Düzce'de Tarımda Nisan Ayı Faaliyetleri - Son Dakika
Yerel

Düzce'de Tarımda Nisan Ayı Faaliyetleri

Düzce\'de Tarımda Nisan Ayı Faaliyetleri

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2014 yılı Nisan ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

21.05.2014 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2014 yılı Nisan ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Bitkisel faaliyetlerde 79 üreticiye 34 bin 360 kg çeltik tohumu dağıtıldı.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü nisan ayını dolu dolu geçirdi. Bu kapsamda müdürlük tarafından gübre, tohum ve ilaç bayilerine eğitim verildi. Gübre, Tohum, Bitki Koruma Ürünleri ile Zirai Mücadele Alet ve Makine Bayilerine yönelik olarak değerlendirme toplantısı yapıldı.

Fındık bahçelerinde önemli ölçüde zarar yapan ve verim kayıplarına neden olan kozalak akarlarının mücadelesinin anlatıldığı iki adet çiftçi toplantı Nasırlı ve Kozluk köylerinde düzenlendi. Nisan ayına ait ürün gelişim raporları düzenlenerek Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne gönderildiği bildirildi.

DON AFETİ HASAR TESPİT ÇALIŞMASI

Düzce'de Merkez ve İlçelerinde 30-31 Mart tarihlerinde meydana gelen don afeti sonrasında öncelikle Merkez ve ilçelerde ön hasar tespit çalışmaları yapıldığı ve Bakanlığa Afet İhbar Formu gönderildiği bildirildi. Yine Nisan ayı içinde İş-Kur destekli 8 kurs açılmış olup, kurs sonunda 136 bayan çiftçi eğitim almış oldu.

Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında ise İş-Kur, Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğiyle 3 adet çiftçi kursu tamamlanmış, Arıcılık Kursunda başarılı olan 20 kursiyer, Baklagil ve Yem Bitkileri yetiştiriciliğinde 10 kursiyer ve Süt Sığırcılığında 16 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Çalışma ve İş-Kur'umu İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğünce, Merkez Gümüşpınar Mahallesinde düzenlenmiş olan Bitki Zararlıları ile Mücadele Kursunu tamamlayan 13 bayan kursiyer ile Beyköy Beldesinde ise fındık yetiştiriciliği kursunu tamamlayan 15 bayan çiftçi sertifika almaya hak kazandı. İş-Kur kapsamında Kaynaşlı İlçesinde fındık yetiştiriciliği, bitki hastalık ve zararlıları ile gübreleme konularında 3 kurs düzenlenmiş olup, kurs sonunda başarılı olan 62 bayan çiftçiye sertifikaları verildi.

Hayvancılık ve Su ürünleri Faaliyetleri kapsamında hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında 11 bin 666 şap aşısı yapılarak 2 işletmeye 4 bin 877 TL tazminat ödenmiştir. Tazminatlı hayvan hastalıkları kapsamında 2 işletmede bulunan 3 adet büyükbaş hayvan için 4 bin 877 TL'lik hak ediş düzenlenerek hayvanların kesim ve imha işlemleri müdürlük kontrolünde yapıldı.Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında il genelinde büyükbaş hayvanlara 11 bin 666 şap aşısı ile Bin 702 yanıkara; küçükbaş hayvanlara 2 bin 179 koyun-keçi brusella ile Bin 82 koyun-keçi vebası, kedi ve köpeklere Bin 990 kuduz aşısı yapıldı. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde denetimler yapılırken herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığı bildirildi. 3 bin 88 baş büyükbaş hayvana kulak küpesi takıldığı aktarıldı. Düzce'de meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 47 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmediği söylendi.

Kabaoğlu yapılan çalışmalar ile ilgili şunları aktardı; "Bin 532 ton hayvan maddesi ihracatı gerçekleştirilmiştir. İlimizden 58 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile Bin 532 ton hayvan maddesi ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 12 ton kırmızı et, 459 adet büyükbaş, 3 bin 272 adet arı, 52 bin adet yumurta ve 3 milyon 207 bin 726 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizde mevcut 4 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 884 baş büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 181 bin 333 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır."

Kabaoğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Kalkınma Vakfı arasında arıcılık alanında işbirliğini geliştirmek, yeni teknolojilerin ve arı ürünleri üretim tekniklerinin benimsetilmesi için arı üreticilerinin eğitimlerinin sağlanması ve arı ıslahı temeline dayanan tekniklerin geliştirmesine yönelik olarak İlimizde yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Bu kapsamda 20 arıcımıza arı sütü üretebilmelerine imkan sağlayan arıcılık malzemeleri dağıtılmış ve ilk arı sütü üretilmeye başlanmıştır.

Su ürünlerinde 6 adet işletmede denetim yapılmış mevzuat açısından uygunsuz bir durum tespit edilmemiştir. Melen Çayında meydana gelen balık ölümler ile ilgili balık ve su numuneleri alınarak ilgili laboratuvarlara gönderilmiş sonuçları beklenmektedir. Nitrat izleme programı kapsamında 10 adet su numunesi denetimi sonucunda işletmelerde su ürünleri mevzuatı ile ilgili uygunsuz bir duruma rastlanılmamıştır. 223 kişiye Amatör Balıkçı Belgesi verilmiştir. Gıda ve Yem Faaliyetleri kapsamında 343 gıda ve yem denetimi gerçekleştirildi. Nisan ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 336 yem satışı yapan işyerlerinde 7 olmak üzere toplam 343 adet denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimler sonucu; 1 firmaya Türk Gıda Kodeksine aykırılıktan 13 bin 304 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 10 ve Bimer hattına gelen 4 başvuru incelenmiş olup, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Gıda izleme programı kapsamında 12 adet numune alınmış olup tümünün sonucu olumlu gelmiştir. Bin 825 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir. İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine nisan ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen Bin 825 ton iç fındık için 99 AB dışı ülkelere ihraç edilen 794 ton diğer gıda maddeleri için 31 olmak üzere toplam 130 adet sertifika düzenlenmiştir. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 23 'üne işletme kayıt belgesi verilmiştir. Düzce Merkez Ticaret Meslek Lisesi Müdürlüğü bünyesinde "Pazarlama ve Perakende Bölümü" açılması nedeni ile gıda mevzuatı ve gıda güvenliği konularında öğrencileri bilgilendirmek ve bilgi alışverişinde bulunmak üzere İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından öğrencilere eğitim verilmiştir" dedi.

Kırsal Kalkınma ve Altyapı Faaliyetleri kapsamında ise Kabaoğlu, "8.Etap KKYDP Ekonomik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilecek satın alma işlemlerini düzenleyen Satın Alma El Kitabı Bakanlıkça yayınlandı. Projelerin kesin kabullerinin Bakanlıkça yapılması ile Cumayeri ve Çilimli İlçelerindeki Yatırımcılara tebligat yazıları yazıldı. Hibe sözleşmesi öncesi tatbikat projelerini ve kesin bütçelerini hazırlamaları ve 90 gün içerisinde hibe sözleşmelerini imzalamaları ve yapacakları inşaat, makine ve mal alımlarını satın alma el kitabına göre yapmaları bildirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012 ve 2013 yıllarında yüzde 50 hibe desteği ile alınan makine ve ekipmanların kontrolleri devam ediyor. Hibe Desteğiyle alınan makine ve ekipmanlar iki yıl boyunca bir başkasına satılamıyor ve devredilemiyor. Gölyaka Aksu köyü, Çilimli Dikmeli, Alacamescit, İshaklar, Arabacı, Yukarı Karaköy köylerinde olmak üzere toplam 6 köyde 7 makine ekipman kontrol edildi. Çilimli Pırpır T.K. Kooperatifinin uygulamakta olduğu 30x10 Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Bakanlığımızca gönderilen İşletme Sermayesinden 10 Nisan 2014 tarihinde vermiş oldukları dilekçe ile talep edilen 3 adet hayvan için sigorta poliçe bedelinin ödemesinin serbest bırakılması için Çilimli Ziraat Bankasına yazı yazıldı. Kooperatifin çalışmaları kontrol edildi. Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliklerinin Bakanlıkça yeni yayınlanan kuruluş belgeleri birliklere yazı ile bildirildi. Gölyaka ilçesinde Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğinin yeni Kuruluş Belgesi Tebligatı yapıldı. Nisan ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 13 adet hisseli satış, 2 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi, 17 adet vasıf değişikliği ve 1 adet elektrik aboneliği işlemi sonuçlandırılmıştır. Her hafta Perşembe günleri hayvan pazarı ve sebze pazarı dolaşılarak ürünlerin fiyatları alınıp ayın 15'inde ve 25'inde İstatistik Bilgi Sistemine veri girişi yapılmıştır. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi kapsamında 2014 Yılında İlimizde 37 adet işletmeden 12 adetenvanter formlarının anketleri tamamlanmış olup envanter formlarının sisteme kayıtları tamamlanmıştır. Aile İçi İletişim Teknikleri, Gıda Muhafaza Yöntemleri, Ekmek İsrafının Önlenmesi ve İyotlu Tuz Kullanımı konularında;Çilimli İlçesi Sarımeşe Köyünde 14, Gümüşova İlçesi Kahveleryanı Köyünde 14, Hacıkadirler Köyünde 25, Sultaniye Köyünde 16, Merkez Gündolaması Köyünde 16, Kaynaşlı İlçesi Darıyerihasanbey Köyünde 15 kadın çiftçinin katıldığı toplantılar düzenlenmiştir.Ayrıca Merkez Beyköy Beldesinde Beyaz Peynir Yapımı ile Çilek Reçeli Yapımı uygulaması yapılmıştır. 2014 Yılı staj başvuruları kapsamında 30 öğrencinin başvuruları alınarak öğrencilerin staj kabul yazısı yazılıp okullarına gönderildi" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Düzce'de Tarımda Nisan Ayı Faaliyetleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement