Ergenekon Davası'nın Gerekçeli Kararı - Son Dakika
Güncel

Ergenekon Davası'nın Gerekçeli Kararı

Kararda, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, "örgüt faaliyetlerinin düzenlenmesinde ve örgüt kararlarının alınmasında, uygulanmasında emir ve talimat verme yetkisine sahip olması nedeni" ile örgütün yöneticisi oldugˆunun tespit edildiği belirtildi Sanık Mustafa Balbay'ın Cumhuriyet Çalışma Grubu üyeleri başta olmak üzere çok sayıda Ergenekon terör örgütü yönetici ve üyesiyle irtibatlı olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

03.04.2014 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararında, sanık Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, "örgüt faaliyetlerinin düzenlenmesinde ve örgüt kararlarının alınmasında, uygulanmasında emir ve talimat verme yetkisine sahip olması" nedeniyle örgütün yöneticisi oldugˆunun tespit edildiği belirtildi.

Gerekçeli kararın, sanıkların bireysel değerlendirmesinin yapıldığı 3. Kitap'ta sanık Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, Yalçın Küçük ile irtibatının çok eski yıllarda başladığı ve birbirlerini çok iyi tanıdıkları anlatıldı.

Kararda, 2002'de dönemin Bas¸bakanı Bülent Ecevit'e Haberal'ın kontrolünde olan Bas¸kent Üniversitesi Hastanesi'nde yapılanları en iyi Yalçın Küçük'ün bildiği ve aynı uygulamayı Bas¸bakan Recep Tayyip Erdogˆan'a uygulanmasını önerdiği ve Erdoğan'ın, hastaneden kaçmaması içinde bas¸ına jandarmalar dikilmesini istediği kaydedilerek, Küçük'ün bu beyanlarının vaktiyle bir ülkenin bas¸bakanına kars¸ı Ergenekon terör örgütünün uyguladıgˆı stratejinin açık bir itirafı olduğu belirtildi.

Dosyaya getirilen TİB ve GSM şirketleri kayıtlarına göre, Mehmet Haberal'ın kullandığı telefon hatlarıyla davadaki 27 sanığın telefon hatları arasında irtibat bulunduğunun tespit edildiği bildirilen kararda, Haberal'ın, Ergenekon terör örgütünün birçok mensubu ile örgütsel irtibat halinde bulundugˆu, eylem ve faaliyetlerinin sürekliligˆi, çes¸itliligˆi ve yogˆunlugˆu dikkate alındıgˆında Ergenekon terör örgütünün lobi yapılanması içerisinde görevli oldugˆunun kabul edildiği aktarıldı.

Kararda, Haberal'ın "örgüt faaliyetlerinin düzenlenmesinde ve örgüt kararlarının alınmasında, uygulanmasında emir ve talimat verme yetkisine sahip olması" nedeniyle örgütün yöneticisi oldugˆu, merhum Bas¸bakanlardan Bülent Ecevit'e bir takım tıbbi müdahalelerde bulunmak suretiyle görevini kısmen de olsa engellemeye tes¸ebbüs ettigˆinin sabit olduğunun kabul edildiği anlatıldı.

"Fişlemeler yapıldı, kişisel veriler kaydedildi"

Gerekçeli kararda, sanık Mustafa Balbay'ın Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) üyeleri başta olmak üzere çok sayıda Ergenekon terör örgütü yönetici ve üyesiyle irtibatlı olduğunun anlaşıldığı, CÇG faaliyeti kapsamında medya alanında faaliyet gösterdiği, psikolojik harekat ve propaganda yapmak suretiyle darbe çalışmalarına aktif olarak katıldığının anlaşıldığı kaydedildi.

CÇG tarafından medya ile ilgili ayrıntılı raporlar hazırlandıgˆı, bu raporlarda yürütme organının medyanın destegˆi olmadan ortadan kaldırılamayacagˆının belirtilen kararda, özellikle Aydınlık dergisi ve Cumhuriyet gazetesinin 2003 ve 2004 yıllarındaki yayınlarında, darbe planları çerçevesinde üst seviyede psikolojik harekat ve propaganda yapıldıgˆının belirlendigˆi ifade edildi.

Sanık Balbay'da ele geçirilen belgelerin bir kısmında AK Parti'nin, bu partinin kurucuları, milletvekilleri, belediyeleri hakkında ayrıntılı çalıs¸maların, analizlerin yapıldıgˆı, güçlü, zayıf, hassas yönlerinin analiz edildigˆi, irtica ile mücadele adı altında iktidardan düs¸ürülmesi için stratejiler belirlendigˆi, bunların uygulamaya geçirildigˆi, hedefe ulas¸makta araç olarak kullanılmak üzere psikolojik harekat amaçlı bilgi toplandıgˆı, fis¸leme yapıldıgˆı, kis¸isel verilerin kaydedildigˆi, bir kısmında ise belgeyi düzenleyenlerin kis¸isel degˆerlendirmelerinin yer aldıgˆı anlatıldı.

Gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Dolayısıyla bu belgelerin, Ergenekon terör örgütünün gerçekles¸tirmeyi planladıgˆı cebir ve s¸iddet kullanarak hükümetin görevini yapmasını kısmen veya tamamen engelleme (darbe) amacına matuf olarak, disiplinli ve sistemli bir çalıs¸ma sonucu, uzun zaman ve yogˆun emek verilerek, bir kaç kis¸i tarafından yapılması mümkün olmayan, ancak bir örgüt faaliyeti içerisinde yapılabilecek nitelikte oldugˆu, devletin önemli birimlerine sızmıs¸ örgüt üyeleri tarafından kamu imkanları, yetkileri kullanılarak ve ekip çalıs¸ması ile organize s¸ekilde hazırlanmıs¸, hazırlattırılmıs¸ çalıs¸malar oldugˆu, bir kısmının da yasal olarak hazırlanmıs¸ belgelerin örgüt üyeleri tarafından illegal yollardan ele geçirilerek örgüt amaçları dogˆrultusunda kullanılmak üzere örgüte ulas¸tırılan belgelerden oldugˆu anlas¸ılmıs¸tır."

Balbay'ın CÇG kapsamında yürüttüğü faaliyetlerinden sonra örgütsel faaliyetlerine devam ettiğinin ve çok sayıda örgüt yönetici ve üyesi ile irtibatını devam ettirerek, birlikte örgütsel faaliyet yürüttüklerinin anlaşıldığı belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"CÇG'nin dagˆıtılmasından sonra, sanıgˆın örgütün medya ve sivil toplum örgütleri alanındaki faaliyetlerine devam ettigˆi, ilgisinin olmadıgˆını söyledigˆi Vatansever Kuvvetler Güç Birligˆi'nin onursal üyesi oldugˆu, Türkiyem Toplulugˆu'nda görev aldıgˆı, sanık Mustafa Özbek'in kontrolünde bulunan ART'de mevcut hükümeti yıpratıcı, menfi propaganda faaliyetlerine katıldıgˆı, Danıs¸tay cinayeti sonrası 'Er er Ergenekon, Gel her yere kon' türü yazılar kaleme alarak kamuoyunda böyle bir gizli örgütün olmadıgˆı algısını olus¸turmaya çalıs¸tıgˆı, 2008'de örgüte yönelik bas¸latılan sorus¸turma sürecinde aynı söylemi yayarak sorus¸turmayı sulandırmaya çalıs¸tıgˆı, örgüt mensuplarına slogan ürettigˆi, Ergenekon terör örgütünün kontrolü altında bulunan sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerine katıldıgˆı anlas¸ılmıs¸tır."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ergenekon Davası'nın Gerekçeli Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement