Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar Açıklaması

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, dünyada fındıkta söz sahibi olmak isteniyorsa kaliteli üretim yapılması gerektiğini söyledi.

04.09.2015 17:41

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, dünyada fındıkta söz sahibi olmak isteniyorsa kaliteli üretim yapılması gerektiğini söyledi.

Kibar, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir süredir devam eden yağışlar dolayısıyla bazı üreticilerin fındığını tam kurutmadan ya da seçmeden pazara indirmek durumunda kaldığını belirtti.

Kurumadan ve seçilmeden pazara inen fındıkta aflatoksin görülebildiğini ifade eden Kibar, "Kurumamış ve seçilmemiş fındık, fındığımızın geleceğine zarar veriyor. Fındıkta aflatoksin yani küflenme oluşmasına yol açıyor. Bu olayı geçmiş senelerde yaşadık. Avrupa'ya ihraç ettiğimiz fındıkta küf tespit edildi ve fındıklar geri gönderildi. Yaşadığımız bu olay Türk fındığının itibarına zarar verdi" dedi.

Kibar, dünyada en kaliteli fındık çeşitlerinin Türkiye'de yetiştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dünya fındık ihracatının yüzde 75'ini ülkemiz karşılıyor. Dünyadaki dekar başına verim konusuna gelince son sıralardayız. ABD'de dekar başına fındık üretimi 330, İtalya'da 145, İspanya'da 120 kilogram iken bu rakam Türkiye'de 90 kilogramdır. Bahçelerimiz bakımsız ve fındığımıza gereken özeni göstermiyoruz. Dünyada fındıkta söz sahibi olmak istiyorsak kaliteli üretim yapmak zorundayız."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement