Fethiye'nin Hedefi Denizden Daha Çok Gelir Elde Etmek - Son Dakika
Güncel

Fethiye'nin Hedefi Denizden Daha Çok Gelir Elde Etmek

Fethiye\'nin Hedefi Denizden Daha Çok Gelir Elde Etmek

Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Arıkan: "Fethiye'ye modern bir çekek yeri yapıldığında yurt dışına gönderilmek üzere yılda en az 15 yat imal edilebilecek.

30.12.2013 15:05

Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, Karaot mevkisine yapılması planlanan tekne imal ve çekek yeriyle ilgili, "Fethiye'ye modern bir çekek yeri yapıldığında yurt dışına gönderilmek üzere yılda en az 15 yat imal edilebilecek. Bu da ilçeye 15 milyon dolar gibi bir gelir getirecek" dedi.

Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yapılması planlanan tekne imal ve çekek yeri projesi ile ilgili kamu yararı kararı alındığını, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının da onay verdiğini ifade etti.

Projenin gerçekleştirileceği Karaot mevkisindeki 72 dönümün bir kısmının tarım arazisi olduğu için kamu yararı olup olmadığının Muğla Valiliği Toprak Kurulu tarafından değerlendirileceğini bildiren Arıkan, şöyle konuştu:

"Bölgemizde şunun hesabını yapmak lazım; Orası tarım arazisi kalsa ne olur, kalmasa ne olur. Denizcilerin olmazsa olmazlarından biri yat çekek ve imalat yerleri. Bölgemizde bugüne kadar ayrılmış ve müsait bir alan yok. Yurt dışına bir yatı bir milyon dolara satalabiliyoruz ama bu yatları imal edeceğimiz doğru düzgün yerler yok."

"Tekne ve yatlar tarlada yapılıyor"

Şaban Arıkan, yapılan tekne ve yatların açık alanlarda ve tarlalarda imal edildiğini vurgulayarak, bu yatların kapalı alanlarda, düzgün ve çevreci bir ortamda yapılıp yurt dışına pazarlanması gerektiğini belirtti.

Yurt dışından yat alacak insanın bölgeye geldiğinde, tarlada yapılan bir yatı almak istemediğini dile getiren Arıkan, şöyle devam etti:

"İnsanlar alacağı yatın modern yerlerde yapılmasını tercih ediyor. Ayrıca kış ayında olmamıza rağmen deniz araçları, kordonda bekliyor. Bunlar çekek yeri olmadığı için burada. Olumsuz hava şartlarında arkadaşlarımız ekonomik kayba uğruyor. Bazı arkadaşlarımızın tekneleri batabiliyor. Göcek'te bin 500, Fethiye'de ise yaklaşık bin teknemiz var ama maalesef bunları çekecek yerimiz yok. Her bir teknenin sadece yıllık bakım maliyeti 30 bin liranın altına düşmez. Bu para dışarıya kaçıyor. Bundan malzemeci de boyacı da işçi de kaybediyor. Dolayısıyla bu, Fethiye'nin ekonomik kaybıdır."

- "15 milyon dolar gelir getirecek"

Arıkan, Fethiye'nin denizi olmadığında turizminin de olmayacağını, denizciliğin en büyük şartının da yat imalat yerleri olduğunu vurgulayarak, "Fethiye'ye modern bir çekek yeri yapıldığında yurt dışına gönderilmek üzere yılda en az 15 yat imal edilebilecek. Bu da ilçeye 15 milyon dolar gibi bir gelir getirecek" diye konuştu.

Arıkan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yat çekek ve imalat yerleriyle ilgili mevzuat değişikliği yaptığını, bu sürecin ardından birkaç yıl içinde projeyle ilgili çalışmalara başlanacağını sözlerine ekledi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fethiye'nin Hedefi Denizden Daha Çok Gelir Elde Etmek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement