar. Apophis, 2029'da dünyaya çok yakın bir yörüngeden geçecek. Dünyanın yörüngesini etkileyecek bir geçiş olmayacağı sanılıyor. Ama olabilir mi? Belki... Bu göktaşlarının yörüngeleri bazen 100 yıl sürüyor. 100 yıl sonra bizi tekrar ziyaret edenler var, bazıları yılda 2-3 kere ziyaret ediyor. 2029'daki Apophis ile çarpışma olasılığı yüksek değil, fakat sıfır da değil. Ancak bu, bizim için egzersiz olacak. "

Apophis gibi göktaşlarının dünyaya çarpması riskine karşı çeşitli senaryolar geliştirildiğini anlatan Helvacı, bunlardan birinin de nükleer silah kullanılarak göktaşının dünyaya çarpmadan yok edilmesi olduğunu anlattı.

Düzenlenecek çalıştay ve yaz okullunun bu açıdan da önemli olduğunu vurgulayan Mustafa Helvacı, göktaşlarının fiziksel ve kimyasal analizini yapacak, yörüngelerini belirleyecek Türk bilimadamlarını yetiştirmek açısından etkinliğin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünyaca Ünlü Göktaşı Uzmanları Antalya'ya Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement