Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Yerel

Enflasyon Rakamlarının Yankıları

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Yılbaşında yüzde 5-6 düzeyine gerileyeceğini öngördüğümüz enflasyon yüzde 7-8'lerde asılı kaldı.

05.10.2015 16:04

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Yılbaşında yüzde 5-6 düzeyine gerileyeceğini öngördüğümüz enflasyon yüzde 7-8'lerde asılı kaldı. Bu gidiş önümüzdeki günlerin daha kötü duruma gebe olacağı algısını oluşturdu" dedi.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı da olan Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eylüldeki fiyat artışlarında mevsimsel etkilerin olduğunu belirten Çandır, geçen ay yağışların az olmasından ve tarımsal hastalıklardan dolayı yaşanan sıkıntının tarım ürünleri fiyatlarına yansıdığını, ayrıca kış hazırlıkları, okul ve bayram alışverişinin de fiyatları yukarı yönlü etkilediğini ifade etti.

Aylık ÜFE artışının, TÜFE artışının üzerinde olmasının fiyat artışlarının maliyet yönlü olduğunu gösterdiğini kaydeden Çandır, bunun da ileriki dönemlerde tüketicilere yansıtılmasının kaçınılmaz olacağını bildirdi.

Çandır, "Yılbaşında yüzde 5-6 düzeyine gerileyeceğini öngördüğümüz enflasyon yüzde 7-8'lerde asılı kaldı. Bu gidiş önümüzdeki günlerin daha kötü duruma gebe olacağı algısını oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya sıfır enflasyonla tanışıp adeta deflasyonla mücadele ederken, Türkiye'de enflasyonu yüzde 5'e çekememiş olunmasının işlerin yolunda gitmediğinin bir göstergesi olduğunu anlatan Çandır, ekonominin kırılganlığına dikkati çekti.

Çandır, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önümüzdeki ay seçim olması da politik ekonomiyi ön plana çıkarmakta ve bu kırılganlığı daha da arttırmakta. İç çekişmeler ve artan terör olaylarıyla birlikte yatırım yapılamaz pozisyona gelinen ülkemizde bir an evvel iç barışın sağlanması ve birlikteliğimizin yeniden tesis edilmesi de en büyük arzumuzdur. Bunun yanında başta gıda enflasyonu olmak üzere tüm fiyat düzeylerinin makul seviyelere indirilmesi de hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatacaktır."

Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi bakımdan çok önemli bir dönemeçte olduğunu belirten Çandır, siyasi belirsizlik ve terör olaylarının tetiklediği ortamda ekonomi aktörlerinin endişelendiğini, bunun hem yatırım hem de tüketim kararlarının ertelenmesine neden olduğunu ifade etti.

Çandır, birlik ve beraberliğin pekiştirildiğini, tüketicilerin satın alma güçlerinin erimediği, üreticilerin emeklerinin karşılandığı ortamda büyüme potansiyel büyüme hızının yakalanabileceğini belirterek, "Bu nedenle bir an evvel ekonomideki gri renk ortadan kaldırılmalı ve ortam netleşmeli. Aksi halde bu sene ihracatta, büyümede, işsizlikte yaşadığımız olumsuz hava gelecek yılda sürecektir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement