Emo Başkanı Yeşil: Enerji Bakanı Doyurucu Bir Açıklama Yapmadı - Son Dakika
Güncel

Emo Başkanı Yeşil: Enerji Bakanı Doyurucu Bir Açıklama Yapmadı

Elektirk Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, elektrik sisteminin çöküşünü ve sonrasındaki gelişmeleri EMO 44'üncü Dönem Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda değerlendirdi.

04.04.2015 16:29

Elektirk Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, elektrik sisteminin çöküşünü ve sonrasındaki gelişmeleri EMO 44'üncü Dönem Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda değerlendirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından Türkiye genelinde elektrik sisteminin çöküşü ile ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmadığını belirten Yeşil, "31 Mart günü meydana gelen ve 10 saati bulan dünyanın 7'nci büyük elektrik kesintisi olarak adlandırılan sistem çökmesinde yaşanan gelişmeler ile ilgili bugüne kadar kamu yetkilileri ve Sayın Enerji Bakanı tarafından resmi ve doyurucu herhangi bir açıklama yapılmadığının altını çizelim" dedi.

Hükümetin Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi hakkında üzerinden zaman geçmesine rağmen tatmin edici bir açıklama yapmadığını savunan Yeşil, "Aradan 4 gün geçmiş olmasına rağmen şu saat itibariyle halen Ak Parti iktidarından yaşanan elektrik sistemi çöküntüsüyle ilgili gerçekçi ve tatmin edici bir açıklama duymadık. Yaşanan sistem çöküşünün nedenlerini ortaya koymak yerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın EMO'nun açıklamasını yalanlamak ve kurumumuzu küçük düşürmeye yönelik çarpıtmalarda bulunmak üzere mesai harcadığına tanık olduk. 31 Mart günü meydana gelen ve 10 saati bulan dünyanın 7'nci büyük elektrik kesintisi olarak adlandırılan sistem çökmesinde yaşanan gelişmeler ile ilgili bugüne kadar kamu yetkilileri ve Sayın Enerji Bakanı tarafından resmi ve doyurucu herhangi bir açıklama yapılmadığının altını çizelim" ifadelerini kullandı.

"SAYIN BAKAN İLK SORUNUN KAYNAĞINI GÖRÜNMEZ Mİ KILMAYA ÇALIŞMAKTADIR?"

Meydana gelen elektrik sistemi çöküşünün nedeni ile ilgili değerlendirmede bulunan Hüseyin Yeşil, şunları söyledi:

"Yaşanan sistem çöküntüsüne ilişkin birinci saptamamız bugün artık herkesin kabul etmek zorunda kaldığı gerçekliktir ki iletim hatlarında yaşanan açmalardan önce sistemden büyük santralın ya da santralların devreden çıkmış olması gerekmektedir. Burada sistemden çıkan santralın üstlendiği yük, sıcak yedek olarak adlandırılan hazırda bekleyen santrallardan normalde karşılanmalıdır. Bu santrallar bir şekilde devreye alınamadığı için anlık olarak faaliyette olan santralların o andaki kapasitelerinin üzerindeki yükü kaldırmak gibi fazla talebin karşılanmasına imkan olmadığı noktada röleler hattı kapatarak o santralı korumaya alacaktır. Rölelerin kaldırabileceği yük aşıldığında devre kapatmalar gerçekleşirken diğer taraftan sistemin bütününde de anlık frekans dengesizlikleri yoğunlaşacaktır. Bu kadar teknik ayrıntıdan sonra temel sorun olarak sıcak yedek kapasitesinin yetersizliğine işaret etmemiz gerekmektedir. Sayın Bakan iletim hatlarındaki açmaların nerelerde yaşandığına ilişkin her seferinde yeni bir güzergah eklemesi yaparak aslında ilk sorunun kaynağını görünmez mi kılmaya çalışmaktadır?" - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emo Başkanı Yeşil: Enerji Bakanı Doyurucu Bir Açıklama Yapmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement