Eski BM Genel Sekreteri Annan İran'da Açıklaması - Son Dakika
Politika

Eski BM Genel Sekreteri Annan İran'da Açıklaması

Eski BM Genel Sekreteri Annan İran\'da Açıklaması

"Cenevre anlaşması bölgesel siyasi arenadaki en önemli gelişme”

27.01.2014 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, "İran ile 5+1 ülkeleri arasında imzalanan Cenevre anlaşması bölgesel siyasi arenadaki en önemli gelişmelerden biri. Bu çabanın nihai anlaşma sağlanana kadar sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Tahran'da bulunan The Elders Başkanı Annan, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda diğer The Elders üyeleri adına İran ziyaretini değerlendiren bir bildiri okuyan Annan, bunun The Elders heyetinin ilk İran ziyareti olduğunu ve ziyaret kapsamında Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başta olmak üzere son derece faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ziyaretlerinin hedefinin İranlı üst düzey yöneticiler ile görüşüp onların bölgedeki gelişmeler hakkındaki önerilerini öğrenmek olduğunu ifade eden Annan, "İranlı ev sahiplerimiz ve biz Suriye'deki üzüntü verici koşullardan son derece endişe ediyoruz. Suriye halkının acılarını azaltmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye hazırız" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin eylül ayında Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmaya değinen Annan, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanının BM'deki konuşmasında dile getirdiği gibi barışçıl bir dünya ve savaşı reddetmek için yeni ümitler oluşuyor, tartışma karşısında diyaloğun tercih edilmesiyle sonuçlanan ümitler. Bu bağlamda birçok olumlu gelişmeler yaşandı ve şüphesiz bunların en önemlisi kasım ayında Cenevre'de sağlanan nükleer anlaşma. Bu çabanın nihai anlaşma sağlanana kadar sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz."

Bölgede karşılıklı saygı ve güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Annan, şöyle devam etti:

"Sağlıklı toplumlar üç esas üzerine kurulabilir:  Barış ve istikrar, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı. Kalıcı bir kalkınma ancak barış ve istikrar ile mümkün olabilir ve bu da hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı olmadan gerçekleşemez. Hepimiz dünyaya barışı getirmekle sorumluyuz ve sorunları çözebilmek için el ele vermeliyiz."

The Elders Başkanı Annan'a İran ziyaretinde heyetin diğer üyeleri eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Cape Town emekli Başpiskoposu Desmond Tutu ve eski Meksika Devlet Başkanı Ernesto Zedillo eşlik ediyor.

Eski dünya liderlerinin yer aldığı ve "Küresel İhtiyar Heyeti" olarak da adlandırılan uluslararası bir sivil toplum örgütü The Elders, 2007'de eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı merhum Nelson Mandela tarafından dünya kamuoyunca tanınmış kişileri bir araya getirilerek kurulmuştu. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Eski BM Genel Sekreteri Annan İran'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement