Erbaalılar'dan Tokat Valisi Can'a 'Yaprak' Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Erbaalılar'dan Tokat Valisi Can'a 'Yaprak' Tepkisi

Erbaalılar\'dan Tokat Valisi Can\'a \'Yaprak\' Tepkisi

Tokat'ın Erba İlçesi'nde asma yaprağı üreticileri 'Erbaa yaprağı' olarak bilinen ürünün 'Tokat yaprağı' adıyla tescil ettirilmek istediği iddiasıyla Vali Cevdet Can'a tepki gösterdi.

26.03.2016 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ın Erba İlçesi'nde asma yaprağı üreticileri 'Erbaa yaprağı' olarak bilinen ürünün 'Tokat yaprağı' adıyla tescil ettirilmek istediği iddiasıyla Vali Cevdet Can'a tepki gösterdi. Valilik, bu konuda başvuru yapılmadığını açıkladı.

İlçedeki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da destek verdi. Erbaa'da asma yaprağı üretimi yapan çiftçiler ürünlerinin coğrafi işaret ve marka tescilinin olmaması sebebiyle pazarlama sorunu ile karşılaştı. Pazarlama sorunlarının çözülmesi için girişimde bulunan çiftçilerin geçtiğimiz yıllarda Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı tescil istemi reddedildi. Tokat Valisi Cevdet Can'ın Erbaa ziyareti sırasında konuyu yeniden gündeme getiren çiftçiler marka tesciliyle ilgili yardım istedi. Ancak, Vali Can'ın asma yaprağını 'Erbaa Yaprağı' olarak tescillettirmek yerine 'Tokat Yaprağı' ismiyle tescillettirmek için girişimde bulunduğu iddiaları ilçe sakinlerinin tepkisini çekti. İlçeye bağlı Ballıbağ, Üzümlü ve Bağpınar köylerden minibüslerle meydana gelen çok sayıda kadın tepkilerini dile getirmek için meydana sofra kurup yaprak sarması yemeği yaptı. Kadınlar sardıkları yaprakları vatandaşlara ikram etti. Köy kadınları yaprağın üretim merkezinin Erbaa olduğunu belirterek bu adla tescil edilmesini istediklerini dile getirdi.

İLÇE EKONOMİSİNE KATKISI 100 MİLYON TL

Erbaa Yaprağına Sahip Çıkıyor Platformu adına, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gökalp Coşkun açıklama yaptı. Yaprak ve üzüm satışının ilçe ekonomisine katkısının yıllık 100 milyon lira civarında olduğunu ifade eden Coşkun, şöyle dedi:

"Vali beyin talimatı ile bu çalışmaları Sanayi İl Müdürlüğü yürütmektedir. Bizlerde ısrarla üç bin yıldır bu topraklarda üretilen asma bağ yaprağının her yerden farklı bir lezzete ve kaliteye sahip olduğunu iddia ediyoruz ki bu tüm Türkiye tarafından bilinen bir gerçektir. Biz üzüm ve yaprak yetiştiriciliği konusunda iki bin yıllık tecrübeye sahibiz. İki bin yıl önce kabul edilen gerçeği sayın Valimiz kabul etmek istememektedir. Vali Bey Tokat'ın sadece il merkezinden ibaret bir yerleşim yeri olarak görmekte ve ona göre politikalar izlemektedir. Unutulmamalıdır ki Tokat İli Niksar Cevizi, Tokat Kebabı, Zile Pekmezi, Turhal Yoğurtmacı ve Erbaa Yaprağı ile bir bütündür. İlçelerin marka değerlerinin artması il merkezini güçlü kılacaktır."

VALİLİK İDDİALARA CEVAP VERDİ

Tokat Valiliği ise iddialarla ilgili resmi internet sitesinden yazılı açıklama yaparak iddialara cevap verdi. Valiliğin açıklamasında tescil başvurusu içinn Valilik iznine gerek olmadığı ifade edilerek şöyle denildi:

"İlimiz coğrafyası ile özdeşleşen bağ yaprağının coğrafi işaret tescilinin alınması gerektiği her platformda Valiliğimizce önerilmiştir. Coğrafi işaret tescil başvuruları mevzuat gereği Türk Patent Enstitüsüne yapılmakta olup başvuru için Valilik iznine gerek duyulmamaktadır. Her kurum veya kuruluşun başvuru hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla bağ yaprağının coğrafi işaret tesciline ilişkin ilgili kuruma Valiliğimizce müracaat edildiğine dair yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

- Erbaatokat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erbaalılar'dan Tokat Valisi Can'a 'Yaprak' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement