Erzurum'da Alkışlarla Aspir Ekimi Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Erzurum'da Alkışlarla Aspir Ekimi Yapıldı

Erzurum\'da Alkışlarla Aspir Ekimi Yapıldı

Erzurum'da ilk kez 'aspir' eken üreticiler, alkışlarla tohumu toprakla buluşturdu.

17.04.2014 10:54

Erzurum'da ilk kez 'aspir' eken üreticiler, alkışlarla tohumu toprakla buluşturdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın imzaladığı protokol sonrasında alım garantisi verilen 'aspir' bitkisi, merkez Palandöken İlçesine bağlı Dereboğazı Köyünde 4 çiftçi tarafından ekildi. Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Müdürü Ömer Efe 'aspir'i toprakla buluştururken alkışladı. Ömer Efe, boyu 1 metreye yakın olan, dikenli, tohumu beyaz, çiçeklendiğinde farklı renkleri olan aspirden daha çok yağ ve biodizel elde edildiğini bildirdi.

Kurak bölgelerde de yetişen küspesinden hayvan yemi, renkli çiçeklerinden kumaş boyası elde edilen aspir bitkisinin üreticinin gelirini atıracak alternatif ürün olduğuna işaret eden Ömer Efe şunları söyledi:

ASPİR İNCİYE BENZİYOR

"Aspir tohumu inciye benziyor. Bu inci çiftçinin yeni umudu olacak. Bize düşen üreticiyi aspirle tanıştırmak oldu. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ve Tarım Kredi Kooperatifleri bunun için ortak bir çalışma yaptı. Doğu'da üretici geliri artıracak alternatif ürün arayışları içinde. Çünkü bu coğrafyada bitkisel üretim gerçekten çok sınırlı. İnşallah bu tohum toprakla buluştuğunda üreticinin kötü talihini yenmiş olacağız. Dereboğazı Köyünden 4, Pasinler'de 1 üreticimiz var. Şimdiye kadar 500 dönüm alana aspir etktik."

Çiftçi Binali İlkılıç ise 300 dönüm araziye aspir ektiğini belirterek, "İlk kez deniyoruz. Alternatif ürün olduğu için bizim de dikkatimizi çekti. İnşallah çiftçi kazanır" dedi. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum'da Alkışlarla Aspir Ekimi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement