Etiyopya'da "Karma Göçler Bölgesel Komitesi" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Etiyopya'da "Karma Göçler Bölgesel Komitesi" Toplantısı

Toplantıda, "mülteciler, ülke içi göç ve geri dönüş" konuları ele alınıyor.

26.11.2014 20:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afrika'daki "göç sorunu", Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da masaya yatırılıyor.

"Karma Göçler Bölgesel Komitesi'"nce düzenlenen ve 2 gün sürmesi planlanan toplantıya, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) üyesi ülkelerin yanı sıra İtalya ve İsviçre'den temsilciler katılıyor. Toplantıda göç olgusunun yanı sıra mültecilerin, ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalanların ve bölge ülkelerine geri dönenlerin durumlarının ele alınması planlanıyor.

IGAD Genel Sekreteri Mahbub Muallim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının, IGAD üyesi ülkeler ile ortaklarına, göç ve ülke içinde yer değiştirmeyle mücadelede uyumlu bir yöntem kazandıracağını söyledi.

Bu konunun "barışla" ilgili olduğunu ayrıca ekonomi ve güvenliği de etkilediğini kaydeden Muallim, bölge ülkelerinin, soruna uygun çözüm bulunması için büyük çaba harcaması gerektiğini ifade etti.

İtalya'nın Addis Ababa Büyükelçisi Giuseppe Mistretta da bölge ülkelerinden başlayarak, Libya, Mısır oradan da Avrupa'ya uzanan göç olgusuyla mücadelede ortak bir girişim başlatılması gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Etiyopya Misyonu Başkanı Josiah Ogina ise ekim ayında Güney Sudan'dan Etiyopya'ya 191 binin üstünde, Eritre'den Etiyopya'ya ise yaklaşık 5 bin kişinin geçtiğini kaydetti.

Durumun önemine dikkati çeken Ogina, yalnızca Güney Sudan'da yaklaşık 1,4 milyon kişinin ülke içinde yer değiştirdiğini aktardı.

Bölge sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulan ve Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ile Uganda'nın üyesi olduğu IGAD'ın merkezi, Cibuti'de bulunuyor. - Addis Ababa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Etiyopya'da 'Karma Göçler Bölgesel Komitesi' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement