Ekonomi Bakanı Zeybekci Kazakistan'da - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci Kazakistan'da

Ekonomi Bakanı Zeybekci Kazakistan\'da

Bakan Zeybekci: "Artık iki ülke ticaretine konu olan ürünlerin gümrüksüz olabileceği serbest ticaret anlaşması imzalanmalı''

24.04.2014 11:18

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kazakistan- Türkiye ilişkilerinde karşılıklı menfaatlerin korunması yoluna gidilecek yeni bir döneme girilmesi gerektiğini belirterek, "Artık iki ülke ticaretine konu olan ürünlerin gümrüksüz olabileceği serbest ticaret anlaşması imzalanmalı" dedi.

Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu  8. Dönem Toplantısı için Astana'da bulunan Zeybekci ve beraberindeki heyet, Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset İsekeşev ile bir araya geldi.

Zeybekci, Kazakistan Başbakanlık binasında gerçekleşen ziyarette, Türkiye'nin Kazakistan'ı her zaman kardeş ülke olarak gördüğünü, iki ülke ilişkilerinin artık bambaşka bir aşamaya geçmesi gerektiğini belirterek, tam anlamıyla bir ekonomik ortaklık anlaşması imzalanması gerektiğini vurguladı.

Bakan Zeybekci, "Kazakistan-Türkiye ilişkilerinde karşılıklı menfaatlerin korunacağı yeni bir döneme girilmeli.  Artık iki ülke ticaretine konu olan ürünlerin gümrüksüz olabileceği serbest ticaret anlaşması imzalanmalı. 9. Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının konusu serbest ticaret anlaşması olmalı" dedi.

Kazakistan'da Kazak-Türk organize sanayi bölgeleri kurulmasına da olumlu baktıklarını dile getiren Nihat Zeybekci, iki ülke arasındaki uçak seferlerinin artmasını arzuladıklarını, THY'nin, Astana'ya olan haftalık uçuşlarını artırmak ve Kazakistan'ın diğer merkezlerine de uçmak istediğini bildirdi.

Aset İsekeşev

Aset İsekeşev de Kazakistan'da en az bir Kazak-Türk organize sanayi bölgesi kurulmasını ve Türkiye'deki büyük işletmeleri Kazakistan'da görmek istediklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kendilerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yakın çalışma talimatı verdiğini söyledi.

Türkiye'nin Kazakistan'daki yatırımlardan biri olan Aselsan ile Kazakistan Engineering'in ortaklaşa kurduğu fabrikanın geçen yıl sonunda hizmete açıldığını kaydederek, 40 milyon dolarlık söz konusu yatırımdan övgüyle söz eden Aset İsekeşev, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı arzuladıklarını, Türkiye'nin gıda ve inşaat projeleri yanında iki ülke arasındaki turizmin geliştirilmesinden de memnuniyet duyacaklarını anlattı.

İsekeşev, ayrıca Sky Airlines'ın geçen yıl iflası nedeniyle Kazakistan'dan Türkiye'ye gelen bine yakın turistin dönüş yolunda problem yaşadığını anımsatarak, benzer sıkıntıların yaşanmamasını diledi.

Zeybekci ile İsekeşev'in basına açık gerçekleştirdiği görüşme ardından Zeybekci ve beraberindeki heyet Kazakistan Başbakanı Karim Massimov tarafından kabul edildi.

Gazetecilerin görüntü almasına izin verilirken, kabul basına kapalı devam etti. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekci Kazakistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement